Categorized | Internaţional

Presa liberă, un vis în Rusia și China. Ungaria le calcă pe urme!

În clasamentul Reporteri fără Frontiere, pe anul 2018, privind „Libertatea de informare”, Rusia este pe locul 148, iar China pe 176 din 180 de țări. Ungaria este pe locul 77 iar România pe 44. Mai rău este că statul chinez depune eforturi pentru influenţarea presei din străinătate în scopul impunerii propriei ideologii şi contracarării criticilor.

Cam atât despre paradisul tehnologic și democratic din China. Dincolo de eforturile constante de a se promova ca o țară civilizată și plină de oportunități, China rămâne la bază o țară opacă și lipsită de drepturi fundamentale, în care omul este controlat din aproape toate punctele de vedere.

Conform clasamentului făcut de Reporteri fără Frontiere, pe primul loc se află Norvegia (7,63 puncte), urmată de Suedia, Olanda, Finlanda şi Elveţia. Statele Unite ocupă locul 45, imediat după România, Franţa este pe poziţia 33, Marea Britanie pe 40, Italia este pe 46, iar Ungaria pe 73.

Spre finalul clasamentului se află Rusia – 148 și China pe 176. Pe ultimele locuri se află Siria (177), Turkmenistan (178), Eritreea (179) şi Coreea de Nord (180).

Pe model Sputnik și Russia Today

În raportul intitulat „Încercarea Chinei de a institui o nouă ordine mondială la nivelul presei”, organizaţia Reporteri fără Frontiere investighează strategia Beijingului de a exercita control asupra informaţiilor dincolo de frontierele sale, un proiect care constituie o ameninţare la adresa libertăţii presei în întreaga lume.

China depune eforturi în afara frontierelor sale pentru a impune un vocabular „corect din punct de vedere ideologic”, în scopul contracarării criticilor şi ascunderii capitolelor negre din istoria sa.

Printre strategiile utilizate de China în acest sens se numără „modernizarea postului internaţional de televiziune, cumpărarea masivă de spaţiu publicitar în presa internaţională, acţiuni de infiltrare în presa internaţională, dar şi masive acte de şantaj, intimidare şi hărţuire”, precizează raportul.

„Potrivit regimului de la Beijing, jurnaliştii nu au rolul de a fi o contraputere, ci mai degrabă de a servi propagandei ţărilor. Dacă sistemele democratice nu opun rezistenţă, Beijingul îşi va impune perspectivele şi propaganda, care sunt ameninţări la adresa jurnalismului şi democraţiei”

afirmă Christophe Deloire, secretarul general al organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult