Categorized | Sanatate

Ajutor pentru copiii cu cancer. Infuzomate donate Spitalului Municipal Oradea

În urma acțiunii sportive caritabile „24 de ore pentru un zâmbet!” desfășurată, în luna decembrie a anului trecut, ACS Xterra Sport Bihor a reușit să strângă bani pentru a achiziționa trei infuzomate destinate copiilor cu cancer de la Spitalul Municipal. Miercuri, 27 iunie 2018, acestea au fost donate, urmând ca în lunile ce vin să fie folosite pentru a-i ajuta pe micuți.

Vestea bună este că, de anul acesta, evenimentul ar putea ajuta și copilașii din alte orașe.

„Mișcarea prinde anvergură și am văzut că oamenii de rând se implică din ce în ce mai mult. Și copiii pun bani în urnă.

S-ar putea ca proiectul să fie copiat de anul acesta și în alte orașe. Colegii sportivi de la Bistrița și Cluj-Napoca se vor implica și s-ar putea ca și cei de la Brașov. Am fi încântați ca proiectul să capete anvergură națională și cât mai mulți copii să fie ajutați”

a spus István Szokolszky, vicepreşedintele Xterra Sport Bihor, într-o conferință de presă organizată ieri, la ora 12.00, în secția de oncologie pediatrică a Spitalului Municipal.

„Donația este extrem de importantă pentru că, pe de o parte, aceste infuzomate sunt foarte scumpe și nu ne permitem să le cumpărăm, iar pe de altă parte, sunt extrem de utile pentru administrarea medicamentelor.

Citostaticile pe care le folosim la copiii oncologici trebuie administrate într-un ritm foarte lent, o doză extrem de mică în 24 de ore, de exemplu, lucru care nu se poate face decât prin aceste aparate speciale”

a spus Ladislau Ritli, medic specialist in oncologie pediatrică.

Conform asistentei șef Miklos Iolanda, secția are 12 infuzomate pentru cele 12 paturi existente.

„Avem 9 copii în tratament dar ne mândrim că din 1994 și până astăzi avem 60 de copii supraviețuitori. Unii au familii deja și copii, la rândul lor”

a spus Iolanda care a mai adăugat că pentru nevoile secției de oncologie pediatrică,  ideal ar fi să existe 20 de infuzomate.

Spre finalul întâlnirii, holul curat al spitalului s-au umplut de zgomot la un moment dat, când unul dintre copilași a început să plângă. Avea doar doi ani și făcea deja perfuzii.

Ajuns la ediția a VI-a, evenimentul sportiv caritabil „24 de ore pentru un zâmbet” a fost lansat în 2012 de István Szokolszky – sportiv de anduranță – care s-a oferit să alerge 24 de ore încontinuu pentru a aduna fonduri în beneficiul Secției de Oncologie Pediatrică a Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult