Categorized | Internaţional

Un miliardar japonez va fi primul turist care va călători în jurul… lunii

Chiar dacă este la început, omenirea a intrat într-o nouă eră, cea a turismului spațial. După Dennis Tito, care, în 2001, a plătit 20 de milioane de dolari pentru a ajunge, cu ajutorul unei capsule rusești Soyuz, pe Stația Spațială Internațională, un miliardar japonez va fi primul turist care va călători în jurul Lunii la bordul unui vehicul al companiei private de transport spațial SpaceX, alături de șase – opt artiști.

Călătoria este programată pentru cel mai devreme 2023, iar Yusaku Maezawa, va fi prima persoană care va ajunge în jurul Lunii de la cea mai recentă misiune americană Apollo, care a avut loc în 1972.

Maezawa, aflat pe locul al 18-lea în topul celor mai bogați oameni din Japonia, cu o avere de 3 miliarde de dolari, potrivit Forbes, a vorbit despre această călătorie ca despre un vis împlinit al copilăriei sale.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Maezawa este să colecționeze opere de artă modernă, iar, anul trecut, a anunțat că a cumpărat o capodoperă de Jean-Michel Basquiat pentru 110,5 milioane de dolari.

Dragostea pentru artă l-a determinat să decidă să ia cu el în această călătorie mai mulți artiști, a spus acesta într-o conferință de presă care a avut loc luni, 17 septembrie 2018, la sediul și fabrica de rachete ale companiei SpaceX din Hawthorne, California. Artiștii vor fi rugați să creeze ceva după ce se întorc din călătorie, iar operele de artă vor fi surse de inspirație pentru restul oamenilor, a mai spus miliardarul japonez.

Până în prezent, doar americanii au trecut de orbita Terrei. 24 de astronauți ai NASA au călătorit spre Lună în timpul misiunilor Apollo, în anii 1960 – 1970. 12 dintre aceștia au și pășit pe satelitul Terrei.

Primul turist spațial din istorie a fost omul de afaceri american Dennis Tito, care, în 2001, a plătit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a ajunge, cu ajutorul unei capsule rusești Soyuz, pe Stația Spațială Internațională.

„Este periculos, să fie clar. Nu este o plimbare în parc”

Elon Musk, CEO al SpaceX, l-a descris pe Maezawa drept „cel mai curajos și mai aventuros” om și s-a declarat onorat că acesta a apelat la serviciile companiei sale.

Musk a mai spus că această călătorie va fi gratuită pentru artiștii care îl vor însoți pe Maezawa în spațiu.

„Este periculos, să fie clar. Nu este o plimbare în parc”

a avertizat Musk, care a adăugat că este posibil să meargă și el în această călătorie.

Turiștii vor călători la bordul unei rachete Big Falcon, care nu va fi gata pentru un zbor cu echipaj uman mai devreme de cinci ani. Proiectul pentru această rachetă a fost anunțat în 2016, fiind descrisă drept cea mai puternică rachetă din istorie, mai puternică decât Saturn V Moon folosită în misiunile Apollo în urmă cu cinci decenii. Anul trecut, Musk a spus că racheta va avea un zbor de testare spre Marte în 2022, urmat de unul cu echipaj uman spre planeta roșie în 2024.

Racheta – ale cărei costuri se ridică la aproximativ 5 miliarde de dolari -, lungă de 118 metri, are o componentă care include motoarele și sistemele de alimentare cu carburant și o alta cu vehiculul ce transportă echipajul.

Și alte companii, precum Virgin Galactic, înființată de miliardarul britanic Richard Branson, și Blue Origin, a fondatorului Amazon, Jeff Bezos, lucrează la sisteme care ar putea transporta în spațiu turiști. Lor li se alătură companii din Rusia și China.

Pentru anul viitor, SpaceX – care a primit miliarde de dolari de la NASA pentru a transporta diverse materiale și provizii pe Stația Spațială Internațională (ISS) și pentru a construi un vehicul pentru echipajele de astronauți – are în plan să devină prima companie privată care va trimite oameni pe ISS.

Pentru această călătorie, omul de afaceri a plătit o sumă care nu a fost făcută publică.

This post was written by:

- who has written 4249 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult