Categorized | Internaţional

Dacă nu se reorganizează, UE ar putea ajunge la mâna Rusiei, a Chinei sau a Statelor Unite!

Lumea nu stă pe loc. Dacă în urmă cu câteva decenii, existau doi poli importanți de putere care își împărțeau suveranitatea, SUA și Rusia, astăzi lumea a devenit tripolară, prin ascensiunea economică a Chinei. Aceste puteri vor decide totul în viitoarea configurație a planetei iar UE, dacă nu se reorganizează, riscă să ia doar act de ce decid ceilalți, chiar și pentru cetățenii ei. Cel puțin, așa crede fostul președinte al României, Traian Băsescu, invitat marți, 12 martie, la Universitatea din Oradea.

În fașa unei Aule Magna pline, fostul președinte le-a vorbit orădenilor în cadrul conferinței „Viitorul Uniunii Europene. Securitatea pe primul loc” despre eșecul conferinței de la München, despre Rusia și China și importanța integrării țărilor nou-venite în sânul Uniunii Europene.

„Multă lume nu înțelege de ce este o pierdere atât de mare plecarea Marii Britanii din UE. Vorbim aici despre a doua putere economică a Uniunii Europene și despre cea mai mare putere miliară și nucleară din UE.

Sunt două aspecte importante cu care Uniunea va fi mai săracă după Brexit. În plus, Marea Britanie avea multe puncte de vedere și poziții care se potriveau cu cele ale țărilor din Estul UE, era foarte vocală în consolidarea apărării de la granița de Est a Europei. Lucrurile astea vor cântări enorm”

a spus fostul președinte.

Babiloniada de la München

Conform aceleiași surse, Conferința de Securitate de la München, din februarie 2019, a fost o dovadă clară că UE nu va putea fi o putere globală dacă nu va învăța să vorbească pe o singură voce.

„Agenda conferinței de la München a fost încărcată. Retragerea motivată a SUA din tratatul de neproliferare a armelor nucleare a fost unul dintre subiectele dezbătute. La vremea când acest tratat a fost semnat, lumea avea doi poli de putere globală, SUA și Rusia. Între timp, s-a dezvoltat și China. SUA are obligații de securitate în zona Japoniei iar aceste obligații nu pot fi onorate cât timp China, care nu este parte a acordului, își dezvoltă arme nucleare cu rază medie.

La conferință, Germania a propus un nou acord care să includă și China. Evident, aceasta l-a refuzat forțând SUA să se retragă. Situația din Ucraina a rămas fără rezolvare la München. UE a cerut retragerea Rusiei din Crimeea și oprirea influenței în estul Ucrainei, dar Federația Rusă nici nu a vrut să audă de așa ceva.

Acum, Rusia are un portavion la Marea Neagră, Crimeea. O zonă ticsită cu trupe și armament, capabile să ajungă oriunde în zonă. Ce e mai grav, la această conferință fiecare țară a UE a vorbit pe limba ei și și-a transmis propriul mesaj. O dovadă clară că nu avem capacitatea de a deveni al patrulea pol global de putere.

Trebuie să avem politici sociale comune, să învățăm să avem același limbaj. Altfel, vom sfârși prin a nu mai fi luați în seamă de cele trei puteri globale, SUA, China și Rusia. Lumea nu mai este uni sau bipolară. Este tripolară și trebuie să învățăm să facem față. Altfel, vom ajunge în situația ca cele trei puteri globale să ia decizii fără noi, poate și împotriva noastră”

a spus Traian Băsescu.

„Integrarea este singura soluție!”

Pe lângă incapacitatea de a avea un discurs comun, UE este măcinată și de probleme grave din interior.

„Problemele cu migrația, cu securitatea granițelor, cu dezvoltarea unor politici comune în acest sens, problemele cu identitatea, cu faptul că ne simțim cu toții români dar nu europeni, facem doar parte din această structură, cele cu euroscepticismul, toate aceste probleme trebuie rezolvate dacă vrem să contăm.

Dacă rămânem fărâmițați vom trăi consecințele globalizării. Singura soluție este integrarea cât mai profuntă a națiunilor. Dar explicată și asumată de popoarele pe care le reprezentăm. Altfel, UE va rămâne o construcție care ne-a ferit de conflicte după Al Doilea Război Mondial dar care își va pierde statutul și coeziunea”

a spus fostul președinte, care a făcut apoi și o analiză a ce ar fi de făcut pentru accelerarea integrării:

„în primul rând trebuie rezolvată problema cu migrația muncii.

Toți se plâng că au plecat la muncă în Europa 17.000 de medici dar nimeni nu spune că ne-au plecat și 220.000 de ingineri din România și Polonia. Ținerea acestor oameni aici, e un cost pe care statele nou-venite în UE nu îl pot suporta.

Iar el trebuie achitat de țările bogate care profită de acest aspect și care pot face asta. Dacă vrem să vorbim despre o integrare cinstită, ea nu se poate rezuma doar la adoptarea monedei euro sau în contribuția, prin proiecte, la dezvoltarea infrastructurii. Ea trebuie să contribuie și la un sistem de salarizare echitabil.

Crearea unor fonduri speciale pentru forța de muncă activă, pentru diminuarea sărăciei. Și sistemele de taxe trebuie echilibrate. Toate astea, pe toată suprafața și în toate țările UE. Doar așa Uniunea poate evolua spre o structură de genul Statele Unite ale Europei devenind al patrulea pol de putere globală”

a mai spus fostul președinte.

„Nu există prosperitate fără securitatea SUA!”

Targetat pe tema securității, Traian Băsescu a vorbit despre vulnerabilitățile zonei de Est.

„Dacă privim la UE, constatăm că suntem expuși din punctul de vedere al securității. Din Sud, din cauza războaielor, a dispariției unor regimuri dictatoriale, ne confruntăm cu valuri de migranți și instabilitate, mai ales după retragerea SUA. În Est avem o Moldovă vulnerabilă și o Crimee care este un pericol enorm pentru stabilitate.

În Nord, Kaliningradul ține sub presiune toată regiunea și tot flancul NATO. Suntem într-o perioadă de acalmie dar care se poate schimba oricând. Ca orice președinte și eu mi-am făcut o analiză de risc pe securitate. Când este vorba de securitate, și 1% este prea mult. Nimic nu se poate construi fără garantarea securității. Nu există prosperitate fără securitate iar tensionarea relației cu SUA, principalul garant al securității în Europa, este cel mai rău lucru care se poate întâmpla.

UE nu este capabilă să își asingure singură securitatea. În 2017, UE a alocat 220 de miliarde de euro pentru securitate, Federația Rusă 66 de miliarde de dolari iar SUA 710 miliarde de euro. De aceea, Trump a avut dreptate când a spus „vreți securitate? Mai puneți și voi un ban!”.

Vă veți întreba cum poate Rusia, cu o astfel de alocare, să pună probleme? Simplu. Astăzi, mai ales după ieșirea SUA din tratatul de neproliferare, problema se pune în termeni de capabilități nucleare. Singura țară care are ceva capabilități, dar nu suficiente, era Marea Britanie care tocmai pleacă. SUA este singura țară care poate descuraja Rusia.

Naivii care cred că ne putem apăra singuri ar trebui să analizeze mai bine situația. De aceea, joaca de-a armata europeană nu este doar iluzorie ci și riscantă. Avem nevoie de o aramată europeană dar doar complementară NATO. Securitatea este garanția că putem ajunge la prosperitate iar ea nu este posibilă fără SUA”

a mai spus Traian Băsescu.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4427 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult