Categorized | Sanatate

Spital nou, de 10 milioane de euro, în Oradea!

În Oradea, nu este an în care să nu se facă ceva important în sistemul medical. În urmă cu două săptămâni, la Județean s-a inaugurat o secție nouă de Urologie, cu tehnologie care permite transmiterea operațiilor în orice colț al lumii. Săptămâna trecută, la Municipal, primarul Ilie Bolojan a anunțat că va construi un spital pentru copii iar managerul Maria Silaghi a spus că unitatea a făcut investiții de peste 8,5 milioane de lei, din fonduri proprii.

În Oradea sunt tot mai puține persoane care iau drumul Clujului când vine vorba de sănătate. În ultimii ani, Primăria Municipiului Oradea a investit serios în sistemul medical local, investiții cărora li s-au adăugat și cele de la Ministerul Sănătății, unde județul Bihor a avut doi miniștrii, Cseke Attila și Ladislau Ritli.

Ultima investiție de anvergură a fost anunțată vineri, 20 octombrie 2017, de primarul Ilie Bolojan. O investiție de zece milioane, atât anticipează edilul că va costa noul spital prezentat, la Municipal, într-o conferință desfășurată alături de managerul Maria Silaghi.

„În Oradea am gândit sistemul medical să funcționeze complementar. Spitalul Municipal și cel Județean funcționează în acest fel. Avem totuși câteva locații în care condițiile nu sunt foarte bune. Vorbim despre imobilul situat vizavi de Magazinul Crișul, unde e secția de boli infecțioase, de fostul Spital TBC de pe Izvorului, de Neurologia de pe Luis Pasteur.

Pentru a rezolva toate aceste situații intenționăm să construim un corp nou de clădire lângă Spitalul Municipal. Va fi plasat în stânga, între clădirea principală și magazinul Carrefour. Va începe de la capătul parcării și va fi legat de Municipal prin pasarele supraterane. Vom amplasa acolo pediatria și secțiile disparate din celelalte unități. Asta înseamnă că în 2-3 ani tot sistemul spitalicesc din Oradea va avea spații moderne și bine dotate.

Nu vom mai transporta oamenii cu ambulanțele de la o unitate la alta pentru analize și alte investigații. Aceasta va fi cea mai mare investiție din banii primăriei în următorii ani. Estimăm că va costa în jur de 10 milioane de euro. Ne bazăm pe o cofinanțare din partea Spitalului Municipal și vom încerca să accesăm fonduri europene sau sume de bani de la Ministerul Sănătății pentru a acoperi o parte din cheltuieli.

Dacă nu vom reuși, vom face toată investiția din banii primăriei. Vom accesa o linie de credit de 35 de milioane de euro pentru cofinanțarea mai multor proiecte. Sperăm ca până la începutul lunii ianuarie să fie gata documentația și să finalizăm investiția în 2 ani”

a spus primarul Ilie Bolojan care a fost completat de managerul Spitalului Municipal – Maria Silaghi:

„vor fi trei secții noi de pediatrie iar la etajul 4 vom avea o secție de chirurgie pediatrică. Saloanele vor avea paturi pentru însoțitorii copiilor și vom amenaja în încintă și un spațiu special de joacă pentru cei mici. În noua clădire vom avea în jur de 750 de paturi noi”.

În ceea ce privește clădirile vechi din care vor fi mutatea anumite secții, primarul spune că unele vor fi reabilitate (cele monument) și li se vor stabili ulterior alte destinații.

La staționarul din zona Magazinului Crișul, spre exemplu, partea din față, dinspre stradă, va fi reabilitată iar clădirile din interior, care nu au nicio valoare arhitecturală, vor fi demolate.

Din fonduri proprii!

Anul acesta, la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu s-au finalizat lucrări de amenajare și reabilitare și s-a achiziționat aparatură medicală de 8.535.735 lei cu TVA. 4.835.735 de lei s-au dus pe lucrări, reabilitări, modernizări și 3,7 milioane de lei pe aparatură medicală. Cei mai mulți bani au fost investiți în asigurarea a două rezerve de apă, una în locația de pe L. Pasteur 26 (1.043.595 lei) și celaltă în locația de pe C. Coposul 12 (752.800 de lei).

Pentru secția de Anatomie patologică și prosectură s-au cheltuit 498.242 de lei, pentru reamenajarea și reabilitarea parterului la corpurile A și B s-au folosit 508.795 de lei, pentru mai multe lucrări la parterul clădirii de Pneumoftiziologie de pe strada Izvorului s-a cheltuit 635.840 de lei. Pentru liftul exterior la pavilionul 7 neurologie (L. Pasteur 26) s-a cheltuit 411.166 de lei și pentru liftul exterior de la Pneumo (Izvorului 56) – 429.935 lei cu TVA. S-au făcut de asemenea modernizări la grupurile sanitare din toate locațiile spitalului pentru a asigura condiții și pentru persoanele cu dizabilități, în valoare de 486.362 de lei.

„Obiective noi în următorii ani sunt achiziționarea unui Computer Tomograf în valoare de 1.200.000 de lei din care 1.000.000 finanțare de la Primăria Oradea, spitalul nou destinat specialității Pediatrie și o construcție nouă destinată activității didactice a medicilor integrați clinic, cu studenții de la Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, cu o sală de amfiteatru, prevăzută cu 175 de locuri, vestiare și două încăperi pentru secretariat, precum și mutarea întregii activități administrative a Spitalului în această locație”

a spus Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult