Categorized | Cultură

Cea de-a doua premieră a stagiunii: „Avalanșa”, de Tuncer Cücenoğlu!

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria se pregătește de cea de-a doua premieră a stagiunii 2018-2019: „Avalanșa”, de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Petru Vutcărău, care va avea loc miercuri, 21 și joi, 22 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare (cu publicul pe scenă).

Autorul textului – Tuncer Cücenoğlu – este un dramaturg turc contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor Turci și profesor de dramaturgie la MSM (Müjdat Gezen Art Center) din Istanbul. Este câștigătorul a peste 25 de premii, iar textele sale sunt traduse în numeroase limbi și fac parte din repertoriile unor companii de teatru prestigioase din întreaga lume. Textul „Avalanșa”, cel mai de succes dintre creațiile literare ale lui Tuncer Cücenoğlu, este inspirat din povestea reală a locuitorilor unui mic sat din estul Anatoliei, înconjurat de munți.

Acolo, oamenilor le este permis să facă zgomot doar trei luni pe an, iar în celelalte nouă luni totul trebuie să se desfășoare în liniște, deoarece chiar și cel mai mic sunet ar putea declanșa o avalanșă.

„Avalanșa este o poveste despre frică, dar și despre trecut și viitor, tradiția conservatoare și schimbarea mentalităților. Tuncer Cücenoğlu a imaginat o istorie anxioasă și simbolică: într-o comunitate cu reguli stricte o persoană poate fi ucisă dacă pune în pericol viața celorlalți.

Legea după care moartea este evitată prin moarte provoacă alte întrebări: despre morala socială, despre încremenirea în tradiție, despre aspirația spre o viață liberă și neconstrânsă.

Așa e intriga aici, dar tema poate reverbera mult mai departe, chiar spre realitățile convulsive ale civilizației de azi…”

susține criticul de teatru Claudiu Groza, recent cooptat în echipa Teatrului Regina Maria.

Regia spectacolului îi aparține reputatului om de teatru Petru Vutcărău, prieten vechi al teatrului din Oradea. Fondator al Teatrului Eugene Ionesco din Chișinău – împreună cu câțiva proaspeți absolvenți ai Școli de teatru „Șciuikin” din Moscova, printre care și Elvira Rîmbu – eforturile sale dedicate teatrului s-au materializat în spectacole regizate excepțional și numeroase premii. Se află la cea de-a șasea colaborare cu actorii teatrului din Oradea, iar obiectivul său în ceea ce privește proiectul „Avalanșa” este să realizeze

„un spectacol în care pe lângă text să vorbească și imaginile, care să dea de gândit spectatorilor, pentru că sunt multe lucruri în ziua de azi la care ar trebui să ne gândim. „Avalanșa” e o piesă despre frică, despre individ și comunitate, despre tradiție și schimbare, despre pedeapsă și salvare – și îmi doresc ca spectacolul să le cuprindă pe toate.”

Dramatizarea textului îi aparține lui Claudiu Groza, decorul spectacolului este realizat de Ianis Vasilatos, iar costumele de Amalia Buie.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Petre Ghimbășan (Bătrânul), Corina Cernea (Bătrâna), Consuela Egyed (Tânăra), Ciprian Ciuciu (Tânărul), Șerban Borda (Bărbatul), Gabriela Codrea (Femeia), Mirela Lupu (Moașa), Andrian Locovei (Președintele Comitetului), Anca Sigmirean (Membră a Comitetului), Georgia Căprărin (Fantoma fetei moarte), Alin Stanciu (Fantoma fratelui bătrânului) și Ion Ruscuț (Gardian 2), cărora li se alătură Ionică Lianu Popa (Copilul), Cristian Segărceanu (Gardian 2) și Nicolae Segărceanu (Membru al Comitetului) în roluri de figurație.

Premiera se joacă cu casa închisă, însă spectatorii sunt așteptați cu drag la următoarele reprezentații, care vor avea loc în 5 și 6 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare, cu publicul pe scenă.

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00 – 13:00. Acestea pot fi cumpărate şi cu o oră înainte spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, poate fi utilizat numărul de telefon: 0372.368.475.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult