Categorized | Sanatate

Nu există argumente întemeiate pentru a nu vă vaccina copiii!

Chiar și afirmațiile de genul „în cel mai rău caz, ceilalți copii nu se pot îmbolnăvi de la al meu, pentru că sunt vaccinați” sunt false. Asta pentru că unii dintre copiii cu care cel nevaccinat intră în contact sunt mai mici și nu și-au făcut încă vaccinurile, alții au condiții speciale de sănătate și un sistem imunitar scăzut iar la bunicii vârstnici protecția oferită de unele vaccinuri se diminuează în timp. Așadar, prin blocarea răspândirii bolilor, copiii vaccinați sunt și „un scut” pentru cei din jurul lor.

Sunt multe motive pentru care copiii ar trebui vaccinați. Fiecare copil merită o șansă de a duce o viață sănătoasă, iar vaccinarea este unul din primii pași vitali în realizarea acestui deziderat. Apoi, copiii cu vârsta sub 5 ani prezintă un risc crescut de complicații grave sau deces, din cauza unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare iar imunizarea făcută în conformitate cu programul de vaccinare de rutină al fiecărei țări, furnizează cea mai bună protecție posibilă pentru copii, atunci când aceștia au cea mai mare nevoie.

În ciuda a ce spun cei care nu-și vaccinează copiii pentru că „oricum, în cel mai rău caz, ceilalți nu se pot îmbolnăvi pentru că sunt vaccinați” aceștia se pot îmbolnăvi pentru că unii dintre ei sunt mai mici și încă nu s-au vaccinat, alții au condiții speciale de sănătate și un sistem imunitar mult mai scăzut iar la bunicii vârstnici protecția oferită de unele vaccinuri se diminuează în timp. Așadar, prin blocarea răspândirii bolilor, copiii vaccinați sunt ca „un scut” pentru cei din jurul lor.

Vaccinările copiilor împotriva hepatitei B, în primul an de viață, și împotriva virusului papiloma uman (HPV) la vârsta de pre-adolescent, îi vor proteja pe aceștia de mai multe forme de cancer. Vaccinarea copiilor împotriva agenților patogeni care pot provoca pneumonie, ajută la reducerea utilizării antibioticelor și la diminuarea amenințării reprezentate de rezistența microbiană la antibiotice. Poliovirusul sălbatic este endemic în 3 țări din lume. Eradicarea globală a bolii este la îndemână, dar va fi nevoie de vigilență, pentru a ne asigura că virusul nu se va mai transmite.

Protecție la adolescență și bătrânețe

Vaccinarea nu este doar pentru copii. Adolescența este perioada de recuperare la vaccinări împotriva bolilor periculoase la orice vârstă, inclusiv rujeolă, rubeolă, tetanos, difterie și meningite. Vaccinarea cu doze de rapel și vaccinul anti-HPV continuă în adolescență, pentru a proteja copiii pe termen lung, în viitor. Imunitatea la difterie, tetanos și pertussis se poate reduce în timp, astfel încât doze-rapel de vaccin combinat difteric-tetanic-pertussis sunt necesare în adolescență și, din nou, la maturitate, pentru a rămâne protejați.

Fetele ar trebui să fie conștiente de pericolul reprezentat de infecția rubeolică pentru făt în timpul sarcinii, și să se asigure că sunt vaccinate împotriva rubeolei, înainte de a fi gravide. Începutul adolescenței (9-13 ani) este perioada propice pentru vaccinarea anti-HPV, care protejează împotriva cancerului de col uterin și a altor boli legate de HPV (virusul papiloma uman). Vaccinul anti-HPV administrat înainte de începerea vieții sexuale, este primul pas în prevenirea și controlul cancerului de col uterin.

Vaccinurile oferă protecție la toate vârstele, nu doar în copilărie și adolescență. Adulții aparent sănătoși pot transmite infecţii altor persoane receptive, cu risc crescut de complicații grave: nou-născuți, persoane imunocompromise și adulți cu vârsta de sub 65 de ani. Protecția oferită de unele vaccinuri se diminuează în timp. Sunt necesare doze de rapel pentru vaccinurile antidifteric și antitetanos, pentru a asigura protecția pe tot parcursul vieții.

Unele vaccinuri sunt recomandate pentru grupurile cu risc special din cauza vârstei, profesiei, stilului de viață sau a stării de sănătate, cum ar fi vaccinarea împotriva gripei, tusei convulsive și a tetanosului, pentru femeile gravide, vaccinarea împotriva gripei și, în unele țări, a herpesului zoster, pentru adulții în vârstă și vaccinarea împotriva hepatitei B și a bolii meningococice, pentru personalul medical cu risc de expunere.

Este necesară o acoperire vaccinală de 95%

Pentru a creşte gradul de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării, şi a creşte acoperirea vaccinală Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, derulează, în perioada 24-30 aprilie, Campania de informare – educare – comunicare: Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV).

Accentul campaniei este pus pe activităţile destinate populaţiilor vulnerabile iar tema globală din 2017 este „Vaccinurile sunt benefice”. Prin mesajul „Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii”, Campania SEV îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei imunizării pe tot parcursul vieţii şi asupra necesităţii imperative de creare şi susţinere a unei imunităţi de grup în toate comunităţile. O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani, a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală şi a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

„Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. În prezent, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO (împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului) a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică”

se afirmă în comunicatul DSP Bihor semnat de directorul executiv Daniela Rahotă.

În perioada 24-30 aprilie, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare”, se vor derula mai multe activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4090 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Victime colaterale, ce facem?

    PSD a promis românilor facilități de Mercedes deși știa că are în curte o Dacie veche și ruginită, iar oamenii, mulți și needucați (sunt și excepții, dar campaniile sunt făcute pe majorități), au căzut în capcană. După această manipulare, Dragnea avea două variante: să mintă cu nesimțire cum au făcut și ceilalți înaintea lui sau să „vândă țara la bucată”, să compromită iremediabil din punct de vedere economic și politic România pentru a-și ține, măcar în parte, promisiunile. Lupta s-a dus pe două fronturi. Atacul constant împotriva justiției, pentru a scăpa camarila din fruntea partidului de dosare penale și căutarea mijloacelor de a fura bani. Nu doar pentru propriile buzunare ci și pentru a achita nota campaniei electorale.
    În mediul acesta toxic unde oamenii sunt mințiți zilnic și sunt atât de naivi încât cred aceste minciuni, nu poate crește, nu se poate dezvolta nimic trainic. De 25 de ani România a evoluat (cât a evoluat) în ciuda acestor maimuțe în costum, nu ajutată de ele. Țara s-a golit de toți cei care au vrut să facă ceva aici pentru că nu au fost lăsați, pentru că nu au avut stomac să dea șpăgi sau să se scufunde în butoiul cu dejecții politice. Ceilalți au continuat să urle în pustiu, ignorați de masa needucată și de sforarii politruci, redundanți pentru occidentali pentru care legile, normele și regulile nu au nevoie de avocați, sunt de la sine înțelese și respectate.
    Democrația a devenit o otravă devreme ce nimeni nu s-a îngrijit ca tinerii, ajunși la maturitate astăzi, să fie capabili să gândească, preferând să fie păstrați la nivelul unor analfabeți ca implicare, cunoaștere și conștiință civică, potriviți pentru a pune ștampila unde trebuie. Conducerea poporului nu prea își are sensul aici unde votul oricărui profesor universitar este anulat de sute de mii de analfabeți păcăliți cu promisiuni deșarte și manipulanți cu vidanje televizate. Așadar, victime colaterale, ce facem?Citește mai mult