Categorized | Oradea

Pare gata, dar nu este este. Reabilitarea Cetății Oradea, continuă!

Între 2007 și 2016, Cetatea Oradea a fost inclusă în două proiecte care au vizat exclusiv clădirile din interior, nu și construcțiile cetății bastionare propriu-zise. Prezentul proiect își propune reabilitarea și refuncționalizarea corpul F, bastioanelor Ciunt și Bethlen și zidurilor de incintă – curtina nordică cuprinsă între Bastioanele Aurit și Ciunt și cea vestică cuprinsă între Bastioanele Ciunt și Bethlen.

Obiectivul proiectului „Reabilitarea, restaurarea și refuncționalizarea zidurilor Cetății Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic Cetatea Oradea – Centru multicultural și multiconfesional European – Etapa III. Consolidarea și restaurarea zidurilor Bastianelor Ciunt și Bethlen, respectiv a curtinei nordice și vestice” este punerea în valoare a monumentului istoric Cetatea Oradea, creșterea reprezentativității și vizibilității acesteia prin includerea în viața socio-culturală a comunității, ca un important pilon al turismului orădean, cu arie de acțiune regional-națională și internațională.

Aflat în faza Proiectului tehnic, planul propune reabilitarea și refuncționalizarea Corpul F: parter – sală multifuncțională cu garderobă (conferințe, expoziții, etc) și subsol – spațiu expozițional și grupuri sanitare; Bastioanele Ciunt și Bethlen; Zidurile de incintă – curtina nordică cuprinsă între Bastioanele Aurit și Ciunt și cea vestică cuprinsă între Bastioanele Ciunt și Bethlen.

Suprafața totală construită a obiectivelor supuse intervențiilor de restaurare în actuala etapă este de 7.759,9 mp. În cazul bastioanelor și curtinelor, propunerile de intervenții au în vedere realizarea unor zidării și finisaje de protecție din cărămidă dublu presată, consolidarea zidăriilor, lucrări de conservare, restaurare și completare a unor elemente de piatră, curățarea suprafețelor parietale din cărămidă și piatră,

rostuirea suprafețelor parietale din cărămidă și piatră, hidrofobizarea suprafețelor parietale din cărămidă și piatră, punerea în valoare a cazematei nord-vestice a bastionului Bethlen, punerea în valoare a grajdului adosat cazematei nord-vestice a bastionului Bethlen, amenajarea platformei bastionului Bethlen cu spații verzi și alei, respectiv un sistem de irigații, completarea drumului de rond și a parapetului bastionului Ciunt și protejarea coronamentului zidăriilor cu metoda „soft wall capping”.

În ceea ce privește Corpul F al cetății, lucrările propuse sunt: reabilitarea elementelor de structură existente, refacerea planșeului, șarpantei, respectiv învelitorii clădirii, refacerea tuturor finisajelor și tâmplăriilor interioare și exterioare, refuncționalizarea și recompartimentarea clădirii, precum și realizarea instalației sanitare, încălzire-răcire, ventilații și electrice.

Valoarea totală a investiției este de peste 10.4 milioane de lei, fără TVA iar durata de realizare este de 30 de luni.

Investiția va fi finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural și din surse proprii bugetare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult