Categorized | Educatie

Merită o încercare. Primii pași pentru copiii care vor să învețe IT!

Asociația Smart Learning Center invită părinții și copiii la o „Lecție demo de informatică”, pe 03 mai 2017, de la orele 17.30 la sediul din Str. Gh Doja nr.5, în cadrul Prestige Business Center (un spațiu de lucru modern si elegant, cu dotări noi, ideal pentru activități educaționale).

Clubul de Informatică pentru copii este un program derulat de Asociația Smart Learning Center din Oradea care constă în cursuri de programare pentru copii între 7 și 15 ani.  Înscrierile au început deja iar activitatea este structurată în mai multe grupe, în funcţie de vârstă, pregătire şi de interesul copiilor.

Prima grupă, Scratch – începători se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 si 12 ani.  Organizatorii își propun să facă primii pași în programare cu ajutorul  „Scratch”  un mediu de dezvoltare special conceput pentru a-i învăța pe copii să utilizeze raţionamente logice, să experimenteze  programarea prin joacă, într-un mod distractiv, facil și foarte potrivit pentru orice nivel de vârstă şcolară. Cu Scratch, cei mici învață să își programeze propriile jocuri, poveşti sau animaţii interactive, învață să gândească creativ şi sistematic, să lucreze colaborativ – lucruri esenţiale într-o lume a informaţiei şi a tehnologiei.

Grupa de Web-Development (11-14 ani) are ca scop familiarizarea cu cele mai cunoscute  tehnologii  (HTML, CSS și JavaScript) destinate dezvoltării site-urilor de Internet, copiii vor finaliza proiecte care constau în pagini de Web cu numeroase link-uri, imagini, efecte de tranziție, formulare, hărți si interactivitate cu utilizatorul.

Introducerea în Algoritmică (11-15ani) și în programarea de nivel înalt se face în cadrul grupei de Python, un limbaj de programare extrem de popular în ultimii ani și de flexibil, unde tinerii cursanți pot face cunoștință pentru prima oară cu gândirea structurată, cu algoritmii și cu structurile logice, cu funcții, biblioteci, clase, metode etc. Acest limbaj de programare „predat” în mod intuitiv și interactiv este modalitatea cea mai plăcută și eficientă de a pătrunde în lumea cu adevărat competitivă a programarii calculatoarelor, un pas inestimabil pentru o posibilă viitoare carieră.

O alta grupă, dar care necesita câteva nivele prealabile de cunoștințe (cum ar fi limbajul Python) se va concentra asupra elementelor de Robotică si automatizare, programarea senzorilor de temperatură, de umiditate, de gaze sau de detecţie mişcare, stocarea datelor achiziţionate, accesul şi controlul acestora prin Internet. Această grupă va utiliza echipamente de ultima generaţie destinate  în mod special activităţilor educaţionale, cum ar fi Raspberry Pi sau Arduino.

O fereastră deschisă

Smart Learning Center își dorește să fie prima școală creativă non-formală  din domeniul IT pentru copiii din Oradea.

„Noi promovăm învățarea pe bază de „proiect”,  învătarea prin joacă şi învaţarea cu drag (ceea ce mai greu găseşti în şcoală). Dar noi nu ne jucăm pe calculator aici, noi creăm jocuri! Mentorii noștrii sunt fie profesioniști cu experiență îndelungată în domeniul IT, fie tineri entuziaști, dar care deopotrivă au dovedit pricepere și dăruire în lucrul cu copii, au obținut chiar excelența nu mai departe decât anul trecut la Concursul Internațional de la Dublin, „Coolest Projects 2106” organizat de CodeDojo de unde o tânără oradeancă de numai 12 ani și cu doar 6 luni de „experiență” în JavaScript și HTML, sub îndrumarea unuia dintre mentorii noștri,  a obținut premiul „Best International Project” Dorim să atragem în aceste activități și alți voluntari, tineri cu vârste între 16 si 19 ani, care au deja cunoștințele de bază în IT și care își doresc o carte de vizită valoroasă printr-un voluntariat adevărat, în domeniul educațional.

Ceea ce construim noi aici este în primul rând încrederea în sine, o încredere bazată pe muncă și seriozitate dar și pe curiozitate și interogare, înconjurați de cele mai moderne metode de învătare, prin încurajarea descoperirii individuale, a întrebărilor directe, a spiritului de echipă, a formării gândirii logice, deprinderea respectului reciproc, toate acestea într-un mediu non-formal, prin activităţi care îmbină în mod fericit dorinţa de joacă cu cea de cunoaştere.

Acesta este locul unde copiii vor învăţa să utilizeze tehnologia de vârf în mod creativ şi responsabil, în care imaginaţia, inteligenţa nativă şi bucuria de a învăţa le vor fi stimulate si încurajate în fiecare clipă!

Sir Ken Robinson, un binecunoscut  expert britanic în domeniul educaţiei afirma că limitele și adesea eșecul sistemului tradițional de învătământ (nu doar în România, ci aproape peste tot în lume) sunt determinate de ignorarea și chiar sufocarea a trei dintre principiile fundamentale care permit înflorirea ființei umane: diversitatea, curiozitatea și creativitatea. Copiii se nasc cu darul nativ de a învăța iar rolul profesorului ar fi acela de a stimula diversitatea tipurilor de inteligenţă, de a încuraja  un învațământ bazat pe diversitate nu pe conformitate, unori chiar apelând la jocuri, o nevoie umană fundamentală care stimulează învăţarea, ajutând elevii să aibă încredere în sine, să fie creativi, să identifice modele inspiraţionale”

se afirmă în comunicatul organizatorilor, semnat de coordonatorul proiectului, Rodica Ardelean.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4090 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Victime colaterale, ce facem?

    PSD a promis românilor facilități de Mercedes deși știa că are în curte o Dacie veche și ruginită, iar oamenii, mulți și needucați (sunt și excepții, dar campaniile sunt făcute pe majorități), au căzut în capcană. După această manipulare, Dragnea avea două variante: să mintă cu nesimțire cum au făcut și ceilalți înaintea lui sau să „vândă țara la bucată”, să compromită iremediabil din punct de vedere economic și politic România pentru a-și ține, măcar în parte, promisiunile. Lupta s-a dus pe două fronturi. Atacul constant împotriva justiției, pentru a scăpa camarila din fruntea partidului de dosare penale și căutarea mijloacelor de a fura bani. Nu doar pentru propriile buzunare ci și pentru a achita nota campaniei electorale.
    În mediul acesta toxic unde oamenii sunt mințiți zilnic și sunt atât de naivi încât cred aceste minciuni, nu poate crește, nu se poate dezvolta nimic trainic. De 25 de ani România a evoluat (cât a evoluat) în ciuda acestor maimuțe în costum, nu ajutată de ele. Țara s-a golit de toți cei care au vrut să facă ceva aici pentru că nu au fost lăsați, pentru că nu au avut stomac să dea șpăgi sau să se scufunde în butoiul cu dejecții politice. Ceilalți au continuat să urle în pustiu, ignorați de masa needucată și de sforarii politruci, redundanți pentru occidentali pentru care legile, normele și regulile nu au nevoie de avocați, sunt de la sine înțelese și respectate.
    Democrația a devenit o otravă devreme ce nimeni nu s-a îngrijit ca tinerii, ajunși la maturitate astăzi, să fie capabili să gândească, preferând să fie păstrați la nivelul unor analfabeți ca implicare, cunoaștere și conștiință civică, potriviți pentru a pune ștampila unde trebuie. Conducerea poporului nu prea își are sensul aici unde votul oricărui profesor universitar este anulat de sute de mii de analfabeți păcăliți cu promisiuni deșarte și manipulanți cu vidanje televizate. Așadar, victime colaterale, ce facem?Citește mai mult