Categorized | Cultură

Auschwitz – Birkenau, prin lentila liceencei Baranyi Tünde din Oradea!

Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea a pregătit pentru public și pentru turiștii care vizitează orașul, în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” și Muzeul Orașului Oradea – Complex Muzeal, o nouă expoziție de artă fotografică în Cetatea Oradea. De această dată, pe simezele Galeriei de studio „Ștefan Vilidár István” (Corpul C, etajul I) vor fi instalate lucrările artistei fotograf  Baranyi Tünde din Oradea.

Expoziția personală intitulată „Debut” a fost alcătuită din cele mai recente 42 de creații ale tinerei artiste fotograf şi cuprinde mai multe genuri ale artei fotografice preferate de către aceasta: portrete, peisaje, eseuri, reportaj și  natură statică. O mare parte a expoziției a fost alcătuită din fotografiile realizate în Lagărul de concentrare de la Auschwitz – Birkenau, în luna mai, când a participat la o excursie cu părinții ei în aceast trist loc al istoriei.

Pasiunea pentru fotografie a început în copilărie. În anul 2012, la îndemnul părinților s-a înscris și a absolvit  cursul de tehnică și artă fotografică organizat de Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea sub conducerea cunoscutului artist fotograf Ştefan Tóth.

După absolvirea cursului a devenit membru al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” cu sediul în Cetatea Medievală Oradea. A participat la mai multe saloane naționale și internaționale de artă fotografică.

Este elevă în clasa X D, al Liceului Teorteric „Ady Endre” din Oradea. În paralel este și cântăreața de muzică populară maghiară, respectiv distinsă cu premiul I la Concursul Național de profil din România. Juriile de peste granițele țării au distins talentui ei cu mai multe premii internaționale.

Tânăra artist fotograf declară că „Am ajuns într-o lume a trecutului, care există și în prezent. Spațiile goale ne terzesc la o realitate neîndurătoare. Într-un timp scurt am avut posibilitatea de a înțelege zilele acelora care au trăit acolo. Prin fotografii m-am străduit să redau toate cele văzute și simțite acolo”.

Vernisajul primei expoziții personale va avea loc vineri, 2 noiembrie 2018, ora 18:00 în prezența autoarei. Publicul prezent va fi salutat de către artistul fotograf Christian Filipescu, consilierul Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea. Lucrările vor fi prezentate de  artistul fotograf Ștefan Toth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Momentele muzicale vor fi oferite de artiștii Alexandrina Chelu (voce) și  Florian Chelu (chitară), care vor interpreta mai multe piese muzicale din repertoril israelian. În cadrul vernisajului vor evolua și elevele Halász Dóra  clasa  X. D a Liceului Teoretic „Ady Endre” din Oradea, respectiv Bacsó Eszter elevă în clasa V la Școala Generală din Săcuieni.

Noua expoziție organizată sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art” va rămâna la dispoziția publicului vizitator până la data de 15 noiembrie 2018, între orele 08:00 – 20:00, accesul fiind gratuit.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult