Categorized | Oradea

Aveți imagini de la Revoluție, din Oradea? Duceți-le la Muzeul Cetății!

Muzeul Cetății și Orașului Oradea demarează un nou proiect expozițional cu sprijinul cetățenilor, intitulat „Revoluția din ’89 prin ochii bihorenilor”. În perioada 16 noiembrie – 7 decembrie 2017, Muzeul organizează o campanie de strângere de fotografii realizate de bihorenii care au participat la Revoluția din decembrie 1989 în orașele din județul Bihor.

Astfel, la sediul Muzeului Cetății și Orașului Oradea din Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41, în intervalul orar 12.00-17.00, de marți până duminică, inclusiv, cetățenii care au realizat fotografii în decembrie 1989 sunt așteptați pentru a oferi muzeografilor spre scanare sau donație imaginile realizate în cadrul adunărilor publice, care surprind primele momente de libertate și bucuria exprimată odată cu căderea comunismului. Toți cei care vor face acest gest vor fi răsplătiți cu o intrare gratuită în Muzeul Orașului și Cetății Oradea.

De asemenea, bihorenii care mai dețin obiecte (steaguri, pancarte, manifeste etc.) care au fost folosite în acele zile le pot oferi Muzeului spre a fi valorificate într-o expoziție dedicată Revoluției di ’89. În cadrul acestei campanii, mărturiile scrise ale celor care au ieșit în stradă sau au participat, într-un fel sau altul, la constituirea primelor organisme de conducere vor fi adunate de către muzeografi.

Toate aceste documente vor sta la baza unei noi expoziții gândite de specialiștii Muzeului Cetății și Orașului Oradea, un proiect care va fi inaugurat în a doua parte a lunii decembrie 2017. Implicarea cetățenilor în astfel de proiecte expoziționale este un deziderat al Muzeului Cetății și Orașului Oradea, care consideră că memoria și sprijinul comunității locale trebuie valorificate pentru a salva trecutul de inevitabila uitare.

Anul trecut, în cadrul campaniei „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”, orădenii au oferit peste 800 de obiecte care, ulterior, au stat la baza realizării a două mari expoziții de succes și foarte apreciate de vizitatori, „Magazinul Mixt” și ”Copilăria în Epoca de Aur”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4269 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult