Categorized | Editorial

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.

Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Concret, într-o informare de presă trimisă de UDMR-istul Bimbó Szuhai Tibor, ​preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internațional Oradea, acesta îl acuză pe edil că ar fi mințit când a susținut că biletele au crescut la peste 300 de euro (găsiți declarația atât pe site-ul bihon.ro cât și pe ebihoreanul.ro), atașând mesajului un comunicat de presă al Tarom cu o simulare făcută în 17 mai. Atâta doar că Ilie Bolojan s-a referit la 16 aprilie, zi în care indiferent de cine ar vrea să facă o călătorie, prețul ar fi 302 euro (verificabil. Intrați pe aplicația de rezervare de pe site-ul Tarom). Prin urmare, au încercat să convingă presa că prețul e mai mic, folosind o călătorie cu o lună mai târziu.

 

Evident, ziariștii s-au sesizat și au cerut explicații companiei Tarom. Văzând că orădenii nu sunt chiar atât de ușor de prostit, compania a venit cu o altă simulare, de data asta în două zile diferite, pe 16-17 aprilie, dar la ore la care nimeni nu ar merge. Adică, plecare seara din Oradea şi întoarcere a doua zi dimineaţa din Bucureşti. Preț? 182 de euro. Doar că anul trecut, când exista concurență, prețul acesta era la ore normale, de zbor, adică pleci dimineață și te întorci seara. Cu alte cuvinte, alt fake-news emis pe canale oficiale.

În informarea de presă semnată de Bimbó-Szuhai Tibor se afirmă cu aroganță:

Atașăm comunicatul companiei naționale de transport aerian, verificarea informațiilor fiind la îndemâna oricui, condiția fiind să și dorească acest lucru

(n.r. bine că nu scrie, „condiția fiind să știe să citească”!).

Sau

(…) Aeroportul Oradea este în mijlocul unei lupte politice, în care o parte își asumă sarcina de distorsionare a adevărului, iar cealaltă parte, în mijlocul circului politic artificial creat, negociază cu cei mai importanți factori din domeniul transportului aerian

Cât chin, câtă jale, câtă muncă sisifică! Cum se luptă ei, cu salariile și bonusurile nesimțite pe care le au, pentru binele bihorenilor. Să nu ți se facă milă?

Cu tupeu!

Dincolo de partea legată de minciuni emise de stat, Tarom fiind companie care aparține Ministerului Transporturilor (cu șefi interimari care trebuie să facă pe plac PSD-ALDE, dacă vor să-și păstreze funcțiile), șocantă este și nesimțirea și tupeul cu care aceștia se adresează presei și, indirect, orădenilor.

În primul comunicat al Tarom, ziarele sunt considerate responsabile pentru ce declară politicienii. Prin urmare, comunicatul este trimis ca o mustrare ziarelor care au îndrăznit să preia declarațiile unui politician. Citiți și vă cruciți:

(…) vă transmitem dreptul la replică al companiei TAROM, pe care vă solicităm (n.r. bine că nu ne somează) să-l faceți public în cel mai scurt timp (n.r. Or else?).”

Ce urmează este însă și mai demn de cascadorii râsului. Crezând probabil că în acest colț de lume trăiesc un fel de aborigeni cu cercel în nas care nu au văzut în viața lor o știre, Tarom se apucă să predea lecții de jurnalism:

„(…) de asemenea, avem rugămintea să ne trimiteți confirmarea publicării dreptului la replică, iar pe viitor să aveți în vedere evitarea unor astfel de situații solicitând punctul de vedere oficial sau verificarea informațiilor din trei surse, așa cum prevede deontologia jurnalistic”

(n.r. nu e suficient să folosești site-ul Tarom pentru a afla cât costă o cursă dus-întors pe 16 aprilie, și dacă ea coincide cu ce declară politicianul, trebuie să îi suni și să îi rogi să-ți permită să scrii suma pe care o afișează site-ul lor și, eventual, să suni și la Wizz Air sau Ryanair să-i întrebi dacă li se pare mult).

În al doilea comunicat trimis presei, după ce își dau seama că în Oradea nu sunt ziariști din Burkina Faso, care preiau mizerii pe nemestecate și le dau mai departe, reprezentanții Tarom sunt puțin mai spășiți:

Revenim la dvs cu scuzele de rigoare. Regretăm profund eroarea din conținutul mesajului anterior, referitoare la datele de călătorie corespunzătoare returului, a fost atașată o simulare anterioară”.

A dispărut ca prin minune și pasajul în care ni se dădea lecții de deontologie jurnalistică. Simularea este însă cea menționată mai sus, cu dus seara la București, stat cu boschetarii în Gara de Nord și întors la Oradea dimineața, adică, așa cum nu ar face nimeni.

În concluzie, dragi orădeni, Conducerea Aeroportului din Oradea și Tarom au ales deliberat să vă mintă cu nerușinare doar ca să contrazică un politician. Nu contează despre cine este vorba, cum nu contează că pentru a vă minți ne-au ales pe noi, ziariștii.

Problema, dincolo de micimea acestor oameni, este că dacă vreți să mergeți la București, veți plăti un bilet mai scump ca anul trecut și dacă vreți să mergeți în altă țară, trebuie să apucați drumul Clujului, al Debreținului sau al Budapestei.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!”

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult