Categorized | Oradea

O nouă clădire emblematică a Oradiei, intră în reabilitare!

În cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 30 august, consilierii au aprobat proiectul de restaurare al casei Darvas – La Roche, proiect care urmează să fie finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Conform raportului de specialitate întocmit de către administrația locală, restaurarea s-ar realiza prin proiectul denumit „Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession”, care vine în întâmpinarea unor probleme identificate în urma evaluărilor și expertizelor făcute, legate în principal de nevoia de conservare și restaurare a patrimoniului cultural și istoric.

Conform evaluărilor efectuate în ultimele 3 luni, clădirea Casei Darvas – La Roche se află într-o stare fizică și funcțională care necesită intervenții privind funcțiunile, finisajele și utilitățile.

„Una din direcţiile necesare pentru crearea unui centru distinctiv european este şi aceea de a avea în zona centrală puncte turistice şi de atracţie. Prin reabilitarea Casei Darvas, se pune în valoare un stil arhitectural specific oraşului nostru, această clădire urmând să devină primul muzeu Art Nouveau din România”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Valoarea estimată a investiției este de 10.546.602 de lei cu TVA. Durata de realizare a proiectului este de 24 de luni, urmând ca finanțarea lui să se realizeze prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Casa Darvas-La Roche a fost proiectată de frații Vágó József și László, datând de la începutul secolului al XX-lea.

Clădirea este construită în stil secession vienez cu forme simplificate, geometrice. Planul clădirii este în formă de L, având fațada principală spre strada Iosif Vulcan și pe cea secundară spre Criș. Fațada principală are trei zone diferit abordate arhitectural. Întreaga fațadă este placată cu marmoră la intersecția plăcilor aflându-se butoni semisferici din cărămidă smălțuită aparținand fabricii Zsolnay/Pecs. Fațada secundară este mai simplă, terasele coborând în trepte până în stradă.

Curtea interioară are ca element distinctiv gardul cu stâlpi din lemn încrustat. Clădirea este foarte importantă pentru istoria arhitecturii și artei, fiind reprezentativă pentru dezvoltarea stilului secession în România. Acest lucru a dus la clasarea ca monument istoric

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4324 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult