Categorized | Oradea

Rezervă pentru asigurare căldurii în perioada de iarnă

Pentru că în cazul unei avarii nu există o soluție suplimentară de intervenție, Primăria Oradea va face o investiție din bugetele pe care le generează Termoficare. Este vorba de un cazan de apă fierbinte și de un motor termic, care vor asigura atât capacitatea de funcționare normală, cât și capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat joi, 25 octombrie, situația investițiilor în reabilitarea sistemului de termoficare, dar și  planurile de viitor.

„Avem două proiecte depuse în continuarea celor pe care le-am finalizat deja. Este vorba de înlocuirea a peste 20 km de magistrală, un prim proiect a cărui valoare este de aproximativ 27 milioane de euro și care se află într-o fază avansată de evaluare

și un alt proiect în valoare de 19 milioane de euro, care vizează creșterea aportului de energie produsă prin apă geotermală în sistemul de încălzire și de reabilitare a rețelelor din cartierul Nufărul, care și el se află în fază de evaluare și care are șanse foarte mari să fie câștigat.

Față de dele două proiecte, un proiect important este cel de achiziție a unui grup energetic de rezervă, care este propus a se face începând de anul viitor”

a precizat primarul Ilie Bolojan.

Grupul energetic va garanta o rezervă de asigurare a căldurii în perioada de iarnă, în condițiile în care, în sistemul actual, toate investițiile realizate din bani europeni funcționează la maximum de capacitate, iar în caz de avarie la una din instalațiile actuale, turbină sau cazan de apă fierbinte, nu ar exista o soluție suplimentară de intervenție.

„Pentru a evita o astfel de situație, urmează să se facă o investiție din bugetele locale, finanțată din bugetele de investiții pe care le generează Termoficare.

Este vorba de un cazan de apă fierbinte și de un motor termic, care odată realizate  vor asigura atât capacitatea de funcționare normală, cât și capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului”

a explicat primarul.

Valoarea estimată a acestei investiții este de aproximativ 18 milioane euro inclusiv TVA. În continuare se va trece la desfășurarea procedurii de licitație. Durata de realizare a investiției este estimată la 11 luni, acest lucru însemnând că dacă totul va decurge fără probleme, în iarna 2019 – 2020 acest grup va putea intra în funcțiune.

Aceste investiții nu vor avea un impact asupra prețului gigacaloriei, eventualele elemente de influențare a prețului putând fi doar fluctuațiile prețului gazului sau intenția de a modifica TVA-ul.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult