Categorized | Sanatate

Ajutor pentru copiii cu cancer. Infuzomate donate Spitalului Municipal Oradea

În urma acțiunii sportive caritabile „24 de ore pentru un zâmbet!” desfășurată, în luna decembrie a anului trecut, ACS Xterra Sport Bihor a reușit să strângă bani pentru a achiziționa trei infuzomate destinate copiilor cu cancer de la Spitalul Municipal. Miercuri, 27 iunie 2018, acestea au fost donate, urmând ca în lunile ce vin să fie folosite pentru a-i ajuta pe micuți.

Vestea bună este că, de anul acesta, evenimentul ar putea ajuta și copilașii din alte orașe.

„Mișcarea prinde anvergură și am văzut că oamenii de rând se implică din ce în ce mai mult. Și copiii pun bani în urnă.

S-ar putea ca proiectul să fie copiat de anul acesta și în alte orașe. Colegii sportivi de la Bistrița și Cluj-Napoca se vor implica și s-ar putea ca și cei de la Brașov. Am fi încântați ca proiectul să capete anvergură națională și cât mai mulți copii să fie ajutați”

a spus István Szokolszky, vicepreşedintele Xterra Sport Bihor, într-o conferință de presă organizată ieri, la ora 12.00, în secția de oncologie pediatrică a Spitalului Municipal.

„Donația este extrem de importantă pentru că, pe de o parte, aceste infuzomate sunt foarte scumpe și nu ne permitem să le cumpărăm, iar pe de altă parte, sunt extrem de utile pentru administrarea medicamentelor.

Citostaticile pe care le folosim la copiii oncologici trebuie administrate într-un ritm foarte lent, o doză extrem de mică în 24 de ore, de exemplu, lucru care nu se poate face decât prin aceste aparate speciale”

a spus Ladislau Ritli, medic specialist in oncologie pediatrică.

Conform asistentei șef Miklos Iolanda, secția are 12 infuzomate pentru cele 12 paturi existente.

„Avem 9 copii în tratament dar ne mândrim că din 1994 și până astăzi avem 60 de copii supraviețuitori. Unii au familii deja și copii, la rândul lor”

a spus Iolanda care a mai adăugat că pentru nevoile secției de oncologie pediatrică,  ideal ar fi să existe 20 de infuzomate.

Spre finalul întâlnirii, holul curat al spitalului s-au umplut de zgomot la un moment dat, când unul dintre copilași a început să plângă. Avea doar doi ani și făcea deja perfuzii.

Ajuns la ediția a VI-a, evenimentul sportiv caritabil „24 de ore pentru un zâmbet” a fost lansat în 2012 de István Szokolszky – sportiv de anduranță – care s-a oferit să alerge 24 de ore încontinuu pentru a aduna fonduri în beneficiul Secției de Oncologie Pediatrică a Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4189 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult