Categorized | Sanatate

Ambulanța Bihor în 2017: mai multe intervenții cu mașini din ce în ce mai proaste!

Șoferii, medicii și asistenții de la Serviciul de Ambulanță Județean Bihor au avut în acest an, până în noiembrie, 77.627 de intervenții, cu 7,4% mai multe ca anul trecut, au asistat 63.913 persoane și 4.221 de copii și au intervenit la 264 de accidente auto, cu 10% mai multe decât în 2016.

Cu ambulanțe din ce în ce mai vechi, unele cu mai bine de 900.000 de kilometri parcurși (dar despre care șefii lor spun că sunt mai bune „ca la alții”) aceștia au făcut față anul acesta unui număr de 77.627 de intervenții, cu 7,4% mai multe ca anul trecut. Conform managerului interimar, Liciniu Venter, în total, până în luna noiembrie a anului 2017, la ambulanță au fost făcute 97.023 solicitări la 112 (cu o creștere de 3,72% comparativ cu 2016), fiind asistate 63.913 persoane și 4.221 de copii.

Echipajele au intervenit la 264 de accidente auto, cu 10% mai multe decât în 2016, ambulanțele din dotare (61 operative, 44 pentru intervenții) parcurgând peste 3,2 milioane de kilometri în acest an, cu 5,6% mai mulți ca anul trecut. Cele mai solicitate unități au fost cele din Oradea, Aleșd și Marghita. În ceea ce privește tipul afecțiunilor la care s-a solicitat intervenția ambulanței, cele mai multe, 616, au fost stopuri cardio-respiratorii, în creștere de la 555 în 2016.

„În ceea ce privește ambulanțele, sperăm ca până în vară să primim unele noi. Am avea nevoie de cel puțin 20”

a spus Liciniu Venter.

Despre voluntariat și proiectele în care a fost implicat SAJ Bihor a vorbit directorul economic Liviu Sabău. Acesta a spus că în prezent sunt 126 de voluntari activi (persoane cu pregătire medicală, elevi, ingineri, juriști, economiști) în stațiile și substațiile SAJ Bihor.

„Îi mulțumim actorului Șerban Borda pentru campania „Salvează o inimă. Poate chiar a ta!” finalizată cu achiziționarea a două defibrilatoare automate, unul pentru Teatrul Regina Maria și unul pentru Universitatea din Oradea. Împreună cu Asociaţiei pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră România am derulat o campanie prin care am învățat peste 300 de elevi din Bihor tehnicile de prim ajutor.

Am mai instruit în acordarea de prim ajutor personalul medical de la ASCO, Aquapark Nymphaea, angajații de la Teatrul Regina Maria, cei de la Arcadia sau Connectronics, în total, în jur de 1000 de persoane și-au însușit noțiuni de bază în acoradrea de prim ajutor”

a spus Liviu Sabău care a mai adăugat că instituția a pus bazele unei colaborări cu Inspectoratul Școlar prin care, în 2018, vor fi instruite 300 de cadre didactice din învățământul preuniversitar.

Medicul Ionela Gui, noul director medical al SAJ Bihor, a făcut câteva recomandări odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă.

„Pentru a se apăra de afecțiuni respiratorii, rinite, faringite, traheobronșite, pneumonii, gripe, este recomandat ca populația să se îmbrace adecvat, să consume alimente diversificate, bogate în vitamine și să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă (carne de pui, vită, ouă, produse lactate cu conținut redus în grăsimi, nuci, alune, migdale).

Este importantă hidratarea corectă, 2 litri de apă pe zi. De asemenea, trebuie evitată abundența și consumul excesiv de alimente și alcool la mesele tradiționale. Dacă problemele de sănătate persistă, este importantă apelarea unui medic sau a celor de la centrele de permanență sau, dacă simptomologia este severă, apelarea la 112”

a spus, printre altele, dr. Ionela Gui.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4347 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult