Categorized | Internaţional

Rusia a amenințat voalat Marea Britanie cu arma nucleară. NATO și ONU pregătesc un răspuns!

Situație tot mai tensionată între Rusia și NATO. După ce marți, 13 martie 2018, premierul Marii Britanii – Theresa May a acuzat Rusia că este vinovată de tentativa de ucidere a unui fost spion rus pe teritoriul ei iar Administraţia Vladimir Putin a atenţionat-o să nu amenințe „o putere nucleară”, miercuri, 14 martie, Marea Britanie a informat NATO și ONU care au decis ca în aceiași zi să organizeze o întrunire a Consiliului de Securitate la New York, unde se vor lua măsuri.

Amenințări de neconceput din partea unei țări care vrea să mai aibă relații diplomatice cu țările civilizate. După ce premierul Marii Britanii – Theresa May a spus marți, 13 martie 2018, că atacul neurotoxic care l-a vizat pe fostul spionul rus Skripal, a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis, în aceiași zi, că „Nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară”.

Miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia va răspunde în termen de 10 zile în eventualitatea unei cereri din partea Marii Britanii. S-ar putea însă să fie prea târziu, pentru că miercuri, 14 martie 2018, Marea Britanie a informat NATO, subliniind că în mod nechibzuit, Rusia a pus în pericol viața unor cetățeni britanici nevinovați.

„Marea Britanie a confirmat folosirea unui agent neurotoxic de nivel militar, de tipul celui dezvoltat de Rusia, și a informat aliații că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă. Marea Britanie a mai confirmat că a fost un atac nesăbuit asupra Marii Britanii, care a pus în pericol viețile unor civili nevinovați. Aliații și-au exprimat profunda îngrijorare față de prima folosire a unui agent neurotoxic pe teritoriul Alianței de la întemeierea NATO.

Aliații și-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, și-au oferit sprijinul pentru desfășurarea investigației și au cerut Rusiei să răspundă la întrebările Marii Britanii, inclusiv să ofere informații complete despre programul Novichok (n.a. – privind dezvoltarea unor agenți neurotoxici) către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. Aliații au convenit că atacul a reprezentat o încălcare clară a normelor și acordurilor internaționale”

se arată în comunicatul Alianței Nord-Atlantice.

NATO a reiterat faptul că este nepermisă dezvoltarea, folosirea și transferarea armelor chimice, în baza Convenției privind Armele Chimice, semnată în 1997.

Ministerul de Externe de la Londra a anunțat că Marea Britanie a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta măsuri în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Potrivit unor surse din cadrul ONU, Consiliul de Securitate se va întruni în cursul zilei de miercuri la New York.

Între timp, Marea Britanie a luat primele măsuri, Theresa May anunţând că 23 de diplomaţi ruşi, identificaţi drept „agenţi de informaţii care nu şi-au declarat statutul”, au la dispoziţie o săptămână pentru a părăsi Marea Britanie.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a catalogat „ostilă”, „total inacceptabilă” şi „nejustificată” decizia Londrei de a expulza 23 de diplomaţi ruşi, informează site-ul cotidianului The Guardian.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a precizat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe Skripal a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

This post was written by:

- who has written 4270 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult