Categorized | Cultură

Ce puteți vedea la Muzeul Cetății Oradea în această perioadă

Cetatea Oradea este mai frumoasă atunci când este însuflețită, când curtea ei se umple de oameni. Motive sunt cu duiumul, trebuie doar cunoscute și povestite atât orădenilor cât și celor care sunt în vizită în oraș.

Printre expozițiile temporare care pot fi vizitate se numără: „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie” – piese provenite din săpături arheologice efectuate în aşezări dacice definitorii secolelor I î.Hr. – I d.Hr (sfârşitul lunii septembrie); „Peisaj. Studiul compoziției pentru pictură” – an II, Pictură, Facultatea de Arte Vizuale (până în august), expoziția de xilogravură a Coloniei internaționale de artiști din Nyíregyháza, expoziţia „Marea conflagraţie care a schimbat Europa” – obiecte militare din Primul Război Mondial, echipament militar (tuburi de proiectile, căşti militare, baionete, bidoane de apă, lopeţi), fotografii, documente, medalii,

expoziţia „Colecţionari orădeni. Obiecte din colecţia privată a artistului Gheorghe Costea”, ceasuri, obiecte bisericeşti, litografii, expozițiile „Atestat 2018” şi „Peisaj orădean”, ale Liceului de Arte Oradea, expoziția „Irini Ianos 200”, expoziţia de cărţi poştale „Defileul Crişului Repede. Cărţi poştale din sec. XIX-XX”, din colecţia privată a lui Mihai Gabrian, expoziţia „Renaştere prin restaurare” – piese aerheologice restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea (septembrie), „Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară” – expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente (septembrie) și o expoziție formată din peste 120 de fotografii acceptate și premiate la ediția XXXV-a a Salonului de artă fotografică MAFOSZ (august).

Expoziţiile permanente, vizitabile, sunt: Istoria fotografiei orădene, „Magazinul Mixt”, „Copilăria în Epoca de Aur”, „Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”, Muzeul Pâinii, expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie, expoziţia Bisericii Reformate Oradea, expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Memorialul „Rezistență și represiune în Bihor” și expoziţia Monumente în mișcare – „Depersonalisation”, a artistului Cătălin Bădărău.

Expozițiile pot fi vizitate de marți până duminică (luni este închis), între ora 10.00 și 18.00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4271 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult