Categorized | Internaţional

Rusia amenință voalat Suedia și Finlanda!

La fel ca în cazul Ucrainei, care, ca stat suveran, avea tot dreptul să decidă dacă vrea să intre în NATO și în UE, Rusia amenință Suedia și Finlanda pentru că și-au intensificat relațiile cu NATO.

Ceea ce se face că nu vede Rusia este faptul că Suedia și Finlanda s-au apropiat de NATO din cauza agresiunilor nenumărate din ultimii ani ale rușilor. Nordicii nu se mai simt în siguranță și, la fel ca țările baltice, România sau Bugaria, caută să se protejeze.

Conform Reuters, Rusia va reacționa dacă Suedia și Finlanda vor intensifica relațiile cu NATO, deoarece o astfel de expansiune a Alianței ar submina securitatea la nivel global, susține Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării.

În luna mai, a fost semnat un acord prin care cele două țări au primit dreptul de a participa la exercițiile militare ale Alianței și de a folosi sistemele NATO de comandă și control.

„În schimb, NATO a primit acces la spațiul aerian și la apele teritoriale din Suedia și Finlanda”

a menționat ministrul.

Dacă Suedia vede în NATO un aliat în cazul unui conflict cu Rusia, și pentru NATO, o colaborare cu Suedia ar însemna sporirea masivă a capacității de a apăra, în special țările baltice, într-un posibil conflict cu Rusia.

Conform unui studiu al RAND Corporation, intitulat Reinforcing Deterrence on NATO’s Eastern Flank, insula Gotland, situată între Suedia și Letonia, Lituania și Estonia ar putea deveni platforma de pe care să fie lansate atacuri împotriva forțelor rusești. Un as geostrategic în mâneca NATO.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4286 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult