Categorized | Oradea

63 de clădiri cu valoare arhitecturală vor fi reabilitate până la sfârșitul anului!

În perioada 2018 – 2019 Instituția Arhitectului Șef are în vedere reabilitarea a 63 de clădiri cu valoare arhitecturală sau monumente istorice și a clădirilor situate pe 9 străzi care debușează în Piața Unirii, Piața Ferdinand și str. Republicii.

În cadrul bilanțului susținut vineri, 15 februarie 2019, arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș a susținut că se intenționează reabilitarea a 63 de clădiri cu valoare arhitecturală sau monumente istorice.

„Municipiul Oradea este un municipiu care beneficiază de o zestre arhitecturală deosebită, pe care trebuie să o protejăm și trebuie noi, Primăria, prin intermediul Instituției Arhitectului Șef, să asigurăm toate măsurile tehnice, administrative, pentru protejarea acestor obiective.

În acest sens, în momentul în care avem intervenții monumente de arhitectură sau monumente istorice avem o colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură a Județului Bihor. Trebuie respectată legislația în vigoare cu privire la tot ceea ce se execută în legătură cu aceste clădiri”

a subliniat arhitectul-șef.

Un alt proiect câștigat în 2016 de către municipiul Oradea, care se derulează în perioada 2017 – 2019, este cel intitulat „Protejarea si promovarea patrimoniului art-nouveau” și este finanțat în cadrul programului „Transnațional Dunărea”. Acesta urmărește crearea unui set de instrumente care să permită o protecție și o promovare mai eficientă a patrimoniului arhitectural. Astfel, printre altele, Oradea va elabora un plan urbanistic zonal pentru zona construită protejată din centrul orașului și 5 planuri de management pentru clădiri Art-nouveau de valoare deosebită.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult