Categorized | Oradea

Aveți imagini de la Revoluție, din Oradea? Duceți-le la Muzeul Cetății!

Muzeul Cetății și Orașului Oradea demarează un nou proiect expozițional cu sprijinul cetățenilor, intitulat „Revoluția din ’89 prin ochii bihorenilor”. În perioada 16 noiembrie – 7 decembrie 2017, Muzeul organizează o campanie de strângere de fotografii realizate de bihorenii care au participat la Revoluția din decembrie 1989 în orașele din județul Bihor.

Astfel, la sediul Muzeului Cetății și Orașului Oradea din Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41, în intervalul orar 12.00-17.00, de marți până duminică, inclusiv, cetățenii care au realizat fotografii în decembrie 1989 sunt așteptați pentru a oferi muzeografilor spre scanare sau donație imaginile realizate în cadrul adunărilor publice, care surprind primele momente de libertate și bucuria exprimată odată cu căderea comunismului. Toți cei care vor face acest gest vor fi răsplătiți cu o intrare gratuită în Muzeul Orașului și Cetății Oradea.

De asemenea, bihorenii care mai dețin obiecte (steaguri, pancarte, manifeste etc.) care au fost folosite în acele zile le pot oferi Muzeului spre a fi valorificate într-o expoziție dedicată Revoluției di ’89. În cadrul acestei campanii, mărturiile scrise ale celor care au ieșit în stradă sau au participat, într-un fel sau altul, la constituirea primelor organisme de conducere vor fi adunate de către muzeografi.

Toate aceste documente vor sta la baza unei noi expoziții gândite de specialiștii Muzeului Cetății și Orașului Oradea, un proiect care va fi inaugurat în a doua parte a lunii decembrie 2017. Implicarea cetățenilor în astfel de proiecte expoziționale este un deziderat al Muzeului Cetății și Orașului Oradea, care consideră că memoria și sprijinul comunității locale trebuie valorificate pentru a salva trecutul de inevitabila uitare.

Anul trecut, în cadrul campaniei „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”, orădenii au oferit peste 800 de obiecte care, ulterior, au stat la baza realizării a două mari expoziții de succes și foarte apreciate de vizitatori, „Magazinul Mixt” și ”Copilăria în Epoca de Aur”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult