Categorized | Cultură

După Summer Film începe prima ediție TIFF Oradea!

Prima ediție TIFF Oradea se va desfășura în perioada 7 – 9 septembrie și va aduce iubitorilor de film românesc un program încărcat de premiere și noutăți de toamnă. Șapte filme încă nelansate în cinema vor sosi la Oradea alături de o parte din autorii și protagoniștii lor. Pe lângă acestea, publicul are șansa de a vedea alte filme românești recente apreciate în festivalurile internaționale.

În program se află cel mai recent film al lui Florin Șerban, „Dragoste 1. Câine”, a cărui premiera internațională a avut loc pe 13 august în Competiția oficială a Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo. Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan și Valeriu Andriuță, filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existență este dată peste cap de o femeie pe care o găsește în pădure.

Documentarul „Popeasca”, un omagiu adus regretatei actrițe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în cadrul TIFF Oradea. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 și până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum și înregistrări din arhiva personală a actriței, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvăluirea sensibilă a unei vieți dedicate scenei.

Deja anunțată, una dintre premierele românești mult-așteptate de la TIFF Oradea va fi și proiecția celui mai nou film lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019.

Marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, „Nu mă atinge-mă!”, debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, una din proiecțiile sold-out de la TIFF, ajunge și la Oradea. O explorare șocantă a ideii de intimitate și a nevoii umane de contact autentic, filmul testează granița dintre ficțiune, documentar și artă vizuală. De un debut foarte bun a avut parte în 2018 și Andrei Crețulescu cu „Charleston”, un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno 2017.

Printre surprizele primei ediții TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, „Secretul fericirii”, o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură. După premiera din TIFF, „Dacii liberi”, regizat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan, se va bucura de o proiecție specială la Oradea. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naționalism și surprinde intrigile iscate în comunitățile de dacologi cu viziuni diferite.

Câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) și autorul comediei populare „Două lozuri”, Paul Negoescu aduce pe ecrane „Povestea unui pierde-vară”, o comedie dulce-amară despre situațiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, filmată pe străzile Bucureștiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal. Tot despre iubire și provocările ei vorbește filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”. Avându-le pe actrițele Silvana Mihai și Florentina Năstase în rolurile principale, filmul prezintă încercarea de a construi din bucăți începutul unei povești de dragoste care pe măsură ce se conturează se lovește de obstacole greu de depășit.

O tandră meditație despre condiția umană și efemeritate, „Licu, o poveste românească” (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig și vine la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august. Un alt documentar plin de emoție, care va face deliciul orădenilor, este și „Caisă” (r. Alex Mavrodineanu), povestea relației dintre un antrenor de box și un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și co-finanțat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult