Categorized | Sanatate

La ce este bine să fiți atenți de Paști. Recomandări.

Sărbătorile Pascale sunt în topul preferințelor românilor nu doar pentru zilelel libere ci și pentru mesele tradiționale, bogate în preparate specifice. Tocmai de aceea se impune păstrarea unui echilibru și respectarea unor recoamndări ale specialiștilor.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor recoamndă achiziţionarea de produse alimentare de origine animală din locuri şi spaţii autorizate pentru comercializare, pentru a se înlătura riscul consumului alimentelor infestate ce pot produce toxiinfecţii alimentare, trichineloză.

În weekendul prelungit se recomandă respectarea măsurilor de prevenire a gripei şi infecţiilor de căi respiratorii: întărirea rezistenţei organismului prin: exerciţii fizice, mişcare, plimbări în aer liber; alimentaţie sănătoasă (bogată în vitamine – din legume şi fructe proaspete – şi proteine; evitarea grăsimilor de origine animală), îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea fumatului.

Feriți-vă de consumul excesiv de alimente şi alcool, cauzatoare de: colici biliare şi renale, boli cardiovasculare (infarct miocardic, crize hipertensive, accidente cerebro-vasculare), ulcere gastro-duodenale, se recomandă decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice), afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool.

Prăjiturile şi cozonacul, deoarece au un conţinut ridicat de glucide, reprezintă un risc major pentru persoanele care au diabet zaharat sau predispoziţie la diabet zaharat de aceea trebuie consumate cu moderaţie.

Carnea de miel, consumată tradiţional în această perioadă, poate determina afectarea stării de sănătate dacă este consumată în exces şi/sau dacă este preparată necorespunzător. Din cauza compoziţiei nutriţionale pot apărea riscuri.

Conţinutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi:  atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie). Pentru că au un conţinut scăzut de fibre alimentare se recomandă consumul în asociere cu legume pentru a preveni constipaţia; stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţă şi orez;

Conţinutul crescut de lipide: are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită, conţinutul crescut de proteine predispune la alergii.

În cazul consumului cărnii de miel, în vederea protejării sănătăţii, trebuie respectate mai multe lucruri. În cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii se va face doar in momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg. Se recomandă prepararea cărnii de miel înăbuşită sau pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, evitarea  asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste.

Ea trebuie asociata doar cu legume. La achiziţionare, verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare și nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.

„În situaţia în care starea generală este alterată recomandăm adresarea la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat”

se afirmă într-un comunicat semnat de dr. Daniela Rahotă șeful DSP Bihor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult