Categorized | Oradea

Parcul Științific și Tehnologic Bihor, tot mai aproape de realizare!

În scopul creării unei infrastructuri de inovare și transfer tehnologic în Bihor, Consiliul Județean, împreună cu Universitatea din Oradea, a pus bazele unui Parc Științific și Tehnologic. Marți, 12 februarie, a fost semnat contractul de asociere și acordul de parteneriat între membri.

La sediul Consiliului Județean Bihor au fost semnate contractul de asociere în participațiune între U.A.T. Județul Bihor – Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea și Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A., respectiv acordul de parteneriat între cele trei părți și Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor S.R.L.

Semnatarii documentelor au fost Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, Constatin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Marius Mudura, directorul Societății Parcuri Industriale Bihor și Cosmin Szigeti, directorul Societății Parc Științific și Tehnologic Bihor.

Parcul urmează să fie amplasat pe un teren care aparține Consiliului Județean Bihor, situat pe strada Ceyrat, nr.4, în spatele Facultății de Științe Socio – Umane. Acesta va avea peste 40 de laboratoare și se înființează în scopul ultilizării rezultatelor activităților de cercetare și aplicării tehnologiilor avansate în economie și în scopul creșterii participării instituțiilor de învățământ superior acreditate și a unităților de cercetare – dezvoltare în procesul de dezvoltare economico – socială prin știință și tehnologie.

„Ne dorim construirea în 18 luni a unei clădiri cu o suprafață desfășurată de 5.417.78 mp, dotată cu mobilier și echipamente de cercetare, plus amenajarea unei parcări de 63 de locuri. Scopul este prestarea de către Universitate a unor servicii de transfer tehnologic către agenții economici din Bihor.

Vorbim aici despre transfer tehnologic în domenii variate cum este eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și Securitate, Sănătate, Bioeconomie, Energie, Mediu și schimbări climatice. Bugetul proiectului este de aproximativ 7 milioane de euro. Beneficiari ai proiectului vor fi companiile din Oradea, județul Bihor și regiunea Nord-Vest, care își desfășoară activitatea atât în Parcurile Industriale cât și în afara acestora.

Se dorește crearea unor centre de cercetare private și publice (prin utilizarea infrastructurii și a serviciilor nou create și prin comercializarea rezultatelor cercetării), Start-up-uri, Spin-off-uri – prin accesul la infrastructura de birouri și utilități precum și accesul la laboratoare și echipamente tehnice, sprijinirea doctoranzilor și cercetătorilor – prin accesul la locuri de muncă în domeniul CDI”

susținea în cadrul unei conferințe organizată la sfârșitul anului 2018, Constantin Bungău care sublinia că, în acest fel, Universitatea își va atinge una din țintele cele mai importante, producerea de inovare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult