Categorized | Oradea

Rezervă pentru asigurare căldurii în perioada de iarnă

Pentru că în cazul unei avarii nu există o soluție suplimentară de intervenție, Primăria Oradea va face o investiție din bugetele pe care le generează Termoficare. Este vorba de un cazan de apă fierbinte și de un motor termic, care vor asigura atât capacitatea de funcționare normală, cât și capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat joi, 25 octombrie, situația investițiilor în reabilitarea sistemului de termoficare, dar și  planurile de viitor.

„Avem două proiecte depuse în continuarea celor pe care le-am finalizat deja. Este vorba de înlocuirea a peste 20 km de magistrală, un prim proiect a cărui valoare este de aproximativ 27 milioane de euro și care se află într-o fază avansată de evaluare

și un alt proiect în valoare de 19 milioane de euro, care vizează creșterea aportului de energie produsă prin apă geotermală în sistemul de încălzire și de reabilitare a rețelelor din cartierul Nufărul, care și el se află în fază de evaluare și care are șanse foarte mari să fie câștigat.

Față de dele două proiecte, un proiect important este cel de achiziție a unui grup energetic de rezervă, care este propus a se face începând de anul viitor”

a precizat primarul Ilie Bolojan.

Grupul energetic va garanta o rezervă de asigurare a căldurii în perioada de iarnă, în condițiile în care, în sistemul actual, toate investițiile realizate din bani europeni funcționează la maximum de capacitate, iar în caz de avarie la una din instalațiile actuale, turbină sau cazan de apă fierbinte, nu ar exista o soluție suplimentară de intervenție.

„Pentru a evita o astfel de situație, urmează să se facă o investiție din bugetele locale, finanțată din bugetele de investiții pe care le generează Termoficare.

Este vorba de un cazan de apă fierbinte și de un motor termic, care odată realizate  vor asigura atât capacitatea de funcționare normală, cât și capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului”

a explicat primarul.

Valoarea estimată a acestei investiții este de aproximativ 18 milioane euro inclusiv TVA. În continuare se va trece la desfășurarea procedurii de licitație. Durata de realizare a investiției este estimată la 11 luni, acest lucru însemnând că dacă totul va decurge fără probleme, în iarna 2019 – 2020 acest grup va putea intra în funcțiune.

Aceste investiții nu vor avea un impact asupra prețului gigacaloriei, eventualele elemente de influențare a prețului putând fi doar fluctuațiile prețului gazului sau intenția de a modifica TVA-ul.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult