Categorized | Cultură

Din 24 și până în 28 mai, la Oradea, despre anihilarea populației evreiești din Transilvania de Nord!

Viitorul Memoriei, proiectul inițiat de Asociatia Quantic, debuteaza miercuri, 24 mai, la Oradea. Acesta își propune o explorare a istoriilor deportărilor devastatoare din mai 1944, către Auschwitz şi alte lagăre de concentrare, unde majoritatea populaţiei evreieşti a regiunii Transilvania de Nord a fost anihilată.

Proiectul va fi lansat la Oradea și Cluj, în date ce se suprapun cu cele în care au avut loc pogromuri şi deportări ale populaţiei evreieşti locale.

„Prin istorii orale şi naraţiuni autobiografice, relevăm poveşti personale în scopul de a recupera demnitatea celor pe care naziştii şi colaboratorii lor entuziaşti au încercat să-i elimine şi să-i şteargă din istorie, prin muncă forţată şi ucideri în masă organizate la scară industrială. În Oradea şi Cluj – ambele oraşe situate în Transilvania de Nord, care a fost sub controlul guvernului ungar din 1940 până la sfârşitul războiului – vom explora istoriile deportărilor devastatoare din mai 1944 către Auschwitz şi alte lagăre de concentrare, unde majoritatea populaţiei evreieşti a regiunii a fost anihilată.”

a declarat Olga Stefan, curator și inițiatoare a proiectului.

Expoziţia de pictură cu lucrări aparţinând grupului de artişti evrei din Oradea, precum Alex Leon, Tibor Erno, Paul Fux, Joszef Biro, Jozef Klein, Erno Grunbaum şi Moric Barat – majoritatea ucişi la Auschwitz – relevă contribuţia pe care ei au adus-o Modernismului. Recitalul de poezii de Magdalena Klein, care s-a sinucis la doi ani după eliberare şi lectura din jurnalul Evei Heyman, o fetiţă de 13 ani ucisă la Auschwitz, readuc scrierile lor la viaţă. Trecutul va fi readus in actualitate prin numeroase alte evenimente, spectacole şi lucrări de artă contemporană.

Ce și unde?

Evenimentele vor aduce in atentia publicului o arhivă bogată cu cărți și documente scrise de supraviețuitori și victime ale Holocaustului sau descendenții acestora, dintre care multe vor fi prezentate publicului pentru prima dată în acest context.

Din program vor face parte numeroase manifestari, printre care:

– 24 mai, „Laboratorul lui Mengele” și „Alles Dort Lassen” – instalații de Lazslo Ujvarossy – ambele lucrări amintesc de cei 24.396 de evrei deportați din Oradea la Auschwitz în mai 1944 (Sinagoga Sion)

– 24 mai, Proiecţie „Fragments of a Life/Fragmente dintr-o viață”, film de Olga Ștefan, imagine Miklos Klaus Rosza, montaj Gabi Basalici – o lucrare video ce combină discuţii intime de familie, între Olga Ştefan şi bunica ei, Sorana Ursu (care are acum 92 de ani), cu materiale de arhivă, fotografii şi alte imagini din trecut sau din prezent, realizând un amestec de amintiri şi impresii care ilustrează şi contrazic deopotrivă faptele istorice (Sinagoga Sion).

O arhivă bogată cu cărți și documente scrise de supraviețuitori și victime ale Holocaustului sau descendenții acestora, dintre care multe vor fi prezentate pentru prima dată în acest context. Proiecţii cu imagini de clădiri construite de evrei din Oradea în prima parte a secolului XX.

– 25 mai, Asociația Centrul Multimedia Studio Act (Sinagoga Viznitz), performance „Pentru persistența memoriei”, de Miklos Onucsan – o placă comemorativă din gheață, cu inscripția „Pentru persistența memoriei” [TO THE PERSISTENCE OF MEMORY] va fi inaugurată și apoi lăsată să se topească în timp real. Apa topită din placă va fi lăsată să se scurgă pe pământ, pentru a fi absorbită și pentru a intra, astfel, în circuitul natural al apei.

– 25 mai, Asociația Centrul Multimedia Studio Act (Sinagoga Viznitz), vernisajul expoziției studențiilor profesorului Laszlo Ujvarossy cu lucrări de grafică comemorând evreii din Transilvania de Nord deportați în lagăre.

– 25 mai, Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act – Sinagoga de cărămidă, performance „Album de Familie”, de Katia Pascariu şi David Schwartz, care pornește de la poveștile, fotografiile și documentele personale ale familiilor Benedek și Salamon, familii de evrei maghiari care au trăit în Oradea înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial. Performance-ul are ca puncte de pornire mărturiile uneia dintre ultimele supraviețuitoare din familie, Iudith Ardeleanu-Goldhammer, care apare şi în filmul „Iluziile mele” expus în cadrul expoziţiei de la Sinagoga Sion, precum și volumul „Scrisorile unei mame 1935-1944”, care cuprinde scrisori trimise de Salamon Juliska copiilor săi înainte de a fi deportată și ucisă la Auschwitz (Sinagoga Viznitz).

– 26 mai, Asociația Culturală Ars Nobilis, recital de poezie/performance cu fragmente din jurnalul Evei Heyman (o fetiţă de 13 ani din Oradea ucisă la Auschwitz) și poezii de Magdalena Klein (care s-a sinucis la doi ani după eliberare), în lectura actriței Katia Pascariu care readuce scrierile lor la viaţă (Moskva, strada Moscovei nr 8 – Palatul Sonnenfeld).

– Un program de 9 filme, care aminteşte condiţia evreilor şi romilor în diferitele părţi ale României şi Moldovei, va fi proiectat la Asociaţia Moskva, în serile de 26 – 28 mai. În premieră în România vor fi prezentate: Das Kind (FR, 2010), Transnistria, The Hell (IS, 1996), Mamaliga Blues (BR, 2014), Natan (UK, 2013) (Moskva, strada Moscovei nr 8 – Palatul Sonnenfeld).

Programul complet al manifestarilor poate fi consultat pe thefutureofmemory.ro. Intrarea publicului la eveniment este liberă.

Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Naționalși se desfășoară în parteneriat cu Asociația Culturală MOSKVA, Asociația Culturală ARS NOBILIS, Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act, Fundaţia Tranzit, Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte/Universitatea din Oradea, Macaz, Cinemateca Romană, Căminul Moses Rosen, CSIER, Teatrul Evreiesc de Stat, Oberliht, Teatrul Spălătoria, Festival de Film Moldox, Kedem, Ambasada Franţei la Chişinău, Fundația Hedda Sterne, Institutul Goethe Bucureşti şi Cluj, Institutul Cultural Roman și Institutul Francez Iaşi.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4131 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult