Categorized | Cultură

Expoziție marca Moldován Mihály la Galeria „Ștefan Vilidár István”!

Galeria „Ștefan Vilidár István” a Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea a pregătit pentru publicul vizitator o expoziție de artă fotografică care îl va avea în centru pe reputatul artist fotograf Moldován Mihály din Săcele, județul Brașov. Vernisajul va avea loc vineri, 5 iulie, la ora 18:00, în prezența autorului, în Corpul C (etajul I) al Cetății Oradea iar fotografiile pot fi admirate gratuit de cei interesați până pe 25 iulie.

Expoziția personală este alcătuită din 49 de fotografii acceptate și premiate la diferite Saloane internaționale de Artă Fotografică. Artistul fotograf expune a doua oară în Oradea.

Publicul vizitator va putea descoperi printre exponate mai multe genuri ale artei fotografice: peisaje, portrete, eseuri, street-foto, arhitecturale și socio-fotografii.

„Este de apreciat nivelul artistic deosebit al exponatelor, lucru datorat faptului că artistul Moldován Mihály stăpânește tehnicile de sinteză și valorificare a iluminări imaginilor.

Toate fotografiile expuse realizate de reputatul artist fotograf se scaldă în lumină, lucru care face ca atmosfera acestora să fie spectaculoasă și atractivă. De asemenea este apreciabil și faptul că multe din fotografiile expuse au fost realizate în alb-negru, respectiv în minunatele tonuri de gri. Fiecare dintre aceste fotografii transmite un mesaj unic”

se afirmă într-un comunicat al Asociației Euro Foto Art.

Moldován Mihály s-a născut în 1939, în satul Crișeni, județul Hargita. Din fragedă copilărie a fost interesat de tainele fotografiei. Personal a construit un aparat de mărit din lemn, la care a folosit, în lipsa curentului electric, lumina naturală captată printr-un tub direct din exterior.

Primul lui aparat de fotografiat cu care a început să lucreze a avut marca „Optior” produs de IOR București. În prima etapă a realizat fotografii alb-negru, ulterior, după ce în jurul anilor 1960 s-a stabilit cu toată familia în Brașov, a realizat și fotografii color (din anul 1962).

De asemenea a participat activ în 2002, la Budapesta, la fondarea Uniunii Fotografilor Maghiari de Pretutindeni. Pentru rezultatele obținute cu creațiile sale, a fost răsplătit de către Federația Internațională de Artă Fotografică cu distincția EFIAPs.

„La început fotografia mi-a fost un hobby, dar ulterior odată cu trecerea timpului, în urma rezultatelor obținute la diferite Saloane naționale și internaționale, preocuparea mi-a devenit o consacrare…”

susține Moldován Mihály.

Pe lângă multiplele premii și medalii naționale și internaționale, în data de 14 ianuare 2016, la Brașov, i-a fost înmânat într-un cadru festiv de către artistul fotograf Ștefan Tóth președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art” medalia de aur, merit pe viață „Carol Pop de Szathmári – Szahtmári Pap Károly”. Cu această ocazie a devenit și membru de onoare al cunoscutei Asociații Internaționale.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 5 iulie 2019, la ora 18:00 în prezența autorului în cunoscuta Galerie din Corpul C (etajul I) al Cetății Orădene, la care organizatorii invită toți iubitorii fotografiei să participe. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele celor două organizații fotografice din Oradea.

Lucrările expuse vor fi prezentate de criticiul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de reprezentantul formației „Duo Varadiensis” Thurzó Sándor József (violă), care va interpreta mai multe piese din repertoriul internațional.

Expoziția personală, organizată în parteneriată cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art” va rămâne la dispoziția publicului până la data de 25 iulie 2019, între orele 08:00 – 20:00. Accesul publicului este gratuit.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult