Categorized | Oradea

Aveți imagini de la Revoluție, din Oradea? Duceți-le la Muzeul Cetății!

Muzeul Cetății și Orașului Oradea demarează un nou proiect expozițional cu sprijinul cetățenilor, intitulat „Revoluția din ’89 prin ochii bihorenilor”. În perioada 16 noiembrie – 7 decembrie 2017, Muzeul organizează o campanie de strângere de fotografii realizate de bihorenii care au participat la Revoluția din decembrie 1989 în orașele din județul Bihor.

Astfel, la sediul Muzeului Cetății și Orașului Oradea din Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41, în intervalul orar 12.00-17.00, de marți până duminică, inclusiv, cetățenii care au realizat fotografii în decembrie 1989 sunt așteptați pentru a oferi muzeografilor spre scanare sau donație imaginile realizate în cadrul adunărilor publice, care surprind primele momente de libertate și bucuria exprimată odată cu căderea comunismului. Toți cei care vor face acest gest vor fi răsplătiți cu o intrare gratuită în Muzeul Orașului și Cetății Oradea.

De asemenea, bihorenii care mai dețin obiecte (steaguri, pancarte, manifeste etc.) care au fost folosite în acele zile le pot oferi Muzeului spre a fi valorificate într-o expoziție dedicată Revoluției di ’89. În cadrul acestei campanii, mărturiile scrise ale celor care au ieșit în stradă sau au participat, într-un fel sau altul, la constituirea primelor organisme de conducere vor fi adunate de către muzeografi.

Toate aceste documente vor sta la baza unei noi expoziții gândite de specialiștii Muzeului Cetății și Orașului Oradea, un proiect care va fi inaugurat în a doua parte a lunii decembrie 2017. Implicarea cetățenilor în astfel de proiecte expoziționale este un deziderat al Muzeului Cetății și Orașului Oradea, care consideră că memoria și sprijinul comunității locale trebuie valorificate pentru a salva trecutul de inevitabila uitare.

Anul trecut, în cadrul campaniei „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”, orădenii au oferit peste 800 de obiecte care, ulterior, au stat la baza realizării a două mari expoziții de succes și foarte apreciate de vizitatori, „Magazinul Mixt” și ”Copilăria în Epoca de Aur”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4129 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult