Categorized | Internaţional

Dovezi tot mai clare: Rusia este vinovată de atacul chimic de pe teritoriul Angliei!

După ce s-a stabilit că arma cu care prorușii din Ucraina au doborât avionul cu 298 de oameni nevinovați, provenea din Rusia, este tot mai clar că și atacul chimic care a avut loc pe teritoriul Angliei a fost pus la cale de oamenii lui Putin. Cea mai clară dovadă o reprezintă arestarea în Olanda a doi spioni ruși care plănuiau să pătrundă în rețeaua de calculatoare a laboratorului elvețian care analizează probele cazului Skripal și anchetează atacurile cu arme chimice atribuite regimului sirian.

Ministerul de Externe Elvețian l-a convocat pe ambasadorul rus la Berna de trei ori în acest an, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la operațiunile suspecte care vizează organizațiile cu sediul în Elveția, inclusiv un laborator folosit pentru a testa armele chimice.

„Departamentul Afacerilor Externe al Elveției a cerut Rusiei să pună capăt imediat activităților ilegale desfășurate pe teritoriul elvețian sau împotriva țintelor elvețiene”

a afirmat duminică, 16 septembrie 2018, Ministerul de Externe elvețian printr-un comunicat.

Doi agenți ruși, despre care se crede că voiau să pătrundă în rețeaua de calculatoare a unui laborator elvețian de investigații privind utilizarea de arme chimice, au fost arestați în Olanda, în primăvară.

Publicația elvețiană Tages-Anzeiger, a scris că agenții vizau Laboratorul Spiez, o instituție guvernamentală care anchetează atacurile cu arme chimice atribuite regimului sirian, un aliat al Moscovei, cât și atacul neurotoxic din Marea Britanie, în urma căruia fostul spion rus Sergei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost grav răniți.

În momentul arestării, cei doi ruși aveau asupra lor echipamente care să le permită să pătrundă în rețeaua de calculatoare a laboratorului, potrivit unor surse citate de cotidianul olandez NRC Handelsblad.

Serviciul federal de Informații din Elveția a transmis că

„are cunoștință de cazul spionilor ruși care au fost descoperiți și înlăturați la Haga”.

O purtătoare de cuvânt a declarat că serviciul elvețian de informații a cooperat cu partenerii olandezi și britanici, adăugând că s-a reușit prevenirea unor „acțiuni ilegale împotriva infrastructurii elvețiene de importanță critică”.

Marea Britanie spune că Moscova a folosit substanţa neurotoxică Noviciok pentru a încerca să-l omoare pe fostul spion rus Serghei Skripal în orașul englez Salisbury în martie și a acuzat în absență doi bărbați ruși pentru tentativă de crimă.

Operațiunea a dus la expulzarea a doi spioni ruși, în martie. Între timp, procurorii elvețieni au declarat că investighează un atac cibernetic împotriva birourilor Agenției Mondiale Anti-Doping.

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult