Categorized | Oradea

Proiecte pe infrastructură. Drum nou de la Rulikowski spre Aeroport!

Primăria Municipiului Oradea lucrează la trei proiecte noi pe infrastructură, menite să ajute, în principal, la fluidizarea traficului. Se doreşte lărgirea traversării pe sub calea ferată din zona Matei Corvin, prelungirea drumului care leagă Oradea de Sântandrei şi realizarea unei legături suplimentare cu DN79 Oradea – Arad.

Primul proiect vizează lărgirea traversării pe sub calea ferată din zona Matei Corvin, de la două, la patru benzi. În acest moment, înălțimea pasajului este puțin peste 4 metri, iar Primăria vrea să îl înalțe la 5 metri, pentru a nu mai exista restricții pentru tiruri. Se lucrează deja la studiul de fezabilitate, iar municipalitatea speră să îl finalizeze în trei luni, în primăvară să obțină documentația de la CFR, iar anul viitor să înceapă lucrarea. Valoarea proiectului va fi puțin peste un milion de euro. Conform aceleiași surse, pentru realizarea lucrării se vor face și exproprieri, dar doar de terenuri.

Al doilea proiect de investiții vizează prelungirea drumului care leagă Oradea de Sântandrei – etapa a II-a. La intersecția dintre Centura Oradea și strada Cazaban există o trecere peste calea ferată, la intrare pe drumul nou de legătură executat cu comuna Sântandrei. Primăria vrea ca drumul de legătură să se lege cu orașul, fără să mai traverseze calea ferată sau centura.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, din girația de după trecerea de cale ferată se propune executarea unui drum nou de 973 metri, care să se apropie de zona malului Crișului Repede,

„să treacă pe sub cele două linii de cale ferată, cu un pasaj pe sub acel rambleu, să treacă apoi pe sub șoseaua de centură în zona străzii Podului tot cu un pasaj pe sub rambleu și să iasă în Cazaban prin spatele benzinăriei OMV și pe lângă actuala Piață Ioșia, cu o bretea pentru cei care doresc să vireze dreapta pe centură, ca să nu aglomereze girația din zona Cazaban și cu altă bretea pentru cei care doresc să intre în oraș și să vireze stânga”.

Cele două pasaje subterane vor avea o lungime de 32 de metri, respectiv 34 metri și o înălțime de 3,5 m, fiind destinate doar traficului ușor.

Proiectul este momentan în lucru, urmând ca în primăvară, după obținerea tuturor avizelor, să fie finalizat studiul de fezabilitate.

Pentru realizarea lui, Primăria Oradea vrea să găsească o sursă de finanțare europeană împreună cu comuna Sântandrei, iar dacă nu se va reuși, atunci lucrările se vor face din bugetele proprii.

Legătură nouă între centură și DN79 Oradea – Arad

Al treilea proiect de infrastructură vizează realizarea unei legături suplimentare cu DN79 Oradea – Arad, în zona aeroportului și șoselei de centură, strada Ogorului, de la girația care este situată la ieșirea pe centură, lângă Cimitirul Rulikowski și Cartierul Europa. Actualul drum, care duce la piața de vechituri, va continua pe lângă piață, scopul fiind de a se lega cu drumul din spatele centrului comercial Era Shopping Park, care face legătura directă cu Oradea-Arad.

Drumul va fi acoperit în zona culoarului de aterizare al aeroportului, la o distanță de aproximativ 700 metri de capătul pistei de aterizare, acoperit cu instalație de protecție pentru lumini, care să nu permită farurilor de la mașini să interfereze cu instalația de semnalizare a aeroportului.

„Avem un acord de principiu din partea Autorităților Aeronautice pentru realizarea acestui drum acoperit. El trebuie să respecte în principal două reguli: să nu depășească partea superioară a drumului, inclusiv nivelul camioanelor care ar trece acolo, nivelul pistei, și, de asemenea, să fie sub nivelul instalației de balizaj, instalației de iluminare-semnalizare a aeroporului, care este amplasată în această zonă.

În momentul de față realizăm studiile geotehnice și topografice, în așa fel încât să vedem care este nivelul apei în subteran, pentru că de acest nivel va depinde și sistemul de construcție.

Estimăm că, dacă totul va fi în regulă, în termen de aproximativ două luni de zile vom avea studiile de fezabilitate, inclusiv acordul de la Autoritatea Aeronautică și vom putea să promovăm acest proiect în perioada următoare, în așa fel încât, odată cu realizarea tuturor lucrărilor din această zonă, legătura dintre Leroy Merlin, Piața 100, această girație și legătura dintre intrarea în Parcul Industrial II și pasajul de pe strada Thurzó Sándor, întreaga zonă să fie mult mai bine conectată traficului”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Acest proiect urmează să fie realizat din bugetele locale, fiind în gestiunea Zonei Metropolitane Oradea.

„Dacă toate lucrurile vor fi în bună regulă, în primăvara acestui an vom avea aceste trei proiecte gata de promovat și de aprobat în ședințele de Consiliu”

a adăugat primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4270 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult