Categorized | Cultură

Auschwitz – Birkenau, prin lentila liceencei Baranyi Tünde din Oradea!

Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea a pregătit pentru public și pentru turiștii care vizitează orașul, în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” și Muzeul Orașului Oradea – Complex Muzeal, o nouă expoziție de artă fotografică în Cetatea Oradea. De această dată, pe simezele Galeriei de studio „Ștefan Vilidár István” (Corpul C, etajul I) vor fi instalate lucrările artistei fotograf  Baranyi Tünde din Oradea.

Expoziția personală intitulată „Debut” a fost alcătuită din cele mai recente 42 de creații ale tinerei artiste fotograf şi cuprinde mai multe genuri ale artei fotografice preferate de către aceasta: portrete, peisaje, eseuri, reportaj și  natură statică. O mare parte a expoziției a fost alcătuită din fotografiile realizate în Lagărul de concentrare de la Auschwitz – Birkenau, în luna mai, când a participat la o excursie cu părinții ei în aceast trist loc al istoriei.

Pasiunea pentru fotografie a început în copilărie. În anul 2012, la îndemnul părinților s-a înscris și a absolvit  cursul de tehnică și artă fotografică organizat de Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea sub conducerea cunoscutului artist fotograf Ştefan Tóth.

După absolvirea cursului a devenit membru al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” cu sediul în Cetatea Medievală Oradea. A participat la mai multe saloane naționale și internaționale de artă fotografică.

Este elevă în clasa X D, al Liceului Teorteric „Ady Endre” din Oradea. În paralel este și cântăreața de muzică populară maghiară, respectiv distinsă cu premiul I la Concursul Național de profil din România. Juriile de peste granițele țării au distins talentui ei cu mai multe premii internaționale.

Tânăra artist fotograf declară că „Am ajuns într-o lume a trecutului, care există și în prezent. Spațiile goale ne terzesc la o realitate neîndurătoare. Într-un timp scurt am avut posibilitatea de a înțelege zilele acelora care au trăit acolo. Prin fotografii m-am străduit să redau toate cele văzute și simțite acolo”.

Vernisajul primei expoziții personale va avea loc vineri, 2 noiembrie 2018, ora 18:00 în prezența autoarei. Publicul prezent va fi salutat de către artistul fotograf Christian Filipescu, consilierul Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea. Lucrările vor fi prezentate de  artistul fotograf Ștefan Toth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Momentele muzicale vor fi oferite de artiștii Alexandrina Chelu (voce) și  Florian Chelu (chitară), care vor interpreta mai multe piese muzicale din repertoril israelian. În cadrul vernisajului vor evolua și elevele Halász Dóra  clasa  X. D a Liceului Teoretic „Ady Endre” din Oradea, respectiv Bacsó Eszter elevă în clasa V la Școala Generală din Săcuieni.

Noua expoziție organizată sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art” va rămâna la dispoziția publicului vizitator până la data de 15 noiembrie 2018, între orele 08:00 – 20:00, accesul fiind gratuit.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4260 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult