Categorized | Internaţional

O Coca-Cola la Oradea va avea același gust ca la Berlin!

Negociatorii Uniunii Europene au ajuns la un acord cu marile companii în privința așa-numitului dublu standard calitativ al produselor cu branduri identice vândute cu ingrediente diferite pe piețe diferite. Astfel, produsele de zi cu zi, de la Coca-Cola la produse de igienă corporală, vor avea aceleași ingrediente pe toate piețele din țările Uniunii Europene, susține Politico, într-un articol preluat de G4Media.

Conform noilor reguli agreate la sfârșitul liunii martie, 2019, practica calității diferențiate va fi considerată o practică comercială „neloială”, iar companiile care vor viola aceste reguli riscă amenzi de până la 4% din cifra de afaceri.

Regulile, care fac parte dintr-o reformă legislativă extinsă, sunt în pregătire de câțiva ani după un efort de lobby susținut din partea țărilor din blocul estic, neconsiderate importante de către statele occidentale.

Țările din Est au demonstrat însă, pe baza unui studiu din 2015, că alimentele au calitate diferite în țările lor comparativ cu cele din Occident. Bucățile de pește Iglo, spre exemplu, conțin cu 7% mai puțin pește când sunt vândute în supermarketurile din Cehia decât atunci când sunt vândute în Germania, Sprite vândut în Cehia conține mai mult aspartam decât cel din Germania.

Proiectul consultat de Politico, definește un produs cu calitate alterată drept acel produs „ce are diferențe semnificative în compoziție sau caracteristici” pe care companiile vor fi interzise să le vândă „dacă nu există niște factori legitimi și obiectivi care să justifice vânzarea lor”. Acești factori variază de la produse sezoniere care lipsesc până la legi naționale adoptate pentru a reduce consumul de zahăr din produsele alimentare și băuturi.

Reprezeantanții marilor companii au susținut în repetate rânduri că diferența dintre produsele de pe piețele din est și cele din vest este cauzată de preferințele consumatorilor (spre exemplu, în regiunea de Vest a României se folosesc mai multe produse cu boia de ardei, mâncarea este mai picantă, decât în sudul sau estul țării), de diferențele între circumstanțele în care sunt produse și legislația națională și de prețul la care produsele pot fi vândute.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult