Categorized | Educatie

Redescoperiți Istoria României. Mini-documentare gratuite, pe șleau! (VIDEO)

Cei care vor să afle mai multe despre Istoria României, într-un mod neconvențional, îmbogățit cu o grafică inovatoare, o pot face intrând pe canalul de YouTube al lui Vlad Pașca, un tânăr profesor de la Universitatea din București care a pus bazele proiectului „Istorie pe șleau”.

„Istorie pe șleau” este o platformă pe youtube/facebook dedicată istoriei României, care se adresează tuturor celor curioși și dornici de a afla lucruri din trecut (ale căror efecte bântuie prezentul) dincolo de clișee și manuale. Conținutul e prezentat sub forma unor mini-documentare animate, cu elemente de info și motion-graphics. Atitudinea este una relaxată, critică, pe alocuri ironică, favorizând esențialul.

Proiectul a fost bine primit de public dar este încă la început. Autorul lui, brașoveanul Vlad Pașca lucrează la Facultatea de Istorie a Universității din București, trecând prin toate cele trei trepte de formare academică (licență, masterat, doctorat).

„Am o experiență de 10 ani în cercetarea științifică, timp în care cel mai mult mi-a plăcut în arhivele românești, cu emoțiile unui căutător de comori.

Cred că istoricul are și un rol social și de aceea sunt interesat să (re)aduc experiențele umane din trecut în fața societății de azi, pentru a învăța împreună din greșelile, rătăcirile și iluziile generațiilor trecute și a încerca să construim o lume mai bună în viitor”

spune Pașca.

Cei care vor să îi vadă minidocumentarele de 5-10 minute o pot face căutând „Istorie pe șleau” pe YouTube. Dacă considerați că un astfel de proiect merită continuat, îl puteți ajuta pe autor pe patreon.com.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult