Categorized | Reportaj

Impresii din cămara cu jucării. Cum se nasc carele de la Carnavalul Florilor

Munca din atelierul de la Debrecen, acolo unde se construiesc 11 din carele ce vor defila la Carnavalul Florilor pare una migăloasă dar, în realitate, este una relaxantă. Asta pentru că voluntarii, majoritatea tineri de liceu, găsesc în întălnirile din jurul coșurilor cu flori, un prilej numai bun de a evada, de a fugi de pe Facebook și a descoperi lumea reală din jurul lor.

Cu ochii în coşurile cu flori, se leagă prietenii, se râde, se glumește, se ascultă muzică sau se schimbă priviri așa cum doar tinerii știu să o facă și asta fără ca liceenii să-și piardă concentrarea. Căci, da, este nevoie de multă concentrare pentru a înfige codița florii exact acolo unde trebuie, astfel încât să nu cadă la prima adiere de vânt. Și nu este puțin lucru să faci ceea ce au făcut părinții tăi sau vecinii lor timp de cinci decenii și ceea ce a făcut ca orașul în care trăiești să devină cunoscut în toată lumea.

Atelierul cu jucării de la Debrecen este într-o fostă hală feroviară, ascuns de ochii curioșilor și bine păzit. Încă de la intrare, te întâmpină un robot din Transformers, îmblânzit cu grație cu flori galbene. Urmează alte personaje la care se lucrează de zor. Zeci de tineri adunați în jurul unor buchete sortează florile și petalele. Buchetele sunt cu flori albe iar petalele din cutii sunt galbene.

Tinerii sunt îmbrăcați lejer și se simte că atmosfera este plăcută. Nu îi deranjează nici prezența oficialităților, nici blițurile fotografilor. Urmează mai multe personaje sculptate într-un material asemănător polistirenului, albe ca niște statui de marmură. Pe unul dintre care se vede scris cu albastru „Hajdu”, pe altul o domnișoară cu păr ondulat scrie „Maya Park”, cu flori galbene. Se lucrează la cupola Aquaparkului care va fi montat pe carul ce va reprezenta Oradea.

Florile sunt albastre și albe. Stemele celor două orașe, Oradea și Debrecen sunt deja imprimate, urmează să fie îmbrăcate în flori. Mascota echipei de baschet CSM Oradea, Leone stă cu fundul pe trei tobogane. De pe cealaltă parte, de pe un car cu o scoică la care sunt înhămați doi căluți de mare roz, în jurul căruia înoată peștișori colorați, privește încruntat un rechin albastru cu burta albă și dinții proeminenți. Mai jos de cupola Aquaparkului, își arată colții un dinozaur impozant.

Duminică şi la Oradea

 

Liniștea e spartă de vocea viceprimarului din Debrecen, care atrage automat blițurile.

„Am ajuns în ultima săptămână de pregătire. Cândva înaintașii noștri au pus la punct acest eveniment dar nu cred că își imaginau că se va ajunge aici. 50 de ani este o jumătate de viață de om. Și fiecare om din Debrecen știe că acest eveniment este și al lui. În aceste cinci decenii, la Carnavalul Florilor au defilat 500.000 de care, au cântat 60.000 de artiști și au fost folosite peste o sută de milioane de flori.

Noutatea cea mai mare a paradei de anul acesta o reprezintă un car inovativ, automat, cu personaje care se vor mișca. Unul dintre personaje va avea în mână o cameră prin intermediul căreia se va transmite în direct, din mijlocul alaiului, pe Facebook.

Poate că despre acest car vor vorbi strămoșii noștri ca despre un moment crucial. Foarte importantă este pentru noi și relația cu Oradea. 7 din carele ce vor participa la paradă vor merge și la Oradea iar carul Oradea-Debrecen se fabrică chiar în acest atelier”

a spus viceprimarul Komolay Szabolcs la întâlnirea cu jurnaliştii de sâmbătă, 13 august, de la Debrecen.

Pentru cele 16 care ce vor defila pe 20 august la Debrecen, se vor folosi 15 milioane de fire de flori. O mare parte dintre acestea se vor monta în ultima noapte înaintea paradei, pentru a fi proaspete. Trupa oficială care a fost aleasă să cânte la paradă va fi LED, din Debrecen.

În Oradea, parada va avea loc duminică, 21 august, de la ora 13.00. Alaiul va porni de lângă blocurile Zigzag și va străbate traseul: Bulevardul Dacia, strada Republicii, Piaţa Independenţei, Piaţa Unirii. După sosirea în centru, orădenii vor putea asista la un spectacol cu artişti locali şi majorete din Serbia şi Ungaria.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult