Categorized | Cultură

Cea de-a doua premieră a stagiunii: „Avalanșa”, de Tuncer Cücenoğlu!

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria se pregătește de cea de-a doua premieră a stagiunii 2018-2019: „Avalanșa”, de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Petru Vutcărău, care va avea loc miercuri, 21 și joi, 22 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare (cu publicul pe scenă).

Autorul textului – Tuncer Cücenoğlu – este un dramaturg turc contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor Turci și profesor de dramaturgie la MSM (Müjdat Gezen Art Center) din Istanbul. Este câștigătorul a peste 25 de premii, iar textele sale sunt traduse în numeroase limbi și fac parte din repertoriile unor companii de teatru prestigioase din întreaga lume. Textul „Avalanșa”, cel mai de succes dintre creațiile literare ale lui Tuncer Cücenoğlu, este inspirat din povestea reală a locuitorilor unui mic sat din estul Anatoliei, înconjurat de munți.

Acolo, oamenilor le este permis să facă zgomot doar trei luni pe an, iar în celelalte nouă luni totul trebuie să se desfășoare în liniște, deoarece chiar și cel mai mic sunet ar putea declanșa o avalanșă.

„Avalanșa este o poveste despre frică, dar și despre trecut și viitor, tradiția conservatoare și schimbarea mentalităților. Tuncer Cücenoğlu a imaginat o istorie anxioasă și simbolică: într-o comunitate cu reguli stricte o persoană poate fi ucisă dacă pune în pericol viața celorlalți.

Legea după care moartea este evitată prin moarte provoacă alte întrebări: despre morala socială, despre încremenirea în tradiție, despre aspirația spre o viață liberă și neconstrânsă.

Așa e intriga aici, dar tema poate reverbera mult mai departe, chiar spre realitățile convulsive ale civilizației de azi…”

susține criticul de teatru Claudiu Groza, recent cooptat în echipa Teatrului Regina Maria.

Regia spectacolului îi aparține reputatului om de teatru Petru Vutcărău, prieten vechi al teatrului din Oradea. Fondator al Teatrului Eugene Ionesco din Chișinău – împreună cu câțiva proaspeți absolvenți ai Școli de teatru „Șciuikin” din Moscova, printre care și Elvira Rîmbu – eforturile sale dedicate teatrului s-au materializat în spectacole regizate excepțional și numeroase premii. Se află la cea de-a șasea colaborare cu actorii teatrului din Oradea, iar obiectivul său în ceea ce privește proiectul „Avalanșa” este să realizeze

„un spectacol în care pe lângă text să vorbească și imaginile, care să dea de gândit spectatorilor, pentru că sunt multe lucruri în ziua de azi la care ar trebui să ne gândim. „Avalanșa” e o piesă despre frică, despre individ și comunitate, despre tradiție și schimbare, despre pedeapsă și salvare – și îmi doresc ca spectacolul să le cuprindă pe toate.”

Dramatizarea textului îi aparține lui Claudiu Groza, decorul spectacolului este realizat de Ianis Vasilatos, iar costumele de Amalia Buie.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Petre Ghimbășan (Bătrânul), Corina Cernea (Bătrâna), Consuela Egyed (Tânăra), Ciprian Ciuciu (Tânărul), Șerban Borda (Bărbatul), Gabriela Codrea (Femeia), Mirela Lupu (Moașa), Andrian Locovei (Președintele Comitetului), Anca Sigmirean (Membră a Comitetului), Georgia Căprărin (Fantoma fetei moarte), Alin Stanciu (Fantoma fratelui bătrânului) și Ion Ruscuț (Gardian 2), cărora li se alătură Ionică Lianu Popa (Copilul), Cristian Segărceanu (Gardian 2) și Nicolae Segărceanu (Membru al Comitetului) în roluri de figurație.

Premiera se joacă cu casa închisă, însă spectatorii sunt așteptați cu drag la următoarele reprezentații, care vor avea loc în 5 și 6 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare, cu publicul pe scenă.

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00 – 13:00. Acestea pot fi cumpărate şi cu o oră înainte spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, poate fi utilizat numărul de telefon: 0372.368.475.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4269 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult