Categorized | Oradea

63 de clădiri cu valoare arhitecturală vor fi reabilitate până la sfârșitul anului!

În perioada 2018 – 2019 Instituția Arhitectului Șef are în vedere reabilitarea a 63 de clădiri cu valoare arhitecturală sau monumente istorice și a clădirilor situate pe 9 străzi care debușează în Piața Unirii, Piața Ferdinand și str. Republicii.

În cadrul bilanțului susținut vineri, 15 februarie 2019, arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș a susținut că se intenționează reabilitarea a 63 de clădiri cu valoare arhitecturală sau monumente istorice.

„Municipiul Oradea este un municipiu care beneficiază de o zestre arhitecturală deosebită, pe care trebuie să o protejăm și trebuie noi, Primăria, prin intermediul Instituției Arhitectului Șef, să asigurăm toate măsurile tehnice, administrative, pentru protejarea acestor obiective.

În acest sens, în momentul în care avem intervenții monumente de arhitectură sau monumente istorice avem o colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură a Județului Bihor. Trebuie respectată legislația în vigoare cu privire la tot ceea ce se execută în legătură cu aceste clădiri”

a subliniat arhitectul-șef.

Un alt proiect câștigat în 2016 de către municipiul Oradea, care se derulează în perioada 2017 – 2019, este cel intitulat „Protejarea si promovarea patrimoniului art-nouveau” și este finanțat în cadrul programului „Transnațional Dunărea”. Acesta urmărește crearea unui set de instrumente care să permită o protecție și o promovare mai eficientă a patrimoniului arhitectural. Astfel, printre altele, Oradea va elabora un plan urbanistic zonal pentru zona construită protejată din centrul orașului și 5 planuri de management pentru clădiri Art-nouveau de valoare deosebită.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult