Categorized | Cultură

Maraton fotografic la Oradea. Trei expoziții într-o singură zi!

Asociația Internațională „Euro Foto Art” a organizat sâmbătă, 8 decembrie, un adevărat maraton fotografic, cu nu mai puțin de trei expoziții artistice, la care au participat o mulțime de iubitori ai fotografiei. La fiecare vernisaj, au luat cuvântul dr. Ramona Novicov critic de artă (în limba română) și redactorul Szűcs László, redactorul șef al revistei de cultură „Várad” (în limba maghiară).

Primul vernisaj a debutat la ora 10:00 în Galeria „Ștefan Vilidár István” din Corpul C al Cetății Medievale Oradea. Au participat peste 30 de artiști fotografi din Ungaria: Békéscsaba, Budapest, Biatorbágy, Cegléd, Kenderes, Kisújszállás și Szolnok, respectiv Oradea. Pe simezele cunoscutei Galerii au fost instalate 40 de fotografii realizate de membrii Atelierului de Fotografie „Márvány” din orașul vecin.

La vernisajul expoziției organizate în parteneriat cu Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea și Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a luat cuvântul artistul fotograf Péter Katona președintele Atelierului de Fotografie „Márvány” din Békéscsaba, care a apreciat bunele relații de colaborare și a mulțumit pentru organizarea expoziției.

Momentele muzicale au fost oferite de elevele clasei a VII-a a Liceului din Arte din Oradea, Jakabffy-Ellenes Zselyke și Petrucz Eszter, pregătite de profesoara Georgiana Mircescu. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 20 decembrie 2018, zilnic între orele 08:00 – 20:00. Intrarea este gratuită.

Cel de al doilea vernisaj organizat în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și MAFOSZ (HU) a avut loc la ora 12:00 în sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” din cadrul secției de istorie a Muzeului, unde a avut loc festivitatea de premiere a expoziției intitulată „Țara Bihorului” pitoresc (Festői Biharország).

Cu această ocazie sunt expuse 72 de fotografii monochrom și color realizate de artiștii fotografi din Rimânia și Ungaria la Universitatea de Artă Fotografică de Vară, organizată la începutul lunii iulie 2018.

Cu această ocazie a fost lansat de către președintele MAFOSZ, artistul fotograf Horváth Imre, catalogul color ilustrat cu cele mai reușite imagini realizate în Oradea și județul Bihor, în vara acestui an, de reputați artiști fotografi din ambele țări. Expoziția „Țara Bihorului pitoresc” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe 10 ianuarie 2019, de marți până joi, între orele 09:00 – 17:00

Expoziția concurs intitulată „Evreii din Oradea”

A treia expoziție de artă fotografică organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor și Comunitatea Evreilor din Oradea a fost vernisată tot sâmbătă la ora 16:00, la Sinagoga Neologă „Sion” din Oradea. Pe șevaletele din Sinagogă au fost instalate o selecție de 45 de fotografii monocolor și color acceptate și premiate la Expoziția concurs intitulată „Evreii din Oradea”.

Pentru această competiție organizatorii au primit 117 creații, realizate de 23 artiști fotografi din Arabia Saudită, România și Ungaria. Juriul a acceptat pentru expoziție 50 de creații și a premiat 9 lucrări. În cadrul vernisajului au fost înmânate de către artistul fotograf Ștefan Tóth, medaliile și plachetele „Carol Pop de Szathmári Pap Károly”, câștigătorilor. Momentele muzicale au fost oferite de artiștii Alexandrina și Florian Chelu, care au interpretat mai multe piese din repertoriul Israelian și Românesc.

În cadrul maratonului fotografic a fost prezentată participanților și o proiecție de imagini digitale intitulată „Impresii din Japonia”, însoțită de povestea celori două săptămâni petrecute de către Ștefan Tóth în țara Soarelui Răsare

Merită precizat că, la fiecare vernisaj, au luat cuvântul dr. Ramona Novicov critic de artă (în limba română) și redactorul Szűcs László, redactorul șef al revistei de cultură „Várad” (în limba maghiară). Cele trei expoziții au fost vernisate de către artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4259 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult