Categorized | Sanatate

Problemele din transplant alungă donatorii și duc la pierderea de vieți omenești!

Asociaţia Transplantaţilor din România face apel la limitarea dezbaterilor negative care au loc în spaţiul public, cu privire la situaţia transplantului din România, fiind un motiv în plus pentru care oamenii se feresc să doneze, afectând şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Pacienții cu nevoie de transplant urmăresc cu interes și îngrijorare dezbaterile din spațiul public cu privire la activitatea de transplant din România.

„Semnalăm că toate comentariile făcute cotidian în diferite spații media, toate cu tentă negativă asupra activității de donare, transplant și monitorizare, afectează în primul rând șansă la o nouă viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare”

reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către organizație.

Potrivit sursei citate, mulți aparținători ai pacienților în moarte cerebrală nu-și mai dau consimțământul pentru donare, reducând astfel șansa celor care așteaptă un transplant.

„Datele statistice europene arătau că în 2016 România se situa pe penultimul loc că nr. de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (și tindem să picăm și de pe acesta!), urmare a faptului că în anul trecut numărul donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la cca 50% față de 2016. Poate nu întâmplător această scădere a început, a continuat și continuă, de când s-a adus în dezbatere publică activitatea de la ICUTR Cluj”

mai reiese din comunicatul ATR.

Asociația Transplantaților consideră că ar trebui prezentată și partea pozitivă a activității de transplant, cum ar fi caracterul legal și benefic al actului donării, nevoia și importanța donării pentru salvarea de vieți.

Reacția Asociației Transplantaților vine după ce, în ultimele săptămâni, au fost scoase la iveală de către procurori mai multe nereguli găsite la Institutul de Tranplant Renal Cluj. De asemenea, fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit despre ilegalitățile care s-au desfășurat în Agenția Națională de Transplant (ANT).

This post was written by:

- who has written 4260 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult