Categorized | Oradea

Trei noi imobile propuse pentru reabilitare

Pentru că anul acesta municipalitatea are ca țintă reabilitarea tuturor clădirilor de pe Vasile Alecsandri, strada urmând să devină pietonală, Primăria Oradea vrea să reabiliteze fațadele a trei clădiri noi: Casa Roth, Casa Munk și imobilul din Piața Regele Ferdinand nr. 3, alipit la Casa Poynar.

Primăria Oradea, prin Direcţia Patrimoniu Imobiliar, va propune în ședința de consiliu de joi, 23 februarie, aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind reabilitarea fațadelor pentru încă trei imobile din municipiu, respectiv Vasile Alecsandri nr. 3 (Casa Roth), Vasile Alecsandri nr. 7 și Piața Regele Ferdinand nr. 3.

„Cele două imobile de pe strada Vasile Alecsandri care urmează să fie reabilitate sunt valoroase din punct de vedere arhitectural, fiind reprezentative pentru stilul secession și stilul eclectic”

a declarat Adriana Lipoveanu, director executiv al Instituţiei Arhitectului Şef.

Anul acesta municipalitatea are ca țintă reabilitarea tuturor clădirilor de pe Vasile Alecsandri, strada urmând să devină pietonală și să lege Piața Unirii, recent reabilitată și Parcul 1 Decembrie, Piața Emanuil Gojdu și Cetatea Oradea.

Imobilul de pe Vasile Alecsandri nr. 3 este cunoscut sub denumirea de Casa Roth și a fost edificat în anul 1912, având destinația actuală de locuințe și spații comerciale la parter. Printre lucrările care urmează să se realizeze aici amintim: desfacerea tencuielilor ce nu au aderență cu peretele, curățirea suprafețelor de cărămidă decapate de tencuieli, reparații tencuieli exterioare, repararea și finisarea ancadramentelor, desfacerea și refacerea glafurilor și copertinelor, desfacerea învelitorilor din țigle, repararea burlanelor decorative, repararea ferestrelor și obloanelor de lemn de la etaj, vopsirea lemnăriei exterioare, repararea porții de acces din lemn după modelul original, desfacerea cablurilor montate de pe fațade, demontarea signalisticii etc.

Valoarea estimată a investiției este de 271.370,92 lei + TVA, durata de realizare fiind de 12 luni.

Casa Munk și imobilul alipit de Casa Poynar

Imobilul de pe Vasile Alecsandri nr. 7 este cunoscut sub denumirea de Casa Munk, și este o „casă de trecere”, în sensul că se întinde până în strada paralelă General Traian Moșoiu nr. 6, având astfel acces din două străzi. Imobilul a fost construit în anul 1894, iar în prezent are destinația de locuințe și spații comerciale la parter, aripa spre strada Vasile Alecsandri.

Printre lucrările prevăzute a se executa amintim: desfacerea tencuielilor (exclusiv ancadramente și decorații), curățirea suprafețelor de cărămidă decapate de tencuieli, realizarea reparațiilor și tencuielilor exterioare speciale, repararea și finisarea ancadramentelor și ornamentelor, executarea de profiluri noi, desfacerea învelitorilor din tablă, ignifugarea lemnului șarpantei aferente clădirii amplasate la stradă, desfacerea burlanelor și jgheaburilor existente și înlocuirea lor cu burlane și jgheaburi din tablă de zinc, racordarea burlanelor la rețeaua de canalizare pluvială, restaurarea grilajelor metalice ornamentale, demontarea porților metalice și înlocuirea cu uși exterioare din lemn stratificat, desfacerea cablurilor montate pe fațade, demontarea signalisticii etc.

Valoarea estimată a investiției este de 169.874,58 lei + TVA, durata de realizare fiind de 12 luni.

Imobilul situat în Piața Regele Ferdinand nr. 3 este alipit la Casa Poynar, care a fost reabilitată anul trecut, având la parter spații comerciale și la etaj locuințe. În timp, acest imobil a avut parte de reparații și de modifcarea culorilor fațadelor, însă aceste reparații s-au făcut neorganizat și în prezent culorile dau un aspect inestetic cădirii.

Lucrările propuse a se realiza sunt reparații și schimbarea învelitorii, reparații și reabilitarea fațadei situate spre Piața Ferdinand și revizuirea tâmplăriilor și balustradelor la fațada dispusă spre piață. Dacă pe timpul execuției lucrărilor se va constata existența unor elemente degradate din structura șarpantei, se vor lua măsuri de consolidare.

Valoarea estimată a investiției este de 265.676,10 lei + TVA, durata de realizare fiind este de 12 luni

„Prioritar petru noi în următorii 2-3 ani este reabilitarea clădirilor din zona centrală, pentru a le reda frumusețea de odinioară și pentru a scoate și mai mult în evidență patrimoniul arhitectural al orașului nostru. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea turismului de patrimoniu, care este o componentă importantă a turismului cultural”

a spus Lucian Popa, directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar.

În 28 februarie 2017 va avea loc și deschiderea ofertelor depuse pentru reabilitarea celor trei clădiri pentru care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în ședința de consiliu din 26 ianuarie, respectiv cele două clădiri situate la intrarea pe partea pietonală a străzii Republicii, având intrarea pe str. Iosif Vulcan nr. 2 (Casa Kolozsvary) şi nr. 4-6, precum și clădirea de pe strada Republicii nr. 31 – imobilul aflat vizavi cu Serviciul de Evidență a Populației, astfel încât în primăvara acestui an să poată începe lucrările.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4372 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult