Categorized | Internaţional

Rusia amenință voalat Suedia și Finlanda!

La fel ca în cazul Ucrainei, care, ca stat suveran, avea tot dreptul să decidă dacă vrea să intre în NATO și în UE, Rusia amenință Suedia și Finlanda pentru că și-au intensificat relațiile cu NATO.

Ceea ce se face că nu vede Rusia este faptul că Suedia și Finlanda s-au apropiat de NATO din cauza agresiunilor nenumărate din ultimii ani ale rușilor. Nordicii nu se mai simt în siguranță și, la fel ca țările baltice, România sau Bugaria, caută să se protejeze.

Conform Reuters, Rusia va reacționa dacă Suedia și Finlanda vor intensifica relațiile cu NATO, deoarece o astfel de expansiune a Alianței ar submina securitatea la nivel global, susține Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării.

În luna mai, a fost semnat un acord prin care cele două țări au primit dreptul de a participa la exercițiile militare ale Alianței și de a folosi sistemele NATO de comandă și control.

„În schimb, NATO a primit acces la spațiul aerian și la apele teritoriale din Suedia și Finlanda”

a menționat ministrul.

Dacă Suedia vede în NATO un aliat în cazul unui conflict cu Rusia, și pentru NATO, o colaborare cu Suedia ar însemna sporirea masivă a capacității de a apăra, în special țările baltice, într-un posibil conflict cu Rusia.

Conform unui studiu al RAND Corporation, intitulat Reinforcing Deterrence on NATO’s Eastern Flank, insula Gotland, situată între Suedia și Letonia, Lituania și Estonia ar putea deveni platforma de pe care să fie lansate atacuri împotriva forțelor rusești. Un as geostrategic în mâneca NATO.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult