Categorized | Cultură

Expoziție. Fotografii de Oláh Tibor în Cetatea Oradea!

Muzeul Cetății și Orașului Oradea va fi duminică, 26 martie 2017, de la ora 11:00, gazda unei expoziții a reputat artist fotograf din Debrecen, Oláh Tibor, membru al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” din Oradea. Expoziția cuprinde peste 90 de fotografii de diferite dimensiuni, înrămate sau instalate după un concept original.

Expoziția va avea loc în sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István”, din cadrul Secției de Istorie ale Muzeului.

Artistul fotograf expozant s-a născut în anul 1950 în orașul Debrecen. Prima expoziție personală a deschis-o în anul 1971 în Debrecen, str. Kossuth nr. 1. În anul 1981 devine fotoreporter al Agenției de Presă Maghiară (MTI) și  membru al Asociației Artiștilor Fotografi din Ungaria iar în anul 1982 a fost ales membru al Fondului Cultural al Ungariei.

Creațiile sale au fost organizate zeci de expoziții personale în orașul său natal, precum și în diferite orașe ale Ungariei. Expoziția personală intitulată „Imagini din Hajdú Bihar” a fost vernisată în anul 1992 in orașul Vorarlberg Bregenzen (Austria), „Debrecen orașul regal independent de 300 de ani” în anul 1993 în orașul New Brunswick (SUA),  iar cea intitulată „Liniile noi ale orașului Debrecen” în orașele Lublin (Polonia), respectiv Jyvasklya (Finlanda) în anul 2003.

Meritele sale profesionale au fost răsplătite în Debrecen în anul 2000, cu premiul  „Pro cultura”.  În 2005 a fost declarat fotoreporterul anului și distins de Agenția de Presă MTI cu premiul „Producția anului”. Tot în acelaș an a fost acceptat ca membru al Societății Fotoreporterilor din Ungaria.

În perioada 2007 – 2010 expoziția alcătuită dintr-o selecție de fotografii MTI  au fost vernisate în orașele Debrecen și diferite orașe ale României: Sfântu Gheorghe, Cluj Napoca, Odorheiu Secuiesc și Târgu Mureș.

Cu imaginile sale au fost ilustrate mai multe cărți și albume editate din anul 1991. Fotografiile sale sunt păstrate din anul 1981 în arhivele Agenției de presă MTI, au fost donate Comunității Maghiare din New Brunswick (Canada), încărcate pe site-ul „iStockphoto/ Getty Images”, respectiv în colecțiile particluare ale prietenilor.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului, duminică 26 martie 2017, la ora 11:00 în Muzeul Cetății și Orașului Oradea, la care fiecare iubitor de fotografie este invitat să participe. Publicul prezent la vernisaj va fi salutat de Angela Lupșea, directorul interimar al Muzeului Cetății și Orașului Oradea.

Fotografiile expuse vor fi prezentate de Gyöngy Péter manager cultural al Centrului de Cultură Debrecen, iar expoziția va fi vernisată de artistul fotograf Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”.

Momentele muzicale vor fi asigurate de artiştii Formației „Duo Varadiensis” din Oradea format din Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă).

Noua expoziţie organizată de Asociația „Euro Foto Art” în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Centru de Cultură Debrecen și Clubul Fotografic „Nufărul” din  Oradea va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la 06.05. 2017, de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult