Categorized | Oradea

63 de clădiri cu valoare arhitecturală vor fi reabilitate până la sfârșitul anului!

În perioada 2018 – 2019 Instituția Arhitectului Șef are în vedere reabilitarea a 63 de clădiri cu valoare arhitecturală sau monumente istorice și a clădirilor situate pe 9 străzi care debușează în Piața Unirii, Piața Ferdinand și str. Republicii.

În cadrul bilanțului susținut vineri, 15 februarie 2019, arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș a susținut că se intenționează reabilitarea a 63 de clădiri cu valoare arhitecturală sau monumente istorice.

„Municipiul Oradea este un municipiu care beneficiază de o zestre arhitecturală deosebită, pe care trebuie să o protejăm și trebuie noi, Primăria, prin intermediul Instituției Arhitectului Șef, să asigurăm toate măsurile tehnice, administrative, pentru protejarea acestor obiective.

În acest sens, în momentul în care avem intervenții monumente de arhitectură sau monumente istorice avem o colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură a Județului Bihor. Trebuie respectată legislația în vigoare cu privire la tot ceea ce se execută în legătură cu aceste clădiri”

a subliniat arhitectul-șef.

Un alt proiect câștigat în 2016 de către municipiul Oradea, care se derulează în perioada 2017 – 2019, este cel intitulat „Protejarea si promovarea patrimoniului art-nouveau” și este finanțat în cadrul programului „Transnațional Dunărea”. Acesta urmărește crearea unui set de instrumente care să permită o protecție și o promovare mai eficientă a patrimoniului arhitectural. Astfel, printre altele, Oradea va elabora un plan urbanistic zonal pentru zona construită protejată din centrul orașului și 5 planuri de management pentru clădiri Art-nouveau de valoare deosebită.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult