Categorized | Editorial

Din 11 decembrie, nesimțirea, tupeul şi minciuna vor reveni în vieţile noastre!

Liniştea îşi trăieşte ultimele zile. Hienele dau deja târcoale și explică la principalele două haznale tv și, șarjant, și la televiziunile mai serioase, cât de dezastruos a fost actualul guvern. Manevra încercată după Colectiv nu a reușit și se înceară acum recuperarea decalajului, cu vechile arme: nesimțire, tupeu, minciuni, manipulare. Românii însă au înțeles (uitați-vă la sondaje) că greșeala, oricât ar fi ea de mare, dublată de bună intenție, este preferabilă hoției.

Politicienii care au crezut că vor crește brusc în ochii românilor din cauza incompetenței tehnocraților și că poporul se va întoarce în genunchi la ei, s-au înşelat. Au scăzut și mai mult în ochii românilor din momentul în care aceștia au avut termen de comparație.

Da, Guvernul Cioloș a fost plin de miniștri ciudați și cu bube-n cap, de gafe şi omisiuni, dar nu i se poate reproșa niciunuia dintre miniştri că a fost rău intenționat, că nu a încercat să schimbe ceva, să îmbunătățească lucrurile. La asta s-a adaugat și fermitatea lui Cioloș care, ori de câte ori a fost cazul, a tăiat în carne vie ştiind că nu se poate construi nimic trainic fără încrederea celor pentru care guvernează.

Rezultatul a fost punerea pe tapet, în faţa românilor, a două imagini: oameni normali, modeşti, care se străduiesc să îşi facă treaba acolo unde sunt puşi şi care deseori greşesc sau gorile la costum care îşi dau legi pentru propriile afaceri, îşi angajează copiii pe la cabinetele parlamentare, se luptă să parvină, se insultă reciproc, mint, manipulează şi, după ce fură cu neruşinare, fac show-uri în faţa DNA cu cătuşele pe mâni.

Nu s-a mai ieșit la televizor cu atacuri la persoană (Cioloș a răspuns în câteva rânduri, atunci când nesimțirea unor lideri politici a atins cote maxime) s-a vorbit despre proiecte, s-au făcut calcule, s-au explicat cifre. Excludem din calcul televiziunea securistului şi pe cea a lui Ghiţă unde, în această perioadă, s-a făcut ce se ştia mai bine: s-a minţit, manipulat, exagerat, inventat.

Cel puțin în două domenii, măsurile pe care Guvernul Cioloş le-a luat au fost substanțiale. În învățământ, a început stârpirea imposturii academice (plagiatorii au fost în sfârşit dovediţi), tăierea cordonului ombilical care lega școlile de partide (prin concursurile pentru directori) iar în sănătate s-a încercat consolidarea relației dintre medic și pacient, s-au mărit salariile, lucrurile au devenit mai transparente (e drept că aici, cel mai bun ministru al Sănătății a fost Tolontan și anchetele lui).

O altă măsură importantă a fost tăierea hârtiilor inutile și scutirea oamenilor de a se plimba de la un ghișeu la altul pentru tot felul de cereri stupide.

De aceea, când primul condamnat al țării l-a chemat pe Cioloș în Parlament „să dea socoteală” acesta a avut cifrele la el și a știut cum să transforme, ceea ce se dorea o „muștruluială”, într-o victorie de imagine. A fost exact ca cearta dintre burtosul cu ceafă lată care vrea să se impună prin atac la persoană, violența de limbaj, ton ridicat și rapiditatea cu care scuipă cuvintele și omul calculat care are argumente și cifre în sprijinul a ceea ce spune.

Rezultatul a fost că au continuat să apară tot mai mulți oameni care să întrebe: cum să facem să votăm cu Cioloș? Premierul a lansat Platforma România 100, semnată în doar câteva zile de aproape 50.000 de oameni, cu 10 principii clare de guvernare care dacă vor fi aplicate vor aduce schimbări majore în România. Dacă vor fi aplicate.

Din păcate, din ce se vede cu ochiul liber, liniștea este pe sfârșite. Haznalele TV încep să vidanjeze mizerii în „’ăilalți”, cefele late umplu platourile tv lătrând unele la altele, luciditatea se stinge ca un vis frumos. Și e păcat pentru că pe mugurii ăștia de normalitate s-ar fi putut construi ceva cu adevărat trainic.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4202 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult