Categorized | Oradea

Oradea se schimbă la față. Alte 7 clădiri cu valoare cultural-arhitecturală intră în reabilitare!

Palatul Füchsl și alte 7 clădiri din centrul istoric al Oradiei au fost selectate pentru a intra în perioada următoare în programul pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea”. Mai rămân aproximativ cinci clădiri în tot centrul istoric care nu arată bine.

Proiectele de hotărâri privind reabilitarea acestor clădiri au fost aprobate în şedinţa de joi, 24 mai 2018, a Consiliului Local Oradea. Imobilele care urmează să fie renovate în cadrul acestui program de reabilitare a fațadelor sunt următoarele:

  1. Imobilul situat pe str. Republicii nr. 7

Valoarea totală a investiției este de 2,008,472 lei fără TVA, din care 1,615,565 lei fără TVA valoarea C+M.

  1. Imobilul situat pe str. Republicii nr. 15

Valoarea totală a investiției este de 1,628,213 lei fără TVA, din care 1,325,886 lei fără TVA valoarea C+M.

  1. Imobilul situat pe str. Republicii nr. 21

Valoarea totală a investiției este de 494.414 lei fără TVA, din care 390.897 lei fără TVA valoarea C+M.

  1. Imobilul situat pe str. Republicii nr. 14

Valoarea totală a investiției este de 1.042.404 lei fără TVA, din care 832.896 lei fără TVA valoarea C+M.

  1. Imobilul situat pe str. Iosif Vulcan nr. 14

Valoarea totală a investiției este de 892,049 lei fără TVA, din care 713.335 lei fără TVA valoarea C+M.

  1. Imobilul situat pe str. Republicii nr. 17-19

Valoarea totală a investiției este de 895,344 lei fără TVA, din care 720.655 lei fără TVA valoarea C+M.

  1. Casa Fuchsl, situată pe str. Independenței nr. 11-13

Este compusă din două clădiri distincte, construită pe două parcele cadastrale.  Valoarea totală a investiției este de 2.812,360 lei fără TVA, din care 2.299.730 lei fără TVA valoarea C+M.

  1. Imobilul situat pe str. Vasile Alecsandri nr. 8-10

Clădirea care purta denumirea de Hanul „Arborele Verde” datează din 1760, fiind modificată şi extinsă de mai multe ori. Valoarea totală a investiției este de 1.982.449 lei fără TVA, din care 1.594.630 lei fără TVA valoarea C+M.

Aproape toate clădirile din centrul istoric vor fi reabilitate

Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în: repararea faţadelor, reparații locale la elementele șarpantei, schimbarea învelitorilor, reparații la streșini, înlocuiri jgheaburi și burlane, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare, repararea și restaurarea tâmplăriilor exterioare de la locuințe și accesele în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul.

Durata execuției lucrărilor este de 12 luni.

„Cu acest pachet de clădiri mai rămân aproximativ cinci clădiri în tot centrul istoric care nu arată bine: o clădire este fostul sediu al Policlinicii de la intrarea pe Republicii, fostul Hotel Parc, în Piața Ferdinand va mai rămâne sediul Filarmonicii și clădirea unde este actualmente restaurantul Butoiul de Aur. Practic, acestea vor fi singurele clădiri pe malul drept al Crișului Repede care vor rămâne nereabilitate.

În Piața Unirii este vorba de clădirea de pe colț, Iuliu Maniu colț cu Avram Iancu, clădire care în parte este proprietatea Municipiului Oradea. Am luat decizia să reabilităm această clădire în așa fel încât practic și fațada dinspre Universitate a Pieței Unirii, acest fronton de clădiri să nu arate așa cum arată astăzi.

Cu aceste lucrări eu cred că putem ajunge ca la sfârșitul anului viitor aproape toate clădirile din centrul istoric al Oradiei să fie finalizate: în această primă etapă Vasile Alecsandri, Piața Unirii, Piața Ferdinand, Republicii-pietonal și treptat-treptat străzile care vin către aceste locații: Libertății, Iosif Vulcan, Aurel Lazăr, Traian Moșoiu, zona Roman Ciorogariu, zona Eminescu, pentru ca treptat centrul orașului Oradea să arate așa cum se cuvine”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Alte clădiri importante care urmează să fie reabilitate sunt clădirea Primăriei Municipiului Oradea, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, bastioanele din Cetatea Oradea și sala de evenimente de sub pasajul Vulturul Negru.

Prin intervențiile propuse în cadrul acestui program de reabilitare, Primăria Municipiului Oradea are în vedere punerea în siguranță și scoaterea din pericol a imobilelor, reabilitarea anvelopelor, a componentelor artistice și urbane ale acestora, punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice, precum și reintegrarea acestor imobile în circuitul socio-economic și cultural-istoric.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4203 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult