Categorized | Cultură

De vizitat. Expoziția „România – repere culturale”

Muzeului Orașului Oradea – Compex Cultural a pregătit pentru publicul iubitor de fotografie o nouă expoziție de artă fotografică. Sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotorafică „Ștefan Tóth István” vor găzui, din 10 aprilie, expoziția artistului fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare, intitulată „România – Repere Culturale”.

Expoziţia îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate valorile culturii naţionale româneşti  și a fost inclusă în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” ediţia a VII-a, organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art”. Lansarea  expoziţiei a avut loc în 15 ianuarie 2019 fiind dedicat Zilei Culturii Naţionale a României şi sărbătoririi geniului poeziei româneşti Mihai Eminescu.

„Ziua în care am omagiat memoria celui mai mare poet al românilor a propus ca temă majoră de reflecţie, extrem de actuală, rolul pe care cultura îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii nationale româneşti, în condiţiile diversităţii culturale europene şi mondiale”

susține președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, Ștefan Tóth.

Programul cultural „România-Repere Culturale” mai cuprinde proiectul expoziţiei de fotografie „Comorile României” (tematica: patrimoniul românesc UNESCO) alături de proiectul expoziţional „Comorile Europei” (tematica: patrimoniul cultural european şi UNESCO),

proiectul expoziţional „Zestrea Vie Românească” (tematica: civilizaţia rurală, obiceiuri, tradiţii şi meşteşuguri din patrimoniul material şi imaterial românesc și UNESCO) și fotografii artistice realizate de artistul fotograf  Ilie Tudorel din Baia Mare, judeţul Maramureş. Expoziţiile sunt însoţite de expuneri cu digiporame.

Expoziţia „România – Repere Culturale” prezintă într-un număr de 50 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, cele mai importante repere culturale din cadrul patrimoniului cultural (inclusiv tradiţional) tangibil şi intangibil al României. Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care dispune poporul român şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Această expoziţie este o provocare pentru vizitatori de a redescoperi minunata cultură românească, îmbogăţindu-se sufleteşte cu noi şi bogate informaţii culturale şi spirituale.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului miercuri, 10 aprilie, la ora 17:00, la care organizatorii invită pe toți iubitorii fotografiei. Lucrările vor fi prezentate de către artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Momentele muzicale vor fi oferite de artiștii Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară).

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură. Până în prezent a fost expusă în regiunile istorice Transilvania şi Maramureş.

Expoziția „România – Repere Culturale” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 07 mai 2019, de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult