Categorized | Oradea

Ziua Orașului Oradea

Din 1992, Oradea sărbătoreşte anual, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria municipiului: ziua în care Aurel Lazăr a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania și ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române.

Cu această ocazie, Primăria Municipiului Oradea, după Şedinţa Festivă a Consiliului Local Oradea, va organiza joi, 12 octombrie 2017, o serie de manifestări comemorative atât la Monumentul Ostaşului Român, cât și la statuia lui Aurel Lazăr.

De la 11.00 la 11.50 în Sala Traian Moșoiu a Primăriei, după Intonarea Iimnului, vor ține alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului primarul Ilie Bolojan, prof. univ. dr. Gabriel Moisa și prof. univ. dr. Ioan Scurtu. Va urma apoi, la ora 12.00, deplasarea oficialităţilor la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie unde va avea loc o defilare a detașamentului de onoare, depuneri de coroane și alocuțiuni resotite de primar și de lect. univ. dr. Radu Românașu.

La 13.15 se va face deplasarea la Casa Memorială Aurel Lazăr din str. Aurel Lazăr nr. 13 unde se va desfășura festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Placa Comemorativă de pe faţada Casei Memoriale Aurel Lazăr.

Ultima deplasare se va face la ora 13.35 la Statuia Aurel Lazăr din Calea Republicii unde se va ține o alocuţiune privind personalitatea lui Aurel Lazăr, rostită de dr. Petru Ardelean, muzeograf la Secția de Istorie și o festivitate de depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Aurel Lazăr, totul încheindu-se cu defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4204 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult