Categorized | Oradea

Ziua Orașului Oradea

Din 1992, Oradea sărbătoreşte anual, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria municipiului: ziua în care Aurel Lazăr a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania și ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române.

Cu această ocazie, Primăria Municipiului Oradea, după Şedinţa Festivă a Consiliului Local Oradea, va organiza joi, 12 octombrie 2017, o serie de manifestări comemorative atât la Monumentul Ostaşului Român, cât și la statuia lui Aurel Lazăr.

De la 11.00 la 11.50 în Sala Traian Moșoiu a Primăriei, după Intonarea Iimnului, vor ține alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului primarul Ilie Bolojan, prof. univ. dr. Gabriel Moisa și prof. univ. dr. Ioan Scurtu. Va urma apoi, la ora 12.00, deplasarea oficialităţilor la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie unde va avea loc o defilare a detașamentului de onoare, depuneri de coroane și alocuțiuni resotite de primar și de lect. univ. dr. Radu Românașu.

La 13.15 se va face deplasarea la Casa Memorială Aurel Lazăr din str. Aurel Lazăr nr. 13 unde se va desfășura festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Placa Comemorativă de pe faţada Casei Memoriale Aurel Lazăr.

Ultima deplasare se va face la ora 13.35 la Statuia Aurel Lazăr din Calea Republicii unde se va ține o alocuţiune privind personalitatea lui Aurel Lazăr, rostită de dr. Petru Ardelean, muzeograf la Secția de Istorie și o festivitate de depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Aurel Lazăr, totul încheindu-se cu defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4130 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult