Categorized | Cultură

Seria „Catolicii”, de Ramona Băluțescu, lansată la Oradea

Colega noastră, jurnalista timișoreancă Ramona Băluțescu, și-a lansat, la începutul acestei săptămâni, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, seria celor cinci volume care-i reunesc articolele despre Biserica Catolică. Cele mai multe dintre aceste articole au apărut în Oradea Press, unde Ramona publică de nouă ani.

Cei invitați să prezinte aceste volume, care însumează mai bine de 1200 de pagini de carte, au fost PSS Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea, pr. Mihai Vătămănelu – vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, conf. dr. Claudiu Mesaros de la Universitatea de Vest din Timișoara și prof. Florica Ţurcaş din Șimleul Silvaniei.

Claudiu Mesaros, coordonatorul tezei de doctorat în Filosofie la care lucrează scriitoarea, dar și cel cu care și-a elaborat lucrarea de disertație la finele unui masterat în Mass Media și Relații Publice, tot la Universitatea de Vest din Timișoara dar și ca bursieră Erasmus la Universitatea Ca Foscari din Veneția, a vorbit despre persoana/personaj care leagă cele două lucrări academice, și anume Sf. Gerhard de Cenad, care apare în diverse momente și în volumele prezentate, inclusiv în cadrul unui interviu pe care autoarea l-a luat patriarhului Veneției, arhiepiscopul Francesco Moraglia. De asemenea, el a descris volumele intitulate generic „Catolicii” drept munca monumentală a unui ziarist onest, dezinteresat și capabil de  realiza documentări exhaustive pe temele abordate.

Episcopul romano-catolic Böcskei László a descris în cuvinte de o sensibilitate aparte ecumenismul Banatului, în care s-a format și el, înainte de a ajunge episcop la Oradea, și a vorbit despre oamenii din trecut care au contribuit la a-și contura personalitatea, și care apar în volumele colegei noastre, cum ar fi ÎPSS Nicolae Corneanu, motropolit ortodox al Banatului, care a și făcut, indirect, ca legăturile sale cu Ramona Băluțescu să se strângă și să se așeze, în ani, într-o frumoasă colaborare.

De asemenea, episcopul a vorbit despre nota în care trebuie citite reportajele Ramonei, trecându-se de capcanele de stil ce pot apărea uneori, așa cum este și la ultimul articol al volumului final, care a fost publicat în Oradea Press chiar în dimineața în care se tipărea acest volum, și care era un pamflet-radiografie al societății de azi, în care se negociază, încă, pe la colțuri, asupra oportunității vizitei pe care o va face Papa Francisc în România.

Florica Ţurcaş a amintit, după o trecere în revistă a fiecărui volum, de articolele pe care Ramona le-a scris despre soțul ei, vicarul foraneu onorific greco-catolic Gheorghe Țurcaș din Șimleu Silvaniei. Dosarul la Securitate al fostului urmărit cu numele de cod „Păstorul” a fost făcut public pentru prima dată în Oradea Press, de către colega noastră, povestindu-se cum a fost preotul turnat la Securitate de către colegi ai săi de altar, dintre care unii cu funcții importante, azi.

„Dacă veți urmări articolele strânse în această monumentală lucrare de cinci volume, veți vedea că partea cea mai mare este dedicată întâmplărilor din Eparhia Greco-Catolică de Oradea sau care au legătură cu ea. Momente frumoase, de sărbătoare sau comemorare, dar și momente mai triste, în care latura mai puțin bună a unora iese la suprafață, sau când Domnul ne-a încercat cu întâmplări mai puțin dorite, cum ar fi incendiul de anul trecut.

Apropierea Ramonei Băluțescu de ierarhia catolică, apoi, în timp, de clerul și credincioșii catolici din vestul României a pornit de la „cazul Corneanu” din 2008, când blândul ierarh timișorean a fost judecat de Sinodul BOR pentru că se împărtășise la greco-catolici. Ramona a fost atunci aproape de mitropolit, și l-a apărat după toate puterile ei.

De atunci a fost solicitată să ajute legat de problemele noastre patrimoniale și nu numai, și a făcut-o, prompt și eficient. A reușit să contracareze acțiuni legislative care ne-ar fi nedreptățit, a obținut interpelări în Parlamentul European legate de drepturile noastre, a fost acolo la preluări de biserici și la primele noastre slujbe, după zeci și zeci de ani, la sfințiri de biserici, la numiri de preoți noi, la ceremonii aparte din viața Bisericii noastre.

Anul 2010, de veți urmări in volume, e un timp dens, pentru autoare, și dacă luați doar și numai luna august, cu scrierile dedicate Eparhiei noastre, veți ajunge la un volum in sine.

(…) Vă recomand aceste volume, ale celui mai aprig „făcător de pace” din lumea noastră, pe care l-am cunoscut. Ne veți găsi pe aproape toți, ca într-un ierbar de soi, păstrați aici, si cred că este o lecție deosebită despre cum poate fi consemnată istoria recentă, astfel încât ea să rămână”, a spus Mihai Vătămănelu, vicarul general greco-catolic al Oradiei, construindu-și mărturia asupra muncii Ramonei Băluțescu pe gradația „Fericirilor” din Biblie.

Autoarea a vorbit despre greutățile unui jurnalist ce a ales să scrie pe o astfel de nișă, arătându-ne, prin povestioare dulci-amare, cum s-au strâns sutele de pagini ale acestor volume. Ne-a amintit de autobuzul de 5 și jumătate dimineața, cu care a pornit de atâtea ori de la Timișoara spre Oradea, pentru a participa la evenimentele de aici, dar și de drumurile la Vatican, în alte țări sau prin România, pentru a-și strânge materialele, uneori neînțeleasă, în efortul ei, nici măcar de cei despre care își dorea să scrie.

Publicul acestei lansări a reprodus, în microcosmos, întâlnirile din ianuarie ale adunărilor ecumenice –au participat preoți și enoriași ortodocși, catolici de ambele rituri, reformați, neoprotestanți, scriitori orădeni, colegi ai Ramonei Băluțescu din Uniunea Scriitorilor, Filiala Arad – Oradea din care face parte, reprezentanți ai unor asociații și ONG-uri diferite, ale minorităților evreilor, romilor, ale organizațiilor de caritate din oraș – colaboratori și prieteni ai autoarei – jurnaliști de presă scrisă și radio, personal al Bibliotecii Județene, în frunte cu directoarea sa, angajați ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și ai Caritas-ului Eparhial, mulți dintre ei, la rândul lor, personaje în cărțile prezentate.

Volumele pot fi citite la Biblioteca Județeană Bihor, care a și găzduit lansarea lor la Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult