Categorized | Educatie

Redescoperiți Istoria României. Mini-documentare gratuite, pe șleau! (VIDEO)

Cei care vor să afle mai multe despre Istoria României, într-un mod neconvențional, îmbogățit cu o grafică inovatoare, o pot face intrând pe canalul de YouTube al lui Vlad Pașca, un tânăr profesor de la Universitatea din București care a pus bazele proiectului „Istorie pe șleau”.

„Istorie pe șleau” este o platformă pe youtube/facebook dedicată istoriei României, care se adresează tuturor celor curioși și dornici de a afla lucruri din trecut (ale căror efecte bântuie prezentul) dincolo de clișee și manuale. Conținutul e prezentat sub forma unor mini-documentare animate, cu elemente de info și motion-graphics. Atitudinea este una relaxată, critică, pe alocuri ironică, favorizând esențialul.

Proiectul a fost bine primit de public dar este încă la început. Autorul lui, brașoveanul Vlad Pașca lucrează la Facultatea de Istorie a Universității din București, trecând prin toate cele trei trepte de formare academică (licență, masterat, doctorat).

„Am o experiență de 10 ani în cercetarea științifică, timp în care cel mai mult mi-a plăcut în arhivele românești, cu emoțiile unui căutător de comori.

Cred că istoricul are și un rol social și de aceea sunt interesat să (re)aduc experiențele umane din trecut în fața societății de azi, pentru a învăța împreună din greșelile, rătăcirile și iluziile generațiilor trecute și a încerca să construim o lume mai bună în viitor”

spune Pașca.

Cei care vor să îi vadă minidocumentarele de 5-10 minute o pot face căutând „Istorie pe șleau” pe YouTube. Dacă considerați că un astfel de proiect merită continuat, îl puteți ajuta pe autor pe patreon.com.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4259 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult