Categorized | Oradea

Un nivel al parcării de lângă Piaţa Rogerius, utilizabil. În 2017 se va reabilita şi curtea Spitalului Municipal!

Veste bună pentru locuitorii cartierului Rogerius. Luni, 7 noiembrie, s-a pus în funcţiune nivelul subteran al parcării din faţa Pieţei Rogerius iar de marţi parcarea va putea fi folosită în mod gratuit pentru trei luni. Tot luni, primarul Ilie Bolojan a anunţat că anul viitor se va reabilita curtea Spitalului Municipal şi vor fi construite blocurile pentru medicii rezidenţi.

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta a arătat că deschiderea demisolului parcării a fost decisă pentru a nu mai aglomera și mai mult zona Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu și a pieței Rogerius.

„Invităm cetățenii, pe toți cei care au locul de muncă la spital, sau au de făcut cumpărături la piața Rogerius să folosească cu încredere această parcare. Partea de subsol a parcării este în stare perfectă de funcționare, iar aici sunt 193 de locuri de parcare”

a spus viceprimarul.

Acesta a mai menţionat că, începând de mâine, aproximativ timp de trei luni, se va putea parca gratuit, pentru ca cetățenii să se obișnuiască cu noua parcare, iar după perioada de acomodare vor fi introduse sisteme de taxare.

Modul de funcționare a parcării în viitor a fost prezentat de primarul Ilie Bolojan. Nivelul de subsol va fi dedicat în principal celor care lucrează în această zonă, angajaţi ai spitalului, vânzători din piață sau angajaților de la firmele din zonă.

Acest nivel va avea un tarif preferențial, iar deținătorii de autoturisme vor putea lăsa mașinile pe durată mai mare. Partea supraterană a parcării, cu accese directe către spital și piață, va fi cu durată limitată, rezervată celor care au probleme de rezolvat în zonă – pacienți, aparținători, cumpărători etc.

Pe timpul nopții, parcarea va putea fi folosită de către riverani, a menționat primarul Ilie Bolojan.

„În ceea ce privește lucrarea „Parcare D+P şi pasaj subteran de legătură cu Piaţa Rogerius”, aceasta are suprafața de 5.467,76 mp, va avea 412 locuri, fiind formată dintr-un demisol cu o capacitate de parcare de 193 de mașini și un parter neacoperit cu o capacitate de 219 mașini. Valoarea lucrărilor este de peste 14,3 milioane lei fără TVA”

a declarat Liviu Andrica.

Acesta a mai menţionat că pasajul subteran de legătură cu Piaţa Rogerius va fi deschis la sfârşitul lunii noiembrie.

Viceprimarul Florin Birta a anunțat și faptul că la finalul acestei săptămâni, în cazul în care condițiile meteo o vor permite, se va deschide provizoriu circulația pe liniile de tramvai, urmând ca până la finalul lunii, când va fi rezolvată și problema cu magistrala de apă, să se deschidă definitiv circulația rutieră în această zonă.

Se va reabilita curtea Spitalului Municipal!

În ceea ce privește lucrările de investiții care se vor desfășura în zonă, Ilie Bolojan a spus:

„De anul viitor vom începe două lucrări majore în această zonă. Prima privește intrarea în curtea spitalului Dr. Gavril Curteanu, unde se află o construcție veche din anii ‘60, de când s-a construit spitalul și o donație care nu a fost finalizată; cele două vor fi demolate și partea de acces în spital va fi reabilitată, astfel încât casa liftului să semene cu intrarea în spital, care să arate în mod civilizat.

Cealaltă lucrare privește începerea lucrărilor de construcție a blocurilor pentru medici rezidenți în curtea spitalului. Totodată, vom face plantări de arbori în această toamnă și primăvară în acest perimetru, în așa fel încât pe marginea parcării, acolo unde spațiile o permit, precum și la intrarea în spital să existe în anii următori o perdea verde”.

Liviu Andrica a menționat că, începând de săptămâna trecută, Piața Rogerius funcționează în condiții mult mai bune, ADP finalizând lucrările care au constat în montarea a 7 uși termopan la chioșcurile de carne și închiderea laterală, asigurând condiții climatice bune, valoarea investiției fiind de aproximativ 105 mii euro, din surse proprii ale ADP.

Realizarea unei parcări subterane în această zonă a devenit o necesitate, având în vedere faptul că, în ultimii ani, zona Pieţei Rogerius s-a dezvoltat cu rapiditate, precum şi faptul că aici s-a construit în locul vechii pieţe un centru agroalimentar modern. Lucrările la parcarea D+P de la Piața Rogerius au început în septembrie 2015 și sunt executate de către asocierea de firme SC Construcții Bihor SA și SC Pilart SRL.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult