Categorized | Politică

Schimbarea României începe cu implicarea fiecăruia dintre noi!

„Doar plătitori de taxe și impozite sau cetățeni cu drepturi depline?”, așa s-a numit dezbaterea de marți, 22 ianuarie 2019, cu fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu și judecătorul Cristi Dănileț. Deși au fost abordate multe subiecte, ideea centrală care s-a desprins a fost aceea că starea de lucruri din România trebuie schimbată și de sus în jos, prin implicare în politică.

În jur de 170 de persoane au participat marți, de la ora 18.00, la evenimentul-dezbatere „Doar plătitori de taxe și impozite sau cetățeni cu drepturi depline?”, organizat de Asociația Platforma Oradea Civică 2017.

„În ultimii doi ani am devenit mai mult plătitori de taxe, în timp ce drepturile noastre sunt doar pe hârtie”

a spus, încă de la începutul dezbaterii, președintele Oradea Civică, Sebastian Duma. A urmat apoi prezentarea celorlalți membri ai Asociației.

„Schimbarea trebuie să înceapă și de sus, acolo unde se fac regulile”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit pe scurt despre ce l-a determinat să facă politică și cum crede că s-ar putea schimba lucrurile.

„România din care am plecat eu în 2001, era România cenușie a lui Adrian Năstase. Câțiva ani nu m-am uitat înapoi. La sfârșitul lui 2015, când a avut loc tragedia de la Colectiv, am încercat să ajut cât am putut. Am fost chiar translator în limba germană pentru medici și pacienți. Am reușit să ajut câțiva oameni să meargă în Germania pentru a face operații.

Atunci am descoperit o altă Românie. Oameni care nu dădeau doi bani pe politică, pe Guvern, care se focusau pe ce era important, pentru a ajuta. Eu am crezut mereu că schimbarea poate veni de aici. De la oameni profesioniști și competenți, de la ONG-uri, de la lideri cărora nu le este frică să înceapă o afacere, de la administrații locale care funcționează bine.

Sunt ca niște insulițe care trebuie unite pentru a schimba în bine România. Din păcate, astăzi nu mai cred asta. Cred că schimbarea trebuie să înceapă și de sus. Acolo unde se fac regulile și sunt jumătate din resursele noastre. Și cred că aș greși dacă nu mi-ași folosi calitățile și imaginea bună pe care o am pentru a ajuta cât mai multă lume”

a spus, printre altele, Vlad Voiculescu.

„Fără justiție mergem spre dictatură!”

Cristi Dănileț a fost, la fel ca Voiculescu, primit cu aplauze de orădeni.

„Una dintre greșelile cele mai mari pe care le facem este aceea că confundăm instituțiile cu oamenii”, a spus judecătorul care mai apoi a scos o Constituție mică, tricoloră, și a arătat-o publicului: „scrie undeva, aici, Guvernul Dăncilă? Scrie Guvernul României. Oamenii și instituțiile sunt lucruri total diferite.

Cei din Parlament au ajuns acolo ilegitim? Faptul că alegem să ne conducă infractori, înseamnă că… atât putem! Foarte mulți dintre parlamentari nu sunt infractori dar o bună parte din ei se molipsesc de la ceilalți. Statisticile și numărul cazurilor anchetate în ultimii ani în România, ne arată o realitate dură: România este infestată de corupție în toate ungherele și straturile ei sociale.

Din punctul meu de vedere, soluția nu ar fi să ne alăturăm celor 350 de oameni care părăsesc zilnic țara. Soluția ar fi să îmbunătățim România, mă feresc să folosesc cuvântul reformă. Și o putem îmbunătăți atât de jos în sus cât și de sus în jos. E clar că nu toți putem fi lideri. O parte din dumneavoastră vor candida și vor ajunge în funcții cheie. Important este ce veți face acolo.

O altă parte se poate implica civic. OUG 13 a fost, în fapt, actul de naștere al democrației participative în România. Românii au descoperit că se pot implica, că pot schimba lucruri, că pot face asta nu doar odată la patru ani. Pe asta se poate construi. Eu, personal, de câțiva ani am un proiect pe care îl duc mai departe împreună cu câțiva colegi „Educație juridică pentru liceeni”. Nu este sposnorizat de nimeni, tocmai de aceea vă invit să donați cei 2% pentru a-l duce mai departe.

Fac acest proiect pentru că este important ca cei care ne vor plăti pensiile peste 10-20 de ani să cunoască ce e justiția, democrația și să pună umărul la o România mai bună. Trebuie să fim conștienți cu toții că dacă dispare justiția, se duce dracului toată șandramaua. Fără justiție mergem spre dictatură. Iar soluția nu vine aici de la mine sau de la Vlad Voiculescu, soluția vine de la dumneavostră. Fiți parte a unei soluții”

a spus Cristi Dănileț.

A urmat apoi întrebările adresate de public și răspunsurile invitaților.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4270 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult