Categorized | Internaţional

Rusia amenință voalat Suedia și Finlanda!

La fel ca în cazul Ucrainei, care, ca stat suveran, avea tot dreptul să decidă dacă vrea să intre în NATO și în UE, Rusia amenință Suedia și Finlanda pentru că și-au intensificat relațiile cu NATO.

Ceea ce se face că nu vede Rusia este faptul că Suedia și Finlanda s-au apropiat de NATO din cauza agresiunilor nenumărate din ultimii ani ale rușilor. Nordicii nu se mai simt în siguranță și, la fel ca țările baltice, România sau Bugaria, caută să se protejeze.

Conform Reuters, Rusia va reacționa dacă Suedia și Finlanda vor intensifica relațiile cu NATO, deoarece o astfel de expansiune a Alianței ar submina securitatea la nivel global, susține Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării.

În luna mai, a fost semnat un acord prin care cele două țări au primit dreptul de a participa la exercițiile militare ale Alianței și de a folosi sistemele NATO de comandă și control.

„În schimb, NATO a primit acces la spațiul aerian și la apele teritoriale din Suedia și Finlanda”

a menționat ministrul.

Dacă Suedia vede în NATO un aliat în cazul unui conflict cu Rusia, și pentru NATO, o colaborare cu Suedia ar însemna sporirea masivă a capacității de a apăra, în special țările baltice, într-un posibil conflict cu Rusia.

Conform unui studiu al RAND Corporation, intitulat Reinforcing Deterrence on NATO’s Eastern Flank, insula Gotland, situată între Suedia și Letonia, Lituania și Estonia ar putea deveni platforma de pe care să fie lansate atacuri împotriva forțelor rusești. Un as geostrategic în mâneca NATO.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult