Categorized | Sanatate

Ajutor pentru copiii cu cancer. Infuzomate donate Spitalului Municipal Oradea

În urma acțiunii sportive caritabile „24 de ore pentru un zâmbet!” desfășurată, în luna decembrie a anului trecut, ACS Xterra Sport Bihor a reușit să strângă bani pentru a achiziționa trei infuzomate destinate copiilor cu cancer de la Spitalul Municipal. Miercuri, 27 iunie 2018, acestea au fost donate, urmând ca în lunile ce vin să fie folosite pentru a-i ajuta pe micuți.

Vestea bună este că, de anul acesta, evenimentul ar putea ajuta și copilașii din alte orașe.

„Mișcarea prinde anvergură și am văzut că oamenii de rând se implică din ce în ce mai mult. Și copiii pun bani în urnă.

S-ar putea ca proiectul să fie copiat de anul acesta și în alte orașe. Colegii sportivi de la Bistrița și Cluj-Napoca se vor implica și s-ar putea ca și cei de la Brașov. Am fi încântați ca proiectul să capete anvergură națională și cât mai mulți copii să fie ajutați”

a spus István Szokolszky, vicepreşedintele Xterra Sport Bihor, într-o conferință de presă organizată ieri, la ora 12.00, în secția de oncologie pediatrică a Spitalului Municipal.

„Donația este extrem de importantă pentru că, pe de o parte, aceste infuzomate sunt foarte scumpe și nu ne permitem să le cumpărăm, iar pe de altă parte, sunt extrem de utile pentru administrarea medicamentelor.

Citostaticile pe care le folosim la copiii oncologici trebuie administrate într-un ritm foarte lent, o doză extrem de mică în 24 de ore, de exemplu, lucru care nu se poate face decât prin aceste aparate speciale”

a spus Ladislau Ritli, medic specialist in oncologie pediatrică.

Conform asistentei șef Miklos Iolanda, secția are 12 infuzomate pentru cele 12 paturi existente.

„Avem 9 copii în tratament dar ne mândrim că din 1994 și până astăzi avem 60 de copii supraviețuitori. Unii au familii deja și copii, la rândul lor”

a spus Iolanda care a mai adăugat că pentru nevoile secției de oncologie pediatrică,  ideal ar fi să existe 20 de infuzomate.

Spre finalul întâlnirii, holul curat al spitalului s-au umplut de zgomot la un moment dat, când unul dintre copilași a început să plângă. Avea doar doi ani și făcea deja perfuzii.

Ajuns la ediția a VI-a, evenimentul sportiv caritabil „24 de ore pentru un zâmbet” a fost lansat în 2012 de István Szokolszky – sportiv de anduranță – care s-a oferit să alerge 24 de ore încontinuu pentru a aduna fonduri în beneficiul Secției de Oncologie Pediatrică a Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4336 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult