Categorized | Editorial

Din 11 decembrie, nesimțirea, tupeul şi minciuna vor reveni în vieţile noastre!

Liniştea îşi trăieşte ultimele zile. Hienele dau deja târcoale și explică la principalele două haznale tv și, șarjant, și la televiziunile mai serioase, cât de dezastruos a fost actualul guvern. Manevra încercată după Colectiv nu a reușit și se înceară acum recuperarea decalajului, cu vechile arme: nesimțire, tupeu, minciuni, manipulare. Românii însă au înțeles (uitați-vă la sondaje) că greșeala, oricât ar fi ea de mare, dublată de bună intenție, este preferabilă hoției.

Politicienii care au crezut că vor crește brusc în ochii românilor din cauza incompetenței tehnocraților și că poporul se va întoarce în genunchi la ei, s-au înşelat. Au scăzut și mai mult în ochii românilor din momentul în care aceștia au avut termen de comparație.

Da, Guvernul Cioloș a fost plin de miniștri ciudați și cu bube-n cap, de gafe şi omisiuni, dar nu i se poate reproșa niciunuia dintre miniştri că a fost rău intenționat, că nu a încercat să schimbe ceva, să îmbunătățească lucrurile. La asta s-a adaugat și fermitatea lui Cioloș care, ori de câte ori a fost cazul, a tăiat în carne vie ştiind că nu se poate construi nimic trainic fără încrederea celor pentru care guvernează.

Rezultatul a fost punerea pe tapet, în faţa românilor, a două imagini: oameni normali, modeşti, care se străduiesc să îşi facă treaba acolo unde sunt puşi şi care deseori greşesc sau gorile la costum care îşi dau legi pentru propriile afaceri, îşi angajează copiii pe la cabinetele parlamentare, se luptă să parvină, se insultă reciproc, mint, manipulează şi, după ce fură cu neruşinare, fac show-uri în faţa DNA cu cătuşele pe mâni.

Nu s-a mai ieșit la televizor cu atacuri la persoană (Cioloș a răspuns în câteva rânduri, atunci când nesimțirea unor lideri politici a atins cote maxime) s-a vorbit despre proiecte, s-au făcut calcule, s-au explicat cifre. Excludem din calcul televiziunea securistului şi pe cea a lui Ghiţă unde, în această perioadă, s-a făcut ce se ştia mai bine: s-a minţit, manipulat, exagerat, inventat.

Cel puțin în două domenii, măsurile pe care Guvernul Cioloş le-a luat au fost substanțiale. În învățământ, a început stârpirea imposturii academice (plagiatorii au fost în sfârşit dovediţi), tăierea cordonului ombilical care lega școlile de partide (prin concursurile pentru directori) iar în sănătate s-a încercat consolidarea relației dintre medic și pacient, s-au mărit salariile, lucrurile au devenit mai transparente (e drept că aici, cel mai bun ministru al Sănătății a fost Tolontan și anchetele lui).

O altă măsură importantă a fost tăierea hârtiilor inutile și scutirea oamenilor de a se plimba de la un ghișeu la altul pentru tot felul de cereri stupide.

De aceea, când primul condamnat al țării l-a chemat pe Cioloș în Parlament „să dea socoteală” acesta a avut cifrele la el și a știut cum să transforme, ceea ce se dorea o „muștruluială”, într-o victorie de imagine. A fost exact ca cearta dintre burtosul cu ceafă lată care vrea să se impună prin atac la persoană, violența de limbaj, ton ridicat și rapiditatea cu care scuipă cuvintele și omul calculat care are argumente și cifre în sprijinul a ceea ce spune.

Rezultatul a fost că au continuat să apară tot mai mulți oameni care să întrebe: cum să facem să votăm cu Cioloș? Premierul a lansat Platforma România 100, semnată în doar câteva zile de aproape 50.000 de oameni, cu 10 principii clare de guvernare care dacă vor fi aplicate vor aduce schimbări majore în România. Dacă vor fi aplicate.

Din păcate, din ce se vede cu ochiul liber, liniștea este pe sfârșite. Haznalele TV încep să vidanjeze mizerii în „’ăilalți”, cefele late umplu platourile tv lătrând unele la altele, luciditatea se stinge ca un vis frumos. Și e păcat pentru că pe mugurii ăștia de normalitate s-ar fi putut construi ceva cu adevărat trainic.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4261 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult