Categorized | Cultură

Auschwitz – Birkenau, prin lentila liceencei Baranyi Tünde din Oradea!

Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea a pregătit pentru public și pentru turiștii care vizitează orașul, în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” și Muzeul Orașului Oradea – Complex Muzeal, o nouă expoziție de artă fotografică în Cetatea Oradea. De această dată, pe simezele Galeriei de studio „Ștefan Vilidár István” (Corpul C, etajul I) vor fi instalate lucrările artistei fotograf  Baranyi Tünde din Oradea.

Expoziția personală intitulată „Debut” a fost alcătuită din cele mai recente 42 de creații ale tinerei artiste fotograf şi cuprinde mai multe genuri ale artei fotografice preferate de către aceasta: portrete, peisaje, eseuri, reportaj și  natură statică. O mare parte a expoziției a fost alcătuită din fotografiile realizate în Lagărul de concentrare de la Auschwitz – Birkenau, în luna mai, când a participat la o excursie cu părinții ei în aceast trist loc al istoriei.

Pasiunea pentru fotografie a început în copilărie. În anul 2012, la îndemnul părinților s-a înscris și a absolvit  cursul de tehnică și artă fotografică organizat de Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea sub conducerea cunoscutului artist fotograf Ştefan Tóth.

După absolvirea cursului a devenit membru al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” cu sediul în Cetatea Medievală Oradea. A participat la mai multe saloane naționale și internaționale de artă fotografică.

Este elevă în clasa X D, al Liceului Teorteric „Ady Endre” din Oradea. În paralel este și cântăreața de muzică populară maghiară, respectiv distinsă cu premiul I la Concursul Național de profil din România. Juriile de peste granițele țării au distins talentui ei cu mai multe premii internaționale.

Tânăra artist fotograf declară că „Am ajuns într-o lume a trecutului, care există și în prezent. Spațiile goale ne terzesc la o realitate neîndurătoare. Într-un timp scurt am avut posibilitatea de a înțelege zilele acelora care au trăit acolo. Prin fotografii m-am străduit să redau toate cele văzute și simțite acolo”.

Vernisajul primei expoziții personale va avea loc vineri, 2 noiembrie 2018, ora 18:00 în prezența autoarei. Publicul prezent va fi salutat de către artistul fotograf Christian Filipescu, consilierul Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea. Lucrările vor fi prezentate de  artistul fotograf Ștefan Toth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Momentele muzicale vor fi oferite de artiștii Alexandrina Chelu (voce) și  Florian Chelu (chitară), care vor interpreta mai multe piese muzicale din repertoril israelian. În cadrul vernisajului vor evolua și elevele Halász Dóra  clasa  X. D a Liceului Teoretic „Ady Endre” din Oradea, respectiv Bacsó Eszter elevă în clasa V la Școala Generală din Săcuieni.

Noua expoziție organizată sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art” va rămâna la dispoziția publicului vizitator până la data de 15 noiembrie 2018, între orele 08:00 – 20:00, accesul fiind gratuit.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult