Categorized | Cultură

Ce puteți vedea la Muzeul Cetății Oradea în această perioadă

Cetatea Oradea este mai frumoasă atunci când este însuflețită, când curtea ei se umple de oameni. Motive sunt cu duiumul, trebuie doar cunoscute și povestite atât orădenilor cât și celor care sunt în vizită în oraș.

Printre expozițiile temporare care pot fi vizitate se numără: „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie” – piese provenite din săpături arheologice efectuate în aşezări dacice definitorii secolelor I î.Hr. – I d.Hr (sfârşitul lunii septembrie); „Peisaj. Studiul compoziției pentru pictură” – an II, Pictură, Facultatea de Arte Vizuale (până în august), expoziția de xilogravură a Coloniei internaționale de artiști din Nyíregyháza, expoziţia „Marea conflagraţie care a schimbat Europa” – obiecte militare din Primul Război Mondial, echipament militar (tuburi de proiectile, căşti militare, baionete, bidoane de apă, lopeţi), fotografii, documente, medalii,

expoziţia „Colecţionari orădeni. Obiecte din colecţia privată a artistului Gheorghe Costea”, ceasuri, obiecte bisericeşti, litografii, expozițiile „Atestat 2018” şi „Peisaj orădean”, ale Liceului de Arte Oradea, expoziția „Irini Ianos 200”, expoziţia de cărţi poştale „Defileul Crişului Repede. Cărţi poştale din sec. XIX-XX”, din colecţia privată a lui Mihai Gabrian, expoziţia „Renaştere prin restaurare” – piese aerheologice restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea (septembrie), „Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară” – expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente (septembrie) și o expoziție formată din peste 120 de fotografii acceptate și premiate la ediția XXXV-a a Salonului de artă fotografică MAFOSZ (august).

Expoziţiile permanente, vizitabile, sunt: Istoria fotografiei orădene, „Magazinul Mixt”, „Copilăria în Epoca de Aur”, „Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”, Muzeul Pâinii, expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie, expoziţia Bisericii Reformate Oradea, expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Memorialul „Rezistență și represiune în Bihor” și expoziţia Monumente în mișcare – „Depersonalisation”, a artistului Cătălin Bădărău.

Expozițiile pot fi vizitate de marți până duminică (luni este închis), între ora 10.00 și 18.00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4247 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult