Categorized | Cultură

Maraton fotografic la Oradea. Trei expoziții într-o singură zi!

Asociația Internațională „Euro Foto Art” a organizat sâmbătă, 8 decembrie, un adevărat maraton fotografic, cu nu mai puțin de trei expoziții artistice, la care au participat o mulțime de iubitori ai fotografiei. La fiecare vernisaj, au luat cuvântul dr. Ramona Novicov critic de artă (în limba română) și redactorul Szűcs László, redactorul șef al revistei de cultură „Várad” (în limba maghiară).

Primul vernisaj a debutat la ora 10:00 în Galeria „Ștefan Vilidár István” din Corpul C al Cetății Medievale Oradea. Au participat peste 30 de artiști fotografi din Ungaria: Békéscsaba, Budapest, Biatorbágy, Cegléd, Kenderes, Kisújszállás și Szolnok, respectiv Oradea. Pe simezele cunoscutei Galerii au fost instalate 40 de fotografii realizate de membrii Atelierului de Fotografie „Márvány” din orașul vecin.

La vernisajul expoziției organizate în parteneriat cu Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea și Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a luat cuvântul artistul fotograf Péter Katona președintele Atelierului de Fotografie „Márvány” din Békéscsaba, care a apreciat bunele relații de colaborare și a mulțumit pentru organizarea expoziției.

Momentele muzicale au fost oferite de elevele clasei a VII-a a Liceului din Arte din Oradea, Jakabffy-Ellenes Zselyke și Petrucz Eszter, pregătite de profesoara Georgiana Mircescu. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 20 decembrie 2018, zilnic între orele 08:00 – 20:00. Intrarea este gratuită.

Cel de al doilea vernisaj organizat în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și MAFOSZ (HU) a avut loc la ora 12:00 în sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” din cadrul secției de istorie a Muzeului, unde a avut loc festivitatea de premiere a expoziției intitulată „Țara Bihorului” pitoresc (Festői Biharország).

Cu această ocazie sunt expuse 72 de fotografii monochrom și color realizate de artiștii fotografi din Rimânia și Ungaria la Universitatea de Artă Fotografică de Vară, organizată la începutul lunii iulie 2018.

Cu această ocazie a fost lansat de către președintele MAFOSZ, artistul fotograf Horváth Imre, catalogul color ilustrat cu cele mai reușite imagini realizate în Oradea și județul Bihor, în vara acestui an, de reputați artiști fotografi din ambele țări. Expoziția „Țara Bihorului pitoresc” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe 10 ianuarie 2019, de marți până joi, între orele 09:00 – 17:00

Expoziția concurs intitulată „Evreii din Oradea”

A treia expoziție de artă fotografică organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor și Comunitatea Evreilor din Oradea a fost vernisată tot sâmbătă la ora 16:00, la Sinagoga Neologă „Sion” din Oradea. Pe șevaletele din Sinagogă au fost instalate o selecție de 45 de fotografii monocolor și color acceptate și premiate la Expoziția concurs intitulată „Evreii din Oradea”.

Pentru această competiție organizatorii au primit 117 creații, realizate de 23 artiști fotografi din Arabia Saudită, România și Ungaria. Juriul a acceptat pentru expoziție 50 de creații și a premiat 9 lucrări. În cadrul vernisajului au fost înmânate de către artistul fotograf Ștefan Tóth, medaliile și plachetele „Carol Pop de Szathmári Pap Károly”, câștigătorilor. Momentele muzicale au fost oferite de artiștii Alexandrina și Florian Chelu, care au interpretat mai multe piese din repertoriul Israelian și Românesc.

În cadrul maratonului fotografic a fost prezentată participanților și o proiecție de imagini digitale intitulată „Impresii din Japonia”, însoțită de povestea celori două săptămâni petrecute de către Ștefan Tóth în țara Soarelui Răsare

Merită precizat că, la fiecare vernisaj, au luat cuvântul dr. Ramona Novicov critic de artă (în limba română) și redactorul Szűcs László, redactorul șef al revistei de cultură „Várad” (în limba maghiară). Cele trei expoziții au fost vernisate de către artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult