Categorized | Cultură

Ce puteți vedea la Muzeul Cetății Oradea în această perioadă

Cetatea Oradea este mai frumoasă atunci când este însuflețită, când curtea ei se umple de oameni. Motive sunt cu duiumul, trebuie doar cunoscute și povestite atât orădenilor cât și celor care sunt în vizită în oraș.

Printre expozițiile temporare care pot fi vizitate se numără: „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie” – piese provenite din săpături arheologice efectuate în aşezări dacice definitorii secolelor I î.Hr. – I d.Hr (sfârşitul lunii septembrie); „Peisaj. Studiul compoziției pentru pictură” – an II, Pictură, Facultatea de Arte Vizuale (până în august), expoziția de xilogravură a Coloniei internaționale de artiști din Nyíregyháza, expoziţia „Marea conflagraţie care a schimbat Europa” – obiecte militare din Primul Război Mondial, echipament militar (tuburi de proiectile, căşti militare, baionete, bidoane de apă, lopeţi), fotografii, documente, medalii,

expoziţia „Colecţionari orădeni. Obiecte din colecţia privată a artistului Gheorghe Costea”, ceasuri, obiecte bisericeşti, litografii, expozițiile „Atestat 2018” şi „Peisaj orădean”, ale Liceului de Arte Oradea, expoziția „Irini Ianos 200”, expoziţia de cărţi poştale „Defileul Crişului Repede. Cărţi poştale din sec. XIX-XX”, din colecţia privată a lui Mihai Gabrian, expoziţia „Renaştere prin restaurare” – piese aerheologice restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea (septembrie), „Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară” – expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente (septembrie) și o expoziție formată din peste 120 de fotografii acceptate și premiate la ediția XXXV-a a Salonului de artă fotografică MAFOSZ (august).

Expoziţiile permanente, vizitabile, sunt: Istoria fotografiei orădene, „Magazinul Mixt”, „Copilăria în Epoca de Aur”, „Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”, Muzeul Pâinii, expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie, expoziţia Bisericii Reformate Oradea, expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Memorialul „Rezistență și represiune în Bihor” și expoziţia Monumente în mișcare – „Depersonalisation”, a artistului Cătălin Bădărău.

Expozițiile pot fi vizitate de marți până duminică (luni este închis), între ora 10.00 și 18.00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4310 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult