Categorized | Educatie

Universitatea Oradea e „vizibilă internaţional”. Atât de vizibilă că nu depăşeşete universităţi din Bangladesh sau Nigeria!

Universitatea din Oradea se numără printre primele 20 de universităţi din România vizibile la nivel internaţional”, aşa sună o informare transmisă marţi, 22 noiembrie 2016, presei locale de către instituţie. Realitatea este însă că din nouă clasamente internaţionale în care Ministerul Educaţiei a căutat instituţiile de învăţământ superior din România, Oradea apare în Scimago, pe locul 5.011 în lume, în urma unor instituţii asemănătoare din Siria, Pakistan, Bangladesh, Etiopia sau Nigeria.

Bazându-se pe un raport întocmit de Ministerul Educaţiei, instituţia orădeană se consideră mai vizibilă la nivel internaţional decât este. Raportul asupra Exerciţiului Naţional de Metaranking Universitar – 2016 a fost elaborat de 8 membri ai Grupului de experţi de înalt nivel (High Level Experts Group), numiţi prin Ordinul ministrului şi a ţinut cont de cele 9 clasamente internaţionale relevante care oferă un scor global şi care includ preponderent criterii şi indicatori academici.

În anul 2016, există 92 de universităţi în România, dintre care doar 20 au reuşit să treacă de pragul minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale ale universităţilor bazate dominant pe indicatori academici. Universitatea din Oradea se poziţionează în categoria a 5-a alături de Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi alte instituţii academice non-universitare din România.

Ce înseamnă însă categoria a 5-a? Ultima, adică nivelul inferior, adică un singur punct.

Banii aduc fericirea…

Clasamentul cel mai important în care apare Universitatea din Oradea este Scimago Institutions Rankings. Aici, în 2016, universitatea este pe locul 5.011, în urma unor instituţii din Siria, Pakistan, Bangladesh, Etiopia sau Nigeria. Dacă ne rezumăm doar la instituţiile din Europa de Est, Universitatea din Oradea este pe locul 373.

Evident, aşa cum face de ani buni Ministerul Educaţiei, specialiştii au raportat performanţa la bani, încercând să explice că „sărăcia” este de vină pentru lipsa de performanţă, lucru care este doar în parte adevărat, pentru că în clasamentele luate în considerare există şi universităţi cu bugete mult mai mici ca cele româneşti, clasate mult mai în faţă.

„Dacă am raporta performanţa academică a universităţilor din clasamentele internaţionale şi la finanţarea/bugetul de care dispun – care contribuie la atragerea cercetătorilor de top -, atunci universităţile româneşti ar ocupa poziţii mult mai bune în aceste clasamente internaţionale”

se arată în raport.

O afirmaţie deplasată, dacă ne gândim că rolul acestor clasamente nu este acela de a verifica cât de „gospodare” sunt aceste instituţii, adică cât de multe pot face cu bani puţini, ci cât de mult contribuie la evoluţia ştiinţifică a lumii, la cercetare şi inovare.

Autorii raportului susţin existenţa unui fond de competitivitate care să susţină universităţile româneşti vizibile internaţional şi al unui fond de excelenţă care să susţină universităţile româneşti cu potenţial de excelenţă, vizibile cu impact internaţional, dând exemplul Universităţii Babeş-Bolyai din România, care are un buget anual de aproximativ 10 de ori mai mic decât ultima clasată în clasamentul internaţional Academic Ranking of World Universities.

În clasamentul întocmit de specialiştii Ministerului Educaţiei, Universitatea Babeş-Bolyai stă cel mai bine cu 13 puncte, fiind urmată de Universitatea din Bucureşti cu 10 puncte, Universitatea Politehnica din Bucureşti cu 8 puncte şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi cu 7 puncte. Universitatea din Oradea are un singur punct.

Trebuie însă subliniat că acest clasament este făcut pe simpla apariţie a universităţilor în aceste topuri, nu pe poziţiile pe care le ocupă, pentru că, dacă acestea ar fi luate în considerare, ar fi dezastru. În unele oraşe contează pe ce loc este universitatea în acel clasament, în România contează dacă istituiile apar în aceste clasamente.

„Conducerea Universităţii din Oradea este mulţumită că politicile de susţinere a cadrelor didactice care fac performanţă dau roade după 3-4 ani de la aplicare, astfel încât Universitatea din Oradea să fie bine clasată în ranking-urile naţionale şi internaţionale”

se afirmă, ilar, în comunicatul remis de biroul de presă al Universităţii din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Universitatea Oradea e „vizibilă internaţional”. Atât de vizibilă că nu depăşeşete universităţi din Bangladesh sau Nigeria!”

  1. Ramona Balutescu spune:

    Draga, cum fras sa nu fie „vizibila”, cind procuratura bintuie pe acolo mai ceva ca studentii?…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult