Categorized | Actualitate, Oradea

Parcul Științific și Tehnologic Bihor, tot mai aproape de realizare!

În scopul creării unei infrastructuri de inovare și transfer tehnologic în Bihor, Consiliul Județean, împreună cu Universitatea din Oradea, a pus bazele unui Parc Științific și Tehnologic. Marți, 12 februarie, a fost semnat contractul de asociere și acordul de parteneriat între membri.

La sediul Consiliului Județean Bihor au fost semnate contractul de asociere în participațiune între U.A.T. Județul Bihor – Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea și Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A., respectiv acordul de parteneriat între cele trei părți și Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor S.R.L.

Semnatarii documentelor au fost Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, Constatin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Marius Mudura, directorul Societății Parcuri Industriale Bihor și Cosmin Szigeti, directorul Societății Parc Științific și Tehnologic Bihor.

Parcul urmează să fie amplasat pe un teren care aparține Consiliului Județean Bihor, situat pe strada Ceyrat, nr.4, în spatele Facultății de Științe Socio – Umane. Acesta va avea peste 40 de laboratoare și se înființează în scopul ultilizării rezultatelor activităților de cercetare și aplicării tehnologiilor avansate în economie și în scopul creșterii participării instituțiilor de învățământ superior acreditate și a unităților de cercetare – dezvoltare în procesul de dezvoltare economico – socială prin știință și tehnologie.

„Ne dorim construirea în 18 luni a unei clădiri cu o suprafață desfășurată de 5.417.78 mp, dotată cu mobilier și echipamente de cercetare, plus amenajarea unei parcări de 63 de locuri. Scopul este prestarea de către Universitate a unor servicii de transfer tehnologic către agenții economici din Bihor.

Vorbim aici despre transfer tehnologic în domenii variate cum este eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și Securitate, Sănătate, Bioeconomie, Energie, Mediu și schimbări climatice. Bugetul proiectului este de aproximativ 7 milioane de euro. Beneficiari ai proiectului vor fi companiile din Oradea, județul Bihor și regiunea Nord-Vest, care își desfășoară activitatea atât în Parcurile Industriale cât și în afara acestora.

Se dorește crearea unor centre de cercetare private și publice (prin utilizarea infrastructurii și a serviciilor nou create și prin comercializarea rezultatelor cercetării), Start-up-uri, Spin-off-uri – prin accesul la infrastructura de birouri și utilități precum și accesul la laboratoare și echipamente tehnice, sprijinirea doctoranzilor și cercetătorilor – prin accesul la locuri de muncă în domeniul CDI”

susținea în cadrul unei conferințe organizată la sfârșitul anului 2018, Constantin Bungău care sublinia că, în acest fel, Universitatea își va atinge una din țintele cele mai importante, producerea de inovare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4270 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult