Categorized | Educatie

Redescoperiți Istoria României. Mini-documentare gratuite, pe șleau! (VIDEO)

Cei care vor să afle mai multe despre Istoria României, într-un mod neconvențional, îmbogățit cu o grafică inovatoare, o pot face intrând pe canalul de YouTube al lui Vlad Pașca, un tânăr profesor de la Universitatea din București care a pus bazele proiectului „Istorie pe șleau”.

„Istorie pe șleau” este o platformă pe youtube/facebook dedicată istoriei României, care se adresează tuturor celor curioși și dornici de a afla lucruri din trecut (ale căror efecte bântuie prezentul) dincolo de clișee și manuale. Conținutul e prezentat sub forma unor mini-documentare animate, cu elemente de info și motion-graphics. Atitudinea este una relaxată, critică, pe alocuri ironică, favorizând esențialul.

Proiectul a fost bine primit de public dar este încă la început. Autorul lui, brașoveanul Vlad Pașca lucrează la Facultatea de Istorie a Universității din București, trecând prin toate cele trei trepte de formare academică (licență, masterat, doctorat).

„Am o experiență de 10 ani în cercetarea științifică, timp în care cel mai mult mi-a plăcut în arhivele românești, cu emoțiile unui căutător de comori.

Cred că istoricul are și un rol social și de aceea sunt interesat să (re)aduc experiențele umane din trecut în fața societății de azi, pentru a învăța împreună din greșelile, rătăcirile și iluziile generațiilor trecute și a încerca să construim o lume mai bună în viitor”

spune Pașca.

Cei care vor să îi vadă minidocumentarele de 5-10 minute o pot face căutând „Istorie pe șleau” pe YouTube. Dacă considerați că un astfel de proiect merită continuat, îl puteți ajuta pe autor pe patreon.com.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4286 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult