Categorized | Cultură

Stelian Tănase la Oradea: „Povestea modernizării României merita o carte pe măsură!”

Oradea a fost joi, 22 februarie 2018, gazda lansării a două cărți scrise de Stelian Tănase și Elena Vijulie. Este vorba de „Dinstia” o lucrare care spune povestea modernizării României și „Nocturnă cu vampir. Opus 1”, un roman polițist plasat în Bucureștiul industrial, postdecembrist.

Evenimentul a avut loc la Librăria și Cafeneaua R&R de pe strada Vasile Alecsandri. Alături de Stelian Tănase, Elena Vijulie, Mihai Maci și Traian Ștef, au fost prezente aproximativ 35-40 de persoane.

„Cârțile lui Stelian Tănase, chiar și cele de debut, sunt cunoscute la Oradea. Tocmai de aceea „Nocturnă cu vampir. Opus 1” este un eveniment important pentru mulți iubitori de carte. Lucrarea ne pune în față o imagine a Bucureștiului industrial, postdecembrist, un București al subteranei.

Este povestea unui criminal care ucide și care este căutat de polițiști dar un criminal văzut drept erou de unii oameni pentru că ucide politicieni, vedete, oameni cu notorietate. Este vizibilă măiestria, arta prozatorului în a crea personaje.

Se spune că viața bate filmul, cred că în această carte, textul bate și filmul și viața. Este scrisă într-un limbaj eliberat de convențiile pudice care vă va atrage ca un magnet să treceți la următoarea pagină”

a spus Traian Ștef care a și citit câteva pasaje relevante pentru conturarea personajelor.

„Nocturnă cu vampir. Opus 1” este o trilogie. Am început volumul doi și sper să îl termin în acest an. Intenția mea a fost să descriu Bucureștiul postdecembrist pentru că jumătate din Capitală este astăzi un întins maidan. Hale industriale, căi ferate lăsate în paragină etc. Mi-am spus că în acest oraș distrus trebuie să pun o poveste care să se potrivească. Este doar un prilej de a descrie lumea de astăzi.

Nu este un roman cu cheie. Problema este că realitatea seamănă cu romanul meu. Am început acest roman în urmă cu zece ani și era încă de pe atunci clar ce se va întâmpla. Trebuia doar să te pui jos și să scrii, nu să îți faci valiza și să pleci. O miză importantă a romanului meu este găsirea cititorilor. Să nu fim ipocriți, toți scriem pentru cititori, toți vrem să fim apreciați.

După 1989 oamenii au descoperit că scriitorii și preoții, cei în care avuseseră încredere, se dăduseră cu puterea, motiv pentru care s-a rupt conexiunea dintre scriitor și cititori. A trecut o generație de atunci și cred că acea conexiune, acea încredere, se poate restabili”

a spus Stelian Tănase.

Povestea modernizării României, în 200 de pagini

Despre „Dinastia”, cartea scrisă de Stelian Tănase și Elena Vijulie, a vorbit filosoful Mihai Maci.

„Lucrearea ne spune, în 200 de pagini, povestea modernizării României. Modernizarea la care nu au contribuit doar regii ci și o întreagă galerie de personaje politice, descrise impecabil. Felul în care au gândit România, altfel de cut au găsit-o atunci când au venit (aproape feudală).

Avem momentele unor decizii foarte importante, dar și momente de ambiguitate când s-a jucat la două capete și s-a pierdut. O istorie care ne aruncă în toate direcțiile, dar în care gândirea și acțiunile personajelor sunt mereu axate pe modernizarea țăii. Este o istorie la scară umană care ne arată ce s-a făcut pentru ca noi să fim cine suntem.

Este povestea unei țări care s-a schimbat în 81 de ani cât nu s-a schimbat în 800. Stilul în care este scrisă este limpede, cursiv, adevărat. Cred că această lucrare ar trebui să se predea în școli, la istorie, în locul celor insipide de astăzi”

a spus Maci.

Stelian Tănase a afirmat că este monarhist, că îl frecventa pe rege, și că imediat după 1989 a fost șocat de numărul mare de oameni care nu știau nimic despre regii României.

„Copiii aflaseră puține lucruri de la bunici iar părinții știau poveștile comuniste, cu exploatarea poporului etc. Mi-am spus că trebuie să spun eu această poveste și am făcut serialul care a fost deifuzat pe TVR 1. Atunci toată lumea se uita la televizor. După 10 ani m-am gândit că toată această poveste ar trebui să rămână într-o carte care să stea în biblioteci și să o poată citi oricine, oricând”

a explicat Stelian Tănase care a fost completat de Elena Vijulie:

„Îi mulțumesc lui Stelian Tănase că m-a implicat în acest proiect. În această carte este munca lui. Eu am încercat doar să ajut cu o bibliografie mai amplă. Lucram la Coroana de oțel (n.r. documentar transmis de Digi 24) iar munca noastră s-a intersectat. Am completat lucrarea cu poveștile autentice din viața personajelor și am adunat fotografii, unele unicat, din mai multe arhive.

Este drept că Dinastia este astăzi într-o situație dificilă, odată cu moartea Regelui Mihai, dar nu cred că totul se va termina aici, că acesta este sfârșitul poveștii”.

După lansarea celor două cărți, la 18.30, a avut loc, în sala mare a Primăriei Oradea, conferința cu tema „Elite şi modernizare”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4190 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult