Categorized | Internaţional

Dezinformare marca Sputnik? Insurgenții din Siria aveau laborator pentru fabricarea de arme chimice

Un laborator pentru fabricarea de armament chimic a fost descoperit de armata siriană în zona Ghuta de Est, o suburbie a Damascului aflată sub controlul insurgenţilor. Armata Rusiei a anunțat luni, 12 martie 2018, că a reușit să evacueze 52 de civili, inclusiv 26 de copii.

Potrivit armatei siriene, militanţii insurgenţi din Ghuta de Est pregăteau un atac chimic pentru a-l atribui Administraţiei Bashar al-Assad.

Un laborator clandestin pentru producerea de armament chimic a fost descoperit în zona Aftris, situată în suburbia Ghuta de Est, a afirmat colonelul sirian Feruz Ibrahim.

„Suspectăm că acest tip de armament este produs pentru a fi utilizat şi pentru a fi acuzate în mod fals trupele guvernamentale că au folosit arme chimice”

a spus Feruz Ibrahim, citat de agenţia de presă rusă Sputnik.

Armata Rusiei a anunțat luni că a reușit să evacueze 52 de civili, inclusiv 26 de copii, din enclava siriană Ghuta de Est, situată la periferia Damascului, în urma unui acord cu autoritățile locale, relatează site-ul agenției The Associated Press.

Generalul Vladimir Zolotuhin, din cadrul Centrului rus pentru reconcilierea părților aflate în război în Siria, a precizat că persoanele evacuate vor primi „toată asistența necesară” în următoarele două zile.

Cei 52 de civili sunt locuitori ai orașului Misraba și se află în prezent într-o tabără temporară pentru refugiați, unde primesc îngrijiri medicale și hrană.

Este pentru prima dată când sunt evacuați civili din Ghuta de Est, după ce forțele guvernamentale au promis în urmă cu o săptămână asigurarea unui coridor umanitar. Rusia și regimul de la Damasc acuză rebelii că blochează evacuarea civililor.

Potrivit estimărilor ONU, 400.000 de civili sunt blocați în Ghuta de Est. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat că peste 1.000 de civili – dintre care peste 200 de copii – au fost uciși în urma bombardamentelor și a confruntărilor armate din Ghuta de Est în ultimele 21 de zile.

Alte aproape 5.000 de persoane au fost rănite.

Armata siriană, susţinută de Iran şi de mişcarea şiită Hezbollah, asediază Ghuta de Est, o zonă aflată sub controlul insurgenţilor care luptă împotriva regimului Bashar Al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi.

This post was written by:

- who has written 4144 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult