Categorized | Oradea

Aşa merg treburile în capitalism. Te împrumuţi, faci lucruri şi când vin banii de la UE, plăteşti datoriile!

Primăria Municipiului Oradea anunţă că luna aceasta creditul CEC a fost rambursat integral, gradul de îndatorare al municipiului urmând să scadă la 18,34%. Împrumuturile au fost făcute pentru a asigura cash-flow-ul necesar finalizării proiectelor aflate în derulare pe fonduri europene, până la primirea banilor din partea Uniunii Europene. Dacă Primăria ar fi stat după banii UE, nici centrala nouă, nici podurile nu ar fi fost construite până astăzi.

Folosit ca temă în campania electorală a pesediştilor, temă care i-a influenţat mult pe orădeni (drept dovadă candidata PSD a luat 9,5% din voturi, comparativ cu 71% cât a luat actualul primar), gradul de îndatorare al Municipiului Oradea va scădea în 2017 de la 54,12% la 18,34%.

Asta pentru că la finalul săptămânii trecute, Municipiul Oradea a rambursat anticipat soldul de 20,8 milioane lei rămas din creditul CEC Bank.

În luna decembrie 2015, în vederea optimizării absorbției de fonduri europene și în vederea asigurării cash-flow-ului necesar finalizării proiectelor aflate în derulare pe fonduri europene, până la primirea banilor din partea Uniunii Europene, a fost contractată o linie de finanțare de maxim 100 milioane lei de la CEC Bank, pe o perioadă de un an, cu perioadă de grație până în iunie 2016 și perioadă de rambursare iulie-decembrie 2016.

Au fost folosiți 84,85 milioane lei (77 milioane lei în 2015) din această linie de finanțare pentru finalizarea celor 24 de proiecte finanțate din fonduri europene, aflate în implementare în anul 2015.

În urma finalizării proiectelor și depunerii cererilor de rambursare, în anul 2016 municipalitatea a încasat cota de finanțare a Uniunii Europene, astfel că a reușit rambursarea anticipată a întregului credit. Totalul dobânzilor plătite a fost de 396.502 lei (2 lei/locuitor).

Cât ne-ar fi costat necontractarea împrumutului CEC?

Astfel, ca urmare a măsurilor privind datoria publică luate în anul 2016 (renegociere condiții credit ING Bank, rambursare anticipată credit CEC Bank din banii încasați de la Uniunea Europeană), gradul de îndatorare a municipiului, estimat în prezent la 54,12%, scade la 18,34% în anul 2017.

„Se constată încă o dată că unele afirmații făcute în perioada campaniei electorale referitor la gradul mare de îndatorare a municipiului și neabsorbţia fondurilor europene au fost contrazise de realitate. Subliniem din nou că scopul accesării creditului CEC a fost acela de a asigura banii necesari pentru implementarea proiectelor de investiții mari pe fonduri europene care s-au realizat anul trecut în municipiu, banii fiind primiți ulterior de la Uniunea Europeană și restituiți către CEC”

a declarat primarul Ilie Bolojan.

Dacă municipalitatea orădeană nu ar fi contractat acest credit, 77 de milioane lei din veniturile proprii ale bugetului local din 2016 ar fi trebuit alocați pentru finalizarea celor 24 de proiecte europene.

Acest lucru ar fi însemnat nerealizarea a 80% din planul de investiții al anului 2016 finanțat din aceste venituri. În cel mai rău caz exista riscul de a nu reuși finalizarea proiectelor cu finanțare europeană și de a returna din această cauză sume importante de bani la UE.

Anul 2015 a fost pentru Oradea deopotrivă anul absorbției de fonduri europene și anul datoriei publice locale, nivelul atins de ambele fiind superior celorlalți ani. Atragerea de fonduri europene și contractarea de împrumuturi bancare au creat premizele realizării bugetului de investiții, un buget de 6 ori mai mare decît într-un an normal. Prioritare în 2015 au fost asigurarea cash-flow-ului necesar implementării în bune condiții a proiectelor cu finanțare europeană și optimizarea utilizării fondurilor UE, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul instituțiilor bancare.

Astfel, datorită eforturilor administrației locale și ale băncilor care au sprijinit proiectele prin acordarea finanțărilor, Municipiul Oradea se dezvoltă într-un ritm accelerat, fiind pe un trend ascendent în asigurarea pentru locuitorii săi a unui nivel de viață superior celui actual și a unor servicii publice de calitate.

„Dorim păstrarea acestui ritm de dezvoltare a orașului şi în anii următori. Prin urmare, în prezent suntem în curs de pregătire a proiectelor în vederea accesării de fonduri UE în noua perioadă de programare (2014-2020). Având în vedere anvergura și diversitatea de proiecte pe care intenționăm să le derulăm în continuare, precum și constrângerile bugetare, vom căuta în continuare cele mai bune soluții de finanțare, inclusiv pe piața bancară”

se afirmă în comunicatul municipalităţii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4273 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult