Categorized | Internaţional

Rusia a amenințat voalat Marea Britanie cu arma nucleară. NATO și ONU pregătesc un răspuns!

Situație tot mai tensionată între Rusia și NATO. După ce marți, 13 martie 2018, premierul Marii Britanii – Theresa May a acuzat Rusia că este vinovată de tentativa de ucidere a unui fost spion rus pe teritoriul ei iar Administraţia Vladimir Putin a atenţionat-o să nu amenințe „o putere nucleară”, miercuri, 14 martie, Marea Britanie a informat NATO și ONU care au decis ca în aceiași zi să organizeze o întrunire a Consiliului de Securitate la New York, unde se vor lua măsuri.

Amenințări de neconceput din partea unei țări care vrea să mai aibă relații diplomatice cu țările civilizate. După ce premierul Marii Britanii – Theresa May a spus marți, 13 martie 2018, că atacul neurotoxic care l-a vizat pe fostul spionul rus Skripal, a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis, în aceiași zi, că „Nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară”.

Miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia va răspunde în termen de 10 zile în eventualitatea unei cereri din partea Marii Britanii. S-ar putea însă să fie prea târziu, pentru că miercuri, 14 martie 2018, Marea Britanie a informat NATO, subliniind că în mod nechibzuit, Rusia a pus în pericol viața unor cetățeni britanici nevinovați.

„Marea Britanie a confirmat folosirea unui agent neurotoxic de nivel militar, de tipul celui dezvoltat de Rusia, și a informat aliații că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă. Marea Britanie a mai confirmat că a fost un atac nesăbuit asupra Marii Britanii, care a pus în pericol viețile unor civili nevinovați. Aliații și-au exprimat profunda îngrijorare față de prima folosire a unui agent neurotoxic pe teritoriul Alianței de la întemeierea NATO.

Aliații și-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, și-au oferit sprijinul pentru desfășurarea investigației și au cerut Rusiei să răspundă la întrebările Marii Britanii, inclusiv să ofere informații complete despre programul Novichok (n.a. – privind dezvoltarea unor agenți neurotoxici) către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. Aliații au convenit că atacul a reprezentat o încălcare clară a normelor și acordurilor internaționale”

se arată în comunicatul Alianței Nord-Atlantice.

NATO a reiterat faptul că este nepermisă dezvoltarea, folosirea și transferarea armelor chimice, în baza Convenției privind Armele Chimice, semnată în 1997.

Ministerul de Externe de la Londra a anunțat că Marea Britanie a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta măsuri în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Potrivit unor surse din cadrul ONU, Consiliul de Securitate se va întruni în cursul zilei de miercuri la New York.

Între timp, Marea Britanie a luat primele măsuri, Theresa May anunţând că 23 de diplomaţi ruşi, identificaţi drept „agenţi de informaţii care nu şi-au declarat statutul”, au la dispoziţie o săptămână pentru a părăsi Marea Britanie.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a catalogat „ostilă”, „total inacceptabilă” şi „nejustificată” decizia Londrei de a expulza 23 de diplomaţi ruşi, informează site-ul cotidianului The Guardian.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a precizat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe Skripal a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

This post was written by:

- who has written 4190 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult