Categorized | Anchetă/Poliţie

A doua crimă deosebit de violentă în Oradea, într-un singur an. Ucis cu bestialitate cu 20 de lovituri de ciocan!

După ce a consumat 6 litri de bere, un tânăr de 27 de ani și-a ucis, pe 9 noiembrie, cu 20 de lovituri de ciocan, singurul prieten cu care socializa, fugind apoi din Oradea. Polițiștii l-au prins 11 zile mai târziu, în Gara de Nord din Timișoara, într-un vagon dezafectat. Cauza crimei rămâne încă neclară, criminalul declarând că „totul a început de la mai multe conversații pe diferite teme, serviciu, bani etc”

Pe un teren viran dintre pista de biciclete de pe malul Peţei şi blocurile de pe strada Grigore Ureche, locuitorii din zonă găseau, în dimineața zilei de 10 noiembrie, trupul unui bărbat de 27 de ani, doar în lenjerie intimă, acoperit cu o haină și cu frunze, ucis într-un mod brutal, cu 20 de lovituri de ciocan aplicate în zona capului. Acestea fuseseră aplicate cu o furie atât de mare încât bucăți din masa cerebrală erau efectiv eviscerate din cutia craniană. Bărbatul a fost găsit în jurul orei 8.30-9.00 de către un locuitor din zonă care a sunat la 112. Criminaliștii au sosit la fața locului iar polițiștii au aflat repede numele criminalului, la acea oră doar posibil suspect. În aceeași zi, medicii legiști au stabilit că între leziunile provocate de lovirea cu ciocanul și deces există legătură de cauzalitate directă.

Au circulat apoi diferite zvonuri despre acțiuni ale polițiștilor care au pus pe jar întreg orașul. Se bănuia că suspectul s-ar ascunde ba la prieteni, ba într-un loc ferit la Universitatea din Oradea. Pe 17 noiembrie Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a cerut arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a suspectului Sorin Ioan Rogia pentru uciderea lui Radu Cătălin Bogdan. La trei zile de la data la care arestarea preventivă a fost încunviințată, suspectul a fost prins în Gara de Nord din Timișoara unde locuia de câteva zile, într-un vagon dezafectat fiind predat polițiștilor bihoreni pe 21 noiembrie, zi în care a fost și prezentat la Tribunlul Bihor.

„Din greșeală, l-am lovit de câteva ori cu ciocanul în cap”

Sorin Ioan Rogia era cunoscut ca un tânăr cu probleme psihice. În 2016 fusese chiar internat primind medicamentație specială. După externare a conitnuat tratamentul până la sfârșitul lui august 2017, adică cu aproximativ două luni înainte de a comite crima.

„Recunosc în totalitate fapta și o regret. În cursul după amiezii de 9.11.2017, după ce am consumat 3 litri de bere dimineața, 3 litri de bere după amiază, plus berea pe care a mai adus-o victima, am intrat în polemici pe diferite teme. Acesta îmi este preten de 14 ani și era unicul meu prieten cu care socializam. L-am apelat în acea seară pentru a ne întâlni la un grătar, pe malul Peței, sens în care am luat cu mine un ciocan și o pătură pentru a face un acoperiș în caz că plouă. Victima a băut de asemenea cu mine și menționez că el s-a îmbătat mai repede fiind mai slab la băutură. Fiind nervos, a venit să mă lovească, anterior necontenind cu înjurăturile la adresa mea.

Victima a reușit să mă lovească, însă nu rețin că m-ar fi lovit tare, dar cert este că eu, din greșeală, l-am lovit de câteva ori cu ciocanul în cap. Nu am numărat de câte ori l-am lovit în cap. Întrucât în urma incidentului m-am stropit pe pantaloni de sânge, am dezbrăcat victima de pantaloni. Am rămas înlemnit când am văzut că nu mai mișcă, l-am tras într-un loc mai ferit, uitându-mă să nu fiu observat de cineva, după care am plecat de la locul faptei, luând cu mine ciocanul pe care l-am aruncat într-o pubelă în drum spre casă. Telefonul l-am aruncat în Peța, după ce anterior am purtat mesaje cu mama victimei.

I-am trimis mai multe mesaje rapide, gen „Nu pot vorbi”, „Te sun mai târziu”. În drum spre casă am aruncat și portofelul victimei tot într-o pubelă, după care m-am plimbat pe câteva străzi, zona Horea, Parcul 1 Decembrie. Ajuns acasă am făcut duș și m-am pus în pat. Întrucât în acea noapte nu am putut să dorm, am plecat pe la orele 04.00 dimineața la Gara Oradea, de unde am luat un bilet spre Timișoara. Am lăsat acasă un bilet prin care îi încunoștințam pe ai mei că plec întrucât îmi este frică de procesul de la Judecătoria Oradea”

a povestit Rogia în fața judecătorului. Acesta se referea la un proces mai vechi, în care era judecat pentru distrugeri, întrucât incendiase mai multe containere de gunoi și garaje.

În ceea ce privește mesajele trimise mamei victimei, Rogia a spus că i-a trimis mesaje pentru a o liniști.

„Am fugit pentru că nu an judecat logic, fiind băut și a fost prima dată când am comis un omor și mi-a fost frică”

a mai spus acesta. De la ce a pornit cearta nu își mai amintește exact, dar a purtat cu victima „conversații pe tiferite teme, serviciu, bani etc”.

Vor să-l scoată nebun!

Din declarația mamei lui Radu Cătălin Bogdan, rezultă că aceasta și-a dat seama destul de repede că cel care îi trimitea mesaje, nu era fiul ei. Se înțelesese cu el să plimbe câinele 19.30 și nu a sunat să spună că întârzie, așa cum făcea de obicei.

„Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă și am avut o stare de panică, instantanteu”

povesteșe femeia. La 21.45 a plecat să-l caute împreună cu soțul și s-a întâlnit cu mama lui Rogia care i-a spus că nu crede că s-au întâlnit, pentru că Sorin era la serviciu unde era în perioada de probă. Știind că își fac griji, sora lui Rogia i-a trimis un mesaj după ce acesta ajunsese acasă. Mama lui Bogdan l-a sunat, dar avea telefonul închis. Tot sora acestuia a sunat-o apoi și i l-a dat la telefon.

Sorin a spus că nu s-au întâlnit pentru că a fost la lucru și a mințit-o că Radu Cătălin Bogdan cunoscuse o fată pe net și că nu are motive să fie îngrijorată. Dimineața, când a constat că Radu nu venise acasă, a sunat din nou la familia Rogia iar sora lui i-a spus că plecase. Mai mult, din declarația surorii rezultă că la întoarcerea acasă fratele ei era îmbrăcat cu aceleași haine cu care plecase, era ud și băut dar nu era într-o stare avansată de ebrietate.

Un detaliu șocant este acela că omuciderea s-a petrecut chiar de ziua chirurgului Raul Mihai Rogia, acesta serbându-și-o într-un cerc de apropiați.

Devreme ce criminalul și-a recunoscut fapta, singurul argument în apărarea lui, invocat de avocat, este acela că nu ar fi fost în deplinătatea facultăților mintale, lucru contestat de procurori:

„documentul medical atestă o diminuare a discernământului, nicidecum o lipsă totală de discernământ la momentul comiterii faptei. (…) Bunăoară, așa cum rezultă din declarația sa, acesta a trimis mesaje de pe telefonul victimei către mama acesteia, pentru a o liniști. Mai mult, inculpatul declară că a înlemnit la momentul la care a realizat că victima sa nu mai mișcă”.

La acestea se mai adaugă și biletul lăsat familiei când a fugit de acasă și frica de Judecătoria Oradea. Toate acestea nu ne arată un Sorin Mihai Rogia lipsit de discernământ în momentul comiterii crimei, ceea ce îl face pasibil de o detenție de 25 de ani sau chiar pe viață.

Nu este prima crimă violentă care se întâmplă în Oradea în ultimii ani. În 2013 Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la 13 ani pe avocatul orădean Cosmin Moraru care şi-a ucis soacra, pe Paraschiva Vilhan, tăindu-i gâtul cu un cuțit de bucătărie și aruncând-o într-un șanț undeva lângă satul Nădar.

În martie 2017, un interlop mărunt, Adrian Hladii a împuşcat un tânăr în Oradea, şi-a răpit și apoi executat fosta iubită, pe Dalia Duca, cu două gloanţe în cap. S-a ascuns câteva zile în Oradea iar când a fost încolțit de polițiști a căzut de la etajul 4 al unui bloc, murind pe loc.

Foto: crisana.ro

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult