Categorized | Sanatate

Cum a murit de rujeolă copilul din Bihor. Urmează poliomielita?

Epidemia de rujeolă nu a fost cauzată doar de refuzul părinților de a-și vaccina copii. Conform DSP Bihor, 39% din copiii nevaccinați nu au fost imunizați pentru că nu s-au prezentat. La asta se adaugă și criza de vaccinuri. În Bihor este nevoie de 4.400 de doze și sunt doar 1.844, distribuite medicilor de familie.

Statul român este cel puțin complice la epidemia de rujeolă. Asta pentru că majoritatea copiilor care au rujeolă fac parte din comunitățile rome, ignorate de stat, unele dintre ele neavând nici măcar un medic în apropiere. La asta se adaugă și incapacitatea de a le controla migrația, și de a livra la timp și conform programelor de sănătate vaccinurile. Toate combinate au adus România în situația de a avea până la această oră 5.728 de cazuri de rujeolă confirmate și 25 de decese (opt în Timiș, cinci în Arad, cinci în Dolj, trei în Caraș-Severin și câte unul în Bihor, Călărași, Satu Mare și București).

„În județul Bihor avem în evidență 74 de cazuri confirmate dar niciunul în stare gravă. În Timiș sunt 1.051, în Arad 880, în Satu-Mare 191, în Cluj 102”

a spus directoarea DSP Bihor – Daniela Rahotă, într-o conferință de presă care a avut loc ieri, la sediul Direcției, și la care au mai participat Mariana Fericean, Dorel Țîrț, Diana Racz, Corina Fonoage și Crina Mărcuț (noua directoare executivă adjunctă interimară).

Un caz foarte complex

Primul copil care a decedat în județul Bihor, și singurul până la această oră, avea doi ani și stătea cu bunica în colonia de romi din Aleșd, mama fiind mai mult plecată prin străinătate.

„Pe 10.05.2017, la ora 9.05, decedează pe secția ATI a Spitalului Clinic Municipal Oradea un copil de doi ani cu diagnosticul stop cardiorespirator rujeolă complicată cu insuficiență respiratorie acută, septicemie, ascaridioză, euzinofilie. Ca istoric, pe 12 aprilie s-a internat pe secția de boli infecțioase la Municipal cu febră, tuse, conjunctivită și catar. Având în vedere că a venit în contact cu suspecți de rujeolă din colonia de romi din Aleșd se stabilește diagnosticul de suspect de rujeolă.

În urma anchetei epidemiologice se stabilește ca și caz probabil. Sub tratament, evoluția este favorabilă, și se externează pe 14 aprilie pe propria răspundere a mamei. Revine pe 17 aprilie cu suspiciune de trichineloză având niște edeme faciale masive. Mama nu recunoaște consumul neverificat de carne din alte surse decât cele din comerț dar afirmă că acasă copilul a eliminat un vierme de aproximativ 20 de cm.

Eozinofilele sunt foarte crescute. Se infirmă trichineloza se adaugă ascaridioză (limbrici). Până pe 28 aprilie, copilul este tratat pentru parazitoză cu medicamente specifice. Sub tratament, eozinofilia scade dar edemele cresc și se generalizează. Apar tulburări respiratorii impunând transferul, pe 28 aprilie, pe secția ATI, unde fetița este intubată și ventilată mecanic. Apare o descuamare în lambou, pielea cade pe suprafețe mari, ca la arși. Se suspectează sindromul Stevens–Johnson.

În urma investigațiilor la medicul de familie se constată că pacientul urmează de o lună tratament cu carbamazepină pentru spasmul hohotului de plâns, tratament prescris de un neuropsihiatru infantil. Deci, un caz complicat care impunea un diagnostic diferențiat pe mai multe zone.

S-a instituit tratamentul specific, pe 3 aprilie s-a recoltat ser pentru confirmarea diagnosticului de rujeolă, Institutul Cantacuziono confirmă iar din data de 9 situația se agravează. Apare din nou febră, se modifiă parametrii biologici inflamatori. Pe 10 copilul moare. Micuțul era nevaccinat din motiv de neprezentare în ciuda multiplelor mobilizări efectuate de către medicul de familie”

a povestit Daniela Rahotă.

Alte 19 cazuri în evaluare

Reprezentanții DSP Bihor le-au transmis medicilor de familie situația și le-au spus că ar fi bine să rămână la cazurile existente, rugându-i să recupereze toți copiii pe care îi au pe liste.

„Din păcate, la ora actuală la DSP Bihor nu avem nicio doză de vaccin ROR. Sunt însă 1.844 de doze distribuite medicilor de familie din tot județul. Ca restanțieri, avem 3.500 de persoane la 9 și 12 luni, și 5 ani. Necesarul de vaccin pentru județul Bihor este de 4.400 de doze. Trebuia să le avem deja, dar este cunoscută situația la nivel național”

a mai spus Daniela Rahotă.

Asta în situația în care, în Bihor, pe lângă cele 74 de cazuri pe care DSP Bihor le are în evidență și despre care afirmă că nu sunt grave, există alte 19 cazuri pe care le are în evaluare, și despre care nu se poate încă pronunța.

În ceea ce privește cazurile existente, Mariana Fericean, cea care se ocupă de compartimentul de boli transmisbile din cadrul DSP Bihor, a spus că aproape toate provin din coloniile de romi.

„Cea mai afectată zonă este Ineul de Criș dar acolo părinții au început să ia ei cu asalt medicii pentru a le cere vaccinuri. Ceea ce este bine, pentru că statisticile ne spun că 39% dintre cei care nu sunt vaccinați, nu sunt imunizați din cauza neprezentării și 30% din cauza refuzului părinților. Acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult în ultimii ani. În 2014 aveam o rată de acoperire de 95,4%, în 2015 – 91,2% iar în 2016 s-a ajuns la 88,9%.

Cum a izbucnit epidemia de rujeolă în România? În martie 2016 un tânăr rom din Bistrița a revenit acasă din Italia, aducând cu el boala. Virusul nu este din România, este unul exotic, din Italia, adus acolo probabil dintr-o altă zonă. De aceea, vorbe ca „lăsați-i să facă rujeolă, că și eu am avut” nu au acoperire. Organismul nostru nu este obișnuit cu această tulpină și nu știe cum să reacționeze la ea.

Noi am încercat să mergem în teren să verificăm situația și am fost la Tinca și Diosig. Comunitățile au fost deschise și mămicile au devenit interesate când le-am explicat despre ce este vorba, opentru că romii își iubesc copiii și le vor bine. Cred însă că următoarea provocare va fi poliomielita. Urmează dislocări mari de mase de oameni care ajung sau vor ajunge în Europa și care sunt nevaccinați și greu de controlat, supravegheat. Cred că vor pune serios la încercare sistemele medicale ale multor țări”

a mai spus Mariana Fericean.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4155 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

Citește mai mult