Categorized | Cultură

Expoziție. Fotografii de Oláh Tibor în Cetatea Oradea!

Muzeul Cetății și Orașului Oradea va fi duminică, 26 martie 2017, de la ora 11:00, gazda unei expoziții a reputat artist fotograf din Debrecen, Oláh Tibor, membru al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” din Oradea. Expoziția cuprinde peste 90 de fotografii de diferite dimensiuni, înrămate sau instalate după un concept original.

Expoziția va avea loc în sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István”, din cadrul Secției de Istorie ale Muzeului.

Artistul fotograf expozant s-a născut în anul 1950 în orașul Debrecen. Prima expoziție personală a deschis-o în anul 1971 în Debrecen, str. Kossuth nr. 1. În anul 1981 devine fotoreporter al Agenției de Presă Maghiară (MTI) și  membru al Asociației Artiștilor Fotografi din Ungaria iar în anul 1982 a fost ales membru al Fondului Cultural al Ungariei.

Creațiile sale au fost organizate zeci de expoziții personale în orașul său natal, precum și în diferite orașe ale Ungariei. Expoziția personală intitulată „Imagini din Hajdú Bihar” a fost vernisată în anul 1992 in orașul Vorarlberg Bregenzen (Austria), „Debrecen orașul regal independent de 300 de ani” în anul 1993 în orașul New Brunswick (SUA),  iar cea intitulată „Liniile noi ale orașului Debrecen” în orașele Lublin (Polonia), respectiv Jyvasklya (Finlanda) în anul 2003.

Meritele sale profesionale au fost răsplătite în Debrecen în anul 2000, cu premiul  „Pro cultura”.  În 2005 a fost declarat fotoreporterul anului și distins de Agenția de Presă MTI cu premiul „Producția anului”. Tot în acelaș an a fost acceptat ca membru al Societății Fotoreporterilor din Ungaria.

În perioada 2007 – 2010 expoziția alcătuită dintr-o selecție de fotografii MTI  au fost vernisate în orașele Debrecen și diferite orașe ale României: Sfântu Gheorghe, Cluj Napoca, Odorheiu Secuiesc și Târgu Mureș.

Cu imaginile sale au fost ilustrate mai multe cărți și albume editate din anul 1991. Fotografiile sale sunt păstrate din anul 1981 în arhivele Agenției de presă MTI, au fost donate Comunității Maghiare din New Brunswick (Canada), încărcate pe site-ul „iStockphoto/ Getty Images”, respectiv în colecțiile particluare ale prietenilor.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului, duminică 26 martie 2017, la ora 11:00 în Muzeul Cetății și Orașului Oradea, la care fiecare iubitor de fotografie este invitat să participe. Publicul prezent la vernisaj va fi salutat de Angela Lupșea, directorul interimar al Muzeului Cetății și Orașului Oradea.

Fotografiile expuse vor fi prezentate de Gyöngy Péter manager cultural al Centrului de Cultură Debrecen, iar expoziția va fi vernisată de artistul fotograf Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”.

Momentele muzicale vor fi asigurate de artiştii Formației „Duo Varadiensis” din Oradea format din Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă).

Noua expoziţie organizată de Asociația „Euro Foto Art” în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Centru de Cultură Debrecen și Clubul Fotografic „Nufărul” din  Oradea va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la 06.05. 2017, de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult