Categorized | Educatie

Merită să ştiţi. Ce este biotehnologia şi de ce nu tot ce este modificat genetic e rău!

Biotehnologia constă în aplicarea integrată a ştiinţelor biologice şi inginereşti în vederea utilizării tehnologice a organismelor vii sau a structurilor acestora, în scopul producerii unor bunuri şi servicii. Timp de milenii, oamenii au utilizat microorganismele pentru producerea de alimente și băuturi, fără a înțelege procesele microbiene care stau la baza producerii lor. Cele mai vechi utilizări (empirice) ale unor procese biotehnologice sunt fermentațiile  microbiene practicte de babilonieni, pentru prepararea berii cu circa 6000 î.Hr.

Biotehnologia  modernă cuprinde o serie de tehnologii  dezvoltate ca urmare a creșterii  nivelului de înțelegere a biologiei la nivel celular și molecular. S-au obținut astfel  microorganisme, plante și animale reprogramate genetic, în al căror genom sunt incluse gene străine, utile, exprimabile și transmisibile stabil la descendenți. Biotehnologiile moderne aplicate în medicină şi sănătate publică au cea mai rapidă dezvoltare. Producerea şi sinteza de vaccinuri împotriva a numeroase boli infecţioase, virale şi parazitare cunoaşte în prezent o dezvoltare fără precedent.

Foarte multe medicamente utilizate astăzi se produc pe cale industrială cu ajutorul biotehnologiilor: insulina, hormonul de creştere uman, interferonul, anticorpii monoclonali etc. S-au creat artificial o mulţime de tulpini de microorganisme capabile să sintetizeze eficient numeroase medicamente de uz uman şi veterinar. Domeniul agricol a fost de asemenea marcat de obținerea plantelor modificate genetic cu rezistență la boli, dăunători, erbicide, secetă, soluri degradate etc.

În domeniul protecției mediului au fost obținute microorganisme modificate genetic capabile să metabolizeze produsele petroliere din zonele poluate cu hidrocarburi. Viitoarele aplicații ale organismelor modificate genetic includ plante care produc vaccinuri umane împotriva bolilor infecțioase, cum ar fi hepatita B, animale mai productive, plante care produc mai multă biomasă sau intră mai repede pe rod, plante care produc noi materiale plastice cu proprietăți unice.

Descoperirile recente in domeniul bioenergiei, bioremedierii, genomicii, bioinformaticii și bio-nanotehnologiei au făcut din biotehnologie un instrument economic care își va pune amprenta cu siguranță asupra modelelor de dezvoltare viitoare. Ea poate reprezenta cheia rezolvării unora dintre problemele acute la nivel mondial cum ar fi epidemiile la nivel global, încălzirea globală, criza de proteine, criza de combustibil și sărăcia.

Unele din realizările biotehnologiilor sunt contestate atât sub aspect ecologic cât și etic. De exemplu nu sunt identificate pericolele ecologice ce pot fi cauzate de organismele transgenice deoarece realizările în domeniul transgenezei sunt relativ tinere nefiind timp suficient pentru cercetare.

De asemenea multă lume nu este de acord cu patentarea viului și monopolul asupra acestuia de către entități private. Disputată sau nu în unele direcții de dezvoltare biotehnologia se impune ca domeniul prioritar al mileniului III depinzând numai de noi dacă ea va fi direcția către lumină sau către întuneric.

La jumătatea acestei luni, mai exact vineri 17.06.2016 Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a organizat  un workshop  pe tema ,,Biotehnologiile aplicate – prezent și perspective”. Moderatorii workshop-ului au fost conf. dr. ing. Laslo Vasile, coordonatorul laboratorului de Biotehnologii și şef lucrări dr. ing. Eliza Agud.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4336 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult