Categorized | Cultură

Ce puteți vedea la Muzeul Cetății Oradea în această perioadă

Cetatea Oradea este mai frumoasă atunci când este însuflețită, când curtea ei se umple de oameni. Motive sunt cu duiumul, trebuie doar cunoscute și povestite atât orădenilor cât și celor care sunt în vizită în oraș.

Printre expozițiile temporare care pot fi vizitate se numără: „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie” – piese provenite din săpături arheologice efectuate în aşezări dacice definitorii secolelor I î.Hr. – I d.Hr (sfârşitul lunii septembrie); „Peisaj. Studiul compoziției pentru pictură” – an II, Pictură, Facultatea de Arte Vizuale (până în august), expoziția de xilogravură a Coloniei internaționale de artiști din Nyíregyháza, expoziţia „Marea conflagraţie care a schimbat Europa” – obiecte militare din Primul Război Mondial, echipament militar (tuburi de proiectile, căşti militare, baionete, bidoane de apă, lopeţi), fotografii, documente, medalii,

expoziţia „Colecţionari orădeni. Obiecte din colecţia privată a artistului Gheorghe Costea”, ceasuri, obiecte bisericeşti, litografii, expozițiile „Atestat 2018” şi „Peisaj orădean”, ale Liceului de Arte Oradea, expoziția „Irini Ianos 200”, expoziţia de cărţi poştale „Defileul Crişului Repede. Cărţi poştale din sec. XIX-XX”, din colecţia privată a lui Mihai Gabrian, expoziţia „Renaştere prin restaurare” – piese aerheologice restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea (septembrie), „Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară” – expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente (septembrie) și o expoziție formată din peste 120 de fotografii acceptate și premiate la ediția XXXV-a a Salonului de artă fotografică MAFOSZ (august).

Expoziţiile permanente, vizitabile, sunt: Istoria fotografiei orădene, „Magazinul Mixt”, „Copilăria în Epoca de Aur”, „Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”, Muzeul Pâinii, expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie, expoziţia Bisericii Reformate Oradea, expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Memorialul „Rezistență și represiune în Bihor” și expoziţia Monumente în mișcare – „Depersonalisation”, a artistului Cătălin Bădărău.

Expozițiile pot fi vizitate de marți până duminică (luni este închis), între ora 10.00 și 18.00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4202 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult