Categorized | Sanatate

Problemele din transplant alungă donatorii și duc la pierderea de vieți omenești!

Asociaţia Transplantaţilor din România face apel la limitarea dezbaterilor negative care au loc în spaţiul public, cu privire la situaţia transplantului din România, fiind un motiv în plus pentru care oamenii se feresc să doneze, afectând şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Pacienții cu nevoie de transplant urmăresc cu interes și îngrijorare dezbaterile din spațiul public cu privire la activitatea de transplant din România.

„Semnalăm că toate comentariile făcute cotidian în diferite spații media, toate cu tentă negativă asupra activității de donare, transplant și monitorizare, afectează în primul rând șansă la o nouă viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare”

reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către organizație.

Potrivit sursei citate, mulți aparținători ai pacienților în moarte cerebrală nu-și mai dau consimțământul pentru donare, reducând astfel șansa celor care așteaptă un transplant.

„Datele statistice europene arătau că în 2016 România se situa pe penultimul loc că nr. de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (și tindem să picăm și de pe acesta!), urmare a faptului că în anul trecut numărul donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la cca 50% față de 2016. Poate nu întâmplător această scădere a început, a continuat și continuă, de când s-a adus în dezbatere publică activitatea de la ICUTR Cluj”

mai reiese din comunicatul ATR.

Asociația Transplantaților consideră că ar trebui prezentată și partea pozitivă a activității de transplant, cum ar fi caracterul legal și benefic al actului donării, nevoia și importanța donării pentru salvarea de vieți.

Reacția Asociației Transplantaților vine după ce, în ultimele săptămâni, au fost scoase la iveală de către procurori mai multe nereguli găsite la Institutul de Tranplant Renal Cluj. De asemenea, fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit despre ilegalitățile care s-au desfășurat în Agenția Națională de Transplant (ANT).

This post was written by:

- who has written 4310 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult