Categorized | Educatie

Redescoperiți Istoria României. Mini-documentare gratuite, pe șleau! (VIDEO)

Cei care vor să afle mai multe despre Istoria României, într-un mod neconvențional, îmbogățit cu o grafică inovatoare, o pot face intrând pe canalul de YouTube al lui Vlad Pașca, un tânăr profesor de la Universitatea din București care a pus bazele proiectului „Istorie pe șleau”.

„Istorie pe șleau” este o platformă pe youtube/facebook dedicată istoriei României, care se adresează tuturor celor curioși și dornici de a afla lucruri din trecut (ale căror efecte bântuie prezentul) dincolo de clișee și manuale. Conținutul e prezentat sub forma unor mini-documentare animate, cu elemente de info și motion-graphics. Atitudinea este una relaxată, critică, pe alocuri ironică, favorizând esențialul.

Proiectul a fost bine primit de public dar este încă la început. Autorul lui, brașoveanul Vlad Pașca lucrează la Facultatea de Istorie a Universității din București, trecând prin toate cele trei trepte de formare academică (licență, masterat, doctorat).

„Am o experiență de 10 ani în cercetarea științifică, timp în care cel mai mult mi-a plăcut în arhivele românești, cu emoțiile unui căutător de comori.

Cred că istoricul are și un rol social și de aceea sunt interesat să (re)aduc experiențele umane din trecut în fața societății de azi, pentru a învăța împreună din greșelile, rătăcirile și iluziile generațiilor trecute și a încerca să construim o lume mai bună în viitor”

spune Pașca.

Cei care vor să îi vadă minidocumentarele de 5-10 minute o pot face căutând „Istorie pe șleau” pe YouTube. Dacă considerați că un astfel de proiect merită continuat, îl puteți ajuta pe autor pe patreon.com.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4336 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult