Categorized | Cultură

De vizitat. Expoziția „România – repere culturale”

Muzeului Orașului Oradea – Compex Cultural a pregătit pentru publicul iubitor de fotografie o nouă expoziție de artă fotografică. Sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotorafică „Ștefan Tóth István” vor găzui, din 10 aprilie, expoziția artistului fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare, intitulată „România – Repere Culturale”.

Expoziţia îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate valorile culturii naţionale româneşti  și a fost inclusă în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” ediţia a VII-a, organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art”. Lansarea  expoziţiei a avut loc în 15 ianuarie 2019 fiind dedicat Zilei Culturii Naţionale a României şi sărbătoririi geniului poeziei româneşti Mihai Eminescu.

„Ziua în care am omagiat memoria celui mai mare poet al românilor a propus ca temă majoră de reflecţie, extrem de actuală, rolul pe care cultura îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii nationale româneşti, în condiţiile diversităţii culturale europene şi mondiale”

susține președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, Ștefan Tóth.

Programul cultural „România-Repere Culturale” mai cuprinde proiectul expoziţiei de fotografie „Comorile României” (tematica: patrimoniul românesc UNESCO) alături de proiectul expoziţional „Comorile Europei” (tematica: patrimoniul cultural european şi UNESCO),

proiectul expoziţional „Zestrea Vie Românească” (tematica: civilizaţia rurală, obiceiuri, tradiţii şi meşteşuguri din patrimoniul material şi imaterial românesc și UNESCO) și fotografii artistice realizate de artistul fotograf  Ilie Tudorel din Baia Mare, judeţul Maramureş. Expoziţiile sunt însoţite de expuneri cu digiporame.

Expoziţia „România – Repere Culturale” prezintă într-un număr de 50 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, cele mai importante repere culturale din cadrul patrimoniului cultural (inclusiv tradiţional) tangibil şi intangibil al României. Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care dispune poporul român şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Această expoziţie este o provocare pentru vizitatori de a redescoperi minunata cultură românească, îmbogăţindu-se sufleteşte cu noi şi bogate informaţii culturale şi spirituale.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului miercuri, 10 aprilie, la ora 17:00, la care organizatorii invită pe toți iubitorii fotografiei. Lucrările vor fi prezentate de către artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Momentele muzicale vor fi oferite de artiștii Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară).

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură. Până în prezent a fost expusă în regiunile istorice Transilvania şi Maramureş.

Expoziția „România – Repere Culturale” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 07 mai 2019, de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult