Categorized | Oradea

98 de ani de la Marea Unire, la Oradea!

Orădenii, alături de ceilalți cetățeni ai României, au sărbătorit, pe 1 decembrie, 98 de ani de la Marea Unire. Cu această ocazie, prefectul Claudiu Pop a premiat persoanele care s-au remarcat în anul 2016 prin activitatea lor, făcând cinste profesiei şi judeţului Bihor.

Festivităţile dedicate Zilei de 1 Decembrie au început la ora 11:00, la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, cu un ceremonialul religios şi militar, urmat de defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare.

Alocuțiuni despre semnificația evenimentului au rostit istoricul Ioan Horga de la Universitatea Oradea, dar și prefectul județului Bihor, Claudiu Pop.

Având în vedere că ziua de 1 Decembrie este un moment de aniversare naţională, și în același timp este un bun prilej pentru a evidenţia meritele deosebite ale unor personalităţi din diferite domenii, Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Adrian Pop a solicitat instituţiilor precum Teatrul Regina Maria,Serviciului de Ambulanţă Bihor, Colegiului Medicilor Bihor, Şcolii de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi Salvamont Bihor să nominalizeze o persoană care s-a remarcat în anul 2016 prin activitatea sa, făcând cinste profesiei şi judeţului Bihor.

Prefectul Claudiu Pop a înmânat persoanelor nominalizate drapelul național și o diplomă de excelență. Aceste persoane au fost: dr. Dorin Lucia Bocșe – nominalizată de Serviciul de Ambulanță Bihor, Elvira Groza – doctor în filozofie și profesor la Colegiul Națioanl „Aurel Lazăr” – nominalizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor pentru rezultatele remarcabile obținute cu elevii la olimpiadele internaționale, actorul Richard Balint, unul dintre cei mai reprezentativi actori din România – nominalizat de Teatrul Regina Maria, prof. univ dr. Gheorghe Bumbu – nominalizat de Colegiul Medicilor Bihor, Marius Cura – nominalizat de Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” și Mihai Cosmin Teușdea – nominalizat de Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

Fasole cu ciolan, varză murată şi ceai

 

Membrii corului veteranilor „Traian Moșoiu” din Oradea au cântat în memoria evenimentului de la 1 Decembrie 1918 cântece patriotice şi ostăşeşti.

În continuarea evenimentului, cei prezenți au putut asista la depunerile de coroane şi jerbe de flori la Statuia Ostașului Român, unde instituția Primăriei a fost reprezentată de primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta.

A urmat apoi parada militară cu personal şi tehnică, desfăşurată în Centrul Civic, pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe.

Imediat după finalizarea paradei, a început distribuirea meniului tradiţional de fasole cu ciolan, varză murată şi ceai, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. În acest an, municipalitatea a pregătit pentru orădeni 2.700 de porţii de mâncare şi ceai, preparate cu sprijinul Garnizoanei Oradea, la popota militară.

„Pentru reuşita acestei acţiuni, Primăria Oradea mulţumeşte în mod special Garnizoanei Oradea, dar şi firmelor Plastor, West Fruta şi Selgros Oradea”

se afirmă în comunicatul municipalității.

1 Decembrie 1918 a fost un moment decisiv în istoria României, când, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult