Categorized | Internaţional

Presa liberă, un vis în Rusia și China. Ungaria le calcă pe urme!

În clasamentul Reporteri fără Frontiere, pe anul 2018, privind „Libertatea de informare”, Rusia este pe locul 148, iar China pe 176 din 180 de țări. Ungaria este pe locul 77 iar România pe 44. Mai rău este că statul chinez depune eforturi pentru influenţarea presei din străinătate în scopul impunerii propriei ideologii şi contracarării criticilor.

Cam atât despre paradisul tehnologic și democratic din China. Dincolo de eforturile constante de a se promova ca o țară civilizată și plină de oportunități, China rămâne la bază o țară opacă și lipsită de drepturi fundamentale, în care omul este controlat din aproape toate punctele de vedere.

Conform clasamentului făcut de Reporteri fără Frontiere, pe primul loc se află Norvegia (7,63 puncte), urmată de Suedia, Olanda, Finlanda şi Elveţia. Statele Unite ocupă locul 45, imediat după România, Franţa este pe poziţia 33, Marea Britanie pe 40, Italia este pe 46, iar Ungaria pe 73.

Spre finalul clasamentului se află Rusia – 148 și China pe 176. Pe ultimele locuri se află Siria (177), Turkmenistan (178), Eritreea (179) şi Coreea de Nord (180).

Pe model Sputnik și Russia Today

În raportul intitulat „Încercarea Chinei de a institui o nouă ordine mondială la nivelul presei”, organizaţia Reporteri fără Frontiere investighează strategia Beijingului de a exercita control asupra informaţiilor dincolo de frontierele sale, un proiect care constituie o ameninţare la adresa libertăţii presei în întreaga lume.

China depune eforturi în afara frontierelor sale pentru a impune un vocabular „corect din punct de vedere ideologic”, în scopul contracarării criticilor şi ascunderii capitolelor negre din istoria sa.

Printre strategiile utilizate de China în acest sens se numără „modernizarea postului internaţional de televiziune, cumpărarea masivă de spaţiu publicitar în presa internaţională, acţiuni de infiltrare în presa internaţională, dar şi masive acte de şantaj, intimidare şi hărţuire”, precizează raportul.

„Potrivit regimului de la Beijing, jurnaliştii nu au rolul de a fi o contraputere, ci mai degrabă de a servi propagandei ţărilor. Dacă sistemele democratice nu opun rezistenţă, Beijingul îşi va impune perspectivele şi propaganda, care sunt ameninţări la adresa jurnalismului şi democraţiei”

afirmă Christophe Deloire, secretarul general al organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult