Categorized | Oradea

Rezervă pentru asigurare căldurii în perioada de iarnă

Pentru că în cazul unei avarii nu există o soluție suplimentară de intervenție, Primăria Oradea va face o investiție din bugetele pe care le generează Termoficare. Este vorba de un cazan de apă fierbinte și de un motor termic, care vor asigura atât capacitatea de funcționare normală, cât și capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat joi, 25 octombrie, situația investițiilor în reabilitarea sistemului de termoficare, dar și  planurile de viitor.

„Avem două proiecte depuse în continuarea celor pe care le-am finalizat deja. Este vorba de înlocuirea a peste 20 km de magistrală, un prim proiect a cărui valoare este de aproximativ 27 milioane de euro și care se află într-o fază avansată de evaluare

și un alt proiect în valoare de 19 milioane de euro, care vizează creșterea aportului de energie produsă prin apă geotermală în sistemul de încălzire și de reabilitare a rețelelor din cartierul Nufărul, care și el se află în fază de evaluare și care are șanse foarte mari să fie câștigat.

Față de dele două proiecte, un proiect important este cel de achiziție a unui grup energetic de rezervă, care este propus a se face începând de anul viitor”

a precizat primarul Ilie Bolojan.

Grupul energetic va garanta o rezervă de asigurare a căldurii în perioada de iarnă, în condițiile în care, în sistemul actual, toate investițiile realizate din bani europeni funcționează la maximum de capacitate, iar în caz de avarie la una din instalațiile actuale, turbină sau cazan de apă fierbinte, nu ar exista o soluție suplimentară de intervenție.

„Pentru a evita o astfel de situație, urmează să se facă o investiție din bugetele locale, finanțată din bugetele de investiții pe care le generează Termoficare.

Este vorba de un cazan de apă fierbinte și de un motor termic, care odată realizate  vor asigura atât capacitatea de funcționare normală, cât și capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului”

a explicat primarul.

Valoarea estimată a acestei investiții este de aproximativ 18 milioane euro inclusiv TVA. În continuare se va trece la desfășurarea procedurii de licitație. Durata de realizare a investiției este estimată la 11 luni, acest lucru însemnând că dacă totul va decurge fără probleme, în iarna 2019 – 2020 acest grup va putea intra în funcțiune.

Aceste investiții nu vor avea un impact asupra prețului gigacaloriei, eventualele elemente de influențare a prețului putând fi doar fluctuațiile prețului gazului sau intenția de a modifica TVA-ul.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult