Categorized | Reportaj

Impresii din cămara cu jucării. Cum se nasc carele de la Carnavalul Florilor

Munca din atelierul de la Debrecen, acolo unde se construiesc 11 din carele ce vor defila la Carnavalul Florilor pare una migăloasă dar, în realitate, este una relaxantă. Asta pentru că voluntarii, majoritatea tineri de liceu, găsesc în întălnirile din jurul coșurilor cu flori, un prilej numai bun de a evada, de a fugi de pe Facebook și a descoperi lumea reală din jurul lor.

Cu ochii în coşurile cu flori, se leagă prietenii, se râde, se glumește, se ascultă muzică sau se schimbă priviri așa cum doar tinerii știu să o facă și asta fără ca liceenii să-și piardă concentrarea. Căci, da, este nevoie de multă concentrare pentru a înfige codița florii exact acolo unde trebuie, astfel încât să nu cadă la prima adiere de vânt. Și nu este puțin lucru să faci ceea ce au făcut părinții tăi sau vecinii lor timp de cinci decenii și ceea ce a făcut ca orașul în care trăiești să devină cunoscut în toată lumea.

Atelierul cu jucării de la Debrecen este într-o fostă hală feroviară, ascuns de ochii curioșilor și bine păzit. Încă de la intrare, te întâmpină un robot din Transformers, îmblânzit cu grație cu flori galbene. Urmează alte personaje la care se lucrează de zor. Zeci de tineri adunați în jurul unor buchete sortează florile și petalele. Buchetele sunt cu flori albe iar petalele din cutii sunt galbene.

Tinerii sunt îmbrăcați lejer și se simte că atmosfera este plăcută. Nu îi deranjează nici prezența oficialităților, nici blițurile fotografilor. Urmează mai multe personaje sculptate într-un material asemănător polistirenului, albe ca niște statui de marmură. Pe unul dintre care se vede scris cu albastru „Hajdu”, pe altul o domnișoară cu păr ondulat scrie „Maya Park”, cu flori galbene. Se lucrează la cupola Aquaparkului care va fi montat pe carul ce va reprezenta Oradea.

Florile sunt albastre și albe. Stemele celor două orașe, Oradea și Debrecen sunt deja imprimate, urmează să fie îmbrăcate în flori. Mascota echipei de baschet CSM Oradea, Leone stă cu fundul pe trei tobogane. De pe cealaltă parte, de pe un car cu o scoică la care sunt înhămați doi căluți de mare roz, în jurul căruia înoată peștișori colorați, privește încruntat un rechin albastru cu burta albă și dinții proeminenți. Mai jos de cupola Aquaparkului, își arată colții un dinozaur impozant.

Duminică şi la Oradea

 

Liniștea e spartă de vocea viceprimarului din Debrecen, care atrage automat blițurile.

„Am ajuns în ultima săptămână de pregătire. Cândva înaintașii noștri au pus la punct acest eveniment dar nu cred că își imaginau că se va ajunge aici. 50 de ani este o jumătate de viață de om. Și fiecare om din Debrecen știe că acest eveniment este și al lui. În aceste cinci decenii, la Carnavalul Florilor au defilat 500.000 de care, au cântat 60.000 de artiști și au fost folosite peste o sută de milioane de flori.

Noutatea cea mai mare a paradei de anul acesta o reprezintă un car inovativ, automat, cu personaje care se vor mișca. Unul dintre personaje va avea în mână o cameră prin intermediul căreia se va transmite în direct, din mijlocul alaiului, pe Facebook.

Poate că despre acest car vor vorbi strămoșii noștri ca despre un moment crucial. Foarte importantă este pentru noi și relația cu Oradea. 7 din carele ce vor participa la paradă vor merge și la Oradea iar carul Oradea-Debrecen se fabrică chiar în acest atelier”

a spus viceprimarul Komolay Szabolcs la întâlnirea cu jurnaliştii de sâmbătă, 13 august, de la Debrecen.

Pentru cele 16 care ce vor defila pe 20 august la Debrecen, se vor folosi 15 milioane de fire de flori. O mare parte dintre acestea se vor monta în ultima noapte înaintea paradei, pentru a fi proaspete. Trupa oficială care a fost aleasă să cânte la paradă va fi LED, din Debrecen.

În Oradea, parada va avea loc duminică, 21 august, de la ora 13.00. Alaiul va porni de lângă blocurile Zigzag și va străbate traseul: Bulevardul Dacia, strada Republicii, Piaţa Independenţei, Piaţa Unirii. După sosirea în centru, orădenii vor putea asista la un spectacol cu artişti locali şi majorete din Serbia şi Ungaria.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult