Categorized | Anchetă/Poliţie

De la halat la zeghe. Cum funcționa rețeta șpăgilor la Facultatea de Medicină din Oradea?

Chiar dacă cei din conducerea facultății susțin în permanență că ce se întâmplă în instituție nu este un fenomen ci sunt cazuri izolate, realitatea nu le prea dă dreptate. Cazul din 2014, când prodecanul Constantin Romanul a fost prins în flagrant în timp ce lua mită, nu le-a tăiat avântul șpăgarilor ci mai degrabă i-a pus în gardă, aceștia perfecționându-și metodele. Ultimele două cazuri, cele ale profesoarelor Elena Camelia Dalai și Adriana-Nicoleta Pirte, care își vindeau serviciile pe parfumuri de duzină, creme de corp și carne de iepure, sunt relevante în acest sens.

Cât costă un examen la Medicină, care sunt profesorii care le vând și cum se pot face practic aceste lucruri, sunt probabil subiecte la modă pe holurile Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea. În urmă cu trei ani, prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Constantin Romanul era prins în flagrant în timp ce primea mită de la două studente pentru a le promova la examene.

La percheziții, procurorii au găsit liste de studenţi, cu unele nume bifate, ceea ce însemna că aceştia dăduseră deja bani dar şi că practica de a încasa şpagă pentru examene era veche, fiind deja sistematizată. Mediatizat intens în 2014, cazul i-a pus în gardă pe șpăgarii de la Facultatea de Medicină care au realizat cât de ușor se poate ajunge după gratii.

Rezultatul? Cele două profesoare aflate la această oră în arest, Adriana-Nicoleta Pirte și Elena Camelia Dalai, își „perfecționaseră” sistemul de luat mită. Ele își programau studenții ca pe niște pacienți obișnuiți la cabinetele particulare și abia acolo încasau șpăgile.

Examene vândute pe parfumuri Avon și carne de iepure!

Adriana-Nicoleta Pirte și Elena Camelia Dalai sunt acuzate că au săvârșit 15 infracțiuni de luare de mină, respectiv 6, în schimbul promovării unor examene la disciplinele „Endodonție” și „Protetică Dentară”.

Concret, în sesiunea ianuarie – februarie 2016, Adriana-Nicoleta Pirte a pretins și primit sume de bani cuprinse între 50 și 100 euro de la diferiți studenți pentru promovarea examenelor. Conform procurorilor, pe 31 mai, profesoara a primit șpagă de două ori câte 50 de euro, pe 2 iunie – 200 de euro, pe 9 iunie – 150 de euro, pe 21 iunie – 50 de euro, pe 23 iunie – 100 de euro, pe 30 iunie – 240 de lei de la un student și un set de parfum în valoare de 170 de lei de la altul, pe 6 septembrie – 100 de euro de la un student, 200 de lei de la altul, și de trei ori câte 50 de euro de la alții, pe 13 septembrie – 400 de lei și pe 22 septembrie – 400 de euro pentru promovarea a trei examene.

Elena Camelia Dalai nu era la fel de pretențioasă. Pe 5 iulie, la cabinetul personal, profesoara a primit un parfum marca Avon, două creme de corp și suma de cca. 300 de lei, pe 23 septembrie a primit 100 de euro și trei pachete de cafea Lavazza, tot în luna septembrie a primit 2 kg. de carne de iepure, pentru acordarea unei lucrări de licență deja întocmită și pentru facilitarea promovării de către un student a examenului de licență.

Pe 12 mai, a primit de la un student „un cadou”, reprezentând un stilou în valoare de 200 lei, pentru acordarea de note mari și promovarea examenelor la disciplina Protetică Dentară iar pe 9 iunie, înainte de susținerea examenului la Protetică Dentară (10.06.2016), le-a dat la două studente subiectele împreună cu rezolvările, ajutându-le să obțină nota maximă și să ocupe locuri la buget, în defavoarea altor colegi.

Pentru toate acestea cele două profesoare au fost mai întâi reținute pentru 24 de ore și apoi arestate. Adriana Nicoleta Pirte a fost arestata pentru 30 de zile iar Elena Camelia Dalai pentru 20 de zile. Luni, 20.02.2017, Curtea de Apel Oradea a decis ca Elena Camelia Dalai să fie plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, stabilindu-i-se interdicţia de a lua legătura cu martorii din dosar, dar şi pe aceea de a profesa.

Facultatea formează viitori șpăgari în loc de medici!

La finalul ambelor referate, procurorii care s-a ocupat de caz subliniază că

„Fapta comisă are un puternic impact social în rândul populației pe fondul unei situații social – politice actuale în care societatea este zguduită de fapte de corupție comise de persoane din sistemul de învățământ.

În acest context sistemul public de învățământ, mai ales în domeniul medical, este perceput de opinia publică ca fiind profund corupt, fiind de notorietate că pentru „a obține note de promovare a examenelor” este obligatorie a fi dată o sumă de bani sau diferite bunuri de valoare pentru stimularea profesorilor.

Fenomenul corupției în România este foarte înrădăciant în conștiința socială și afectează buna funcționare a instituțiilor statului, acest flagel reflecându-se profund în sistemul de învățământ în domeniul medical.

Pe aceste considerente doar o măsură constând în arestarea preventivă a inculpatei poate conduce la stoparea fenomenului infracțional de corupție din domeniu, după cum doar o astfel de măsură poate schimba percepția publică în sensul că nu pe bază de mită se pot obține note de promovare a examenelor, ci acestea se pot obține doar prin studii și o pregătire adecvată.

Activitatea infracțională s-a desfășurat în fiecare sesiune de examene din cursul anului 2016, activitate care nu ar fi fost întreruptă în lipsa intervenției organelor statului.

Analizând cauza sub toate aspectele, concluzionăm că fapta comisă prezintă un pericol social ridicat, întrucât activitatea infracțională a acesteia este legată de modul de formare profesională a viitorilor medici, care în timpul studenției obțin note de trecere fără să învețe materia, ceea ce reprezintă un pericol deosebit pentru sănătatea pacienților care vor fi tratați de aceștia.

Este cunoscut că, în exercitarea profesiei de medic, necunoașterea și pregătirea profesională precară pot duce la urmări nefaste, iar posibilitățile de îndreptare a greșelilor sunt limitate. Grav este și faptul că studenții nu primesc note cu obiectivitate, astfel că se formează în conștiința acestora convingerea că se poate și în acest mod, iar după ce ajung medici pot urma cu ușurință modelul profesorului lor și să primească mită pentru activitatea profesională desfășurată.

Considerăm de asemenea foarte grav și faptul că în urmă cu aproximativ 2 ani, fostul prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie Oradea a fost prins în flagrant de către organele de urmărire penală în timp ce primea mită de la studenți folosind același modus operandi”

se afirmă în finalul celor două referate întocmite de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Nu încurajăm așa ceva!

Decanul Facultății de Medicină a Universității din Oradea, dr. Adrian Maghiar nu crede că șpaga este un fenomen generalizat în unitatea pe care o conduce.

„Am încercat să o contactez pe Adriana Nicoleta Pirte să aflu ce se întâmplă dar nu mi-a răspuns la telefon. Eu le-am spus studenților de când am preluat funcția de decan să vină la mine și să îmi spună dacă știu astfel de cazuri. Și profesorilor le-am explicat că așa ceva nu accept. Nu cred însă că e un fenomen generalizat ci sunt cazuri sporadice. Este îngrijorător că după cazul domnului profesor Romanul, se repetă aceste lucruri. Noi nu încurajăm așa ceva”

a spus chirurgul Adrian Maghiar.

În tot noianul acesta dictat de corupție și oameni lipsiți de caracter, există și un aspect pozitiv. Studenții. Datorită lor aceste fapte au fost denunțate și șpăgarii au dat halatul pe zeghe. Fără contribuția lor, Facultatea de Medicină a Universității din Oradea ar fi continuat să împrăștie în societate moarte, prin bisturiele unor medici prost pregătiți.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4156 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

Citește mai mult