Categorized | Internaţional

Atac chimic cinic în Siria. După ce au gazat 72 de oameni, au bombardat și spitalele ca să-și acopere urmele!

Bilanțul victimelor atacului chimic asupra orașului sirian Khan Sheikhoun a ajuns la 72 de morți, dintre care 20 de copii, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Franța a cerut convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în timp ce Rusia a venit cu o explicație halucinantă. Aviația siriană, dovedită că a folosit arme chimice în mai multe asalturi, ar fi bombardat un depozit de arme chimice al rebelilor.

Printre victime sunt și 17 femei iar bilanțul ar putea crește deoarece sunt multe persoane dispărute, susține OSDO, care anunțase inițial că 58 de persoane au murit în urma atacului.

Atacul cu gaz, despre care se crede că ar fi fost efectuat cu ajutorul unor avioane ale Guvernului de la Damasc, a fost efectuat, marți, 4 aprilie în provincia siriană Idlib, a anunțat o organizație și cadre medicale citate de Reuters. Atacul a provocat leșinul sau asfizierea mai multor persoane, iar unele dintre ele prezentau spume la gură, a anunțat OSDO, citând surse medicale care au descris aceste simptome ca fiind indicii ale unui atac cu gaz. OSDO a anunțat că raiduri aeriene efectuate de Guvernul sirian sau de avioane ruse asupra orașului Khan Sheikhoun au provocat asfixierea mai multor persoane.

Medici și activiști de opoziție au spus că ulterior au fost lansate rachete din aeronave asupra unor clinci din regiune unde erau tratați unii dintre supraviețuitori. Analiștii Occidentali susțin că atacul asupra clinicilor a fost declanșat, cel mai probabil, pentru a acoperi urmele atrocității.

Mohammed Rasoul, responsabil de serviciul de ambulanță din Idlib, a anunțat marți că 67 de persoane au murit și 300 au fost rănite, în timp ce agenția de presă Step, care susține opoziția, a transmis că numărul morților a ajuns la 100.

UE, Franța și Turcia reacționează, Rusia spune povești!

 

Presedintele francez Francois Hollande a afirmat că Bashar al-Assad poarta responsabilitatea atacului cu arma chimica.

„Ca si la Ghouta in 21 august 2013 Bashar al-Assad ataca civili folosind mijloace interzise de comunitatea internationala. Inca o data regimul va nega evidenta responsabilitatii sale in acest masacru”

a spus Hollande, citat intr-un comunicat.

Franța a cerut convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după un „nou atac chimic deosebit de grav” din Siria, a anunțat marți ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, potrivit Le Figaro.

„Primele informații anunță un număr mare de morți, inclusiv copii” în provincia Idlib, a precizat el, explicând că a „cerut convocarea unei reuniuni de urgență la Consiliul de Securitate”.

„Utilizarea armelor chimice constituie o încălcare innaceptabilă a Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice și o nouă mărturie a barbariei căreia poporul sirian îi este victimă de atâția ani”

a adăugat șeful diplomației franceze.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini a spus și ea că principalul responsabil de atac este președintele sirian Bashar al-Assad.

Până și Turcia s-a arătat indignată. Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis omologului sau rus Vladimir Putin, intr-o convorbire telefonica, ca atacul „chimic” din Siria este „inuman” și amenință procesul de pace.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a simțit însă nevoie să sublinieze natura datelor oferite de ei, într-un comunicat remis presei.

„Potrivit datelor obiective ale Controlului rus al spațiului aerian, aviația siriană a lovit lângă Khan Shaykhun un mare depozit al teroriștilor care conținea substanțe toxice”.

Depozitul găzduia „un atelier pentru fabricarea de bombe, cu substanțe toxice”, a subliniat ministerul rus, fără a preciza dacă aviația siriană a lovit în mod voit sau accidental acest depozit.

„Arsenalul de arme chimice a fost livrat de combatanți veniți din Irak”, a adăugat Ministerul Apărării al Federației Ruse, calificând informațiile sale „pe deplin fiabile și obiective”.

Deși a negat de fiecare dată, există dovezi clare că Armata Siriană a lui Bashar al-Assad, susținută în ultimele acțiuni militare de Vladimir Putin, ar fi folosit arme chimice în numeroase atacuri. Au lansat bombe cu clor în timpul ofensivei asupra orașului Alep, în perioada 17 noiembrie — 13 decembrie 2016, făcând circa 200 de răniți, în opt atacuri chimice, în sectoarele din oraș controlate de opoziție, potrivit Human Rights Watch.

O anchetă ONU a stabilit că elicoptere militare siriene au utilizat gaz de clor în două localităţi din provincia Idleb (nord-vest), la Talmenes pe 21 aprilie 2014 şi la Sarmin pe 16 martie 2015. În 2013 un atac cu agenţi neurotoxici, la est de Damasc, a ucis peste 1.000 de persoane conform revistei Foreign Policy.

Conform Syrian American Medical Society, de la începutul conflictului din 2011, au fost raportate nu mai puțin de 161 de atacuri cu arme chimice în Siria.

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult